A pampák királynői – Hermés Fall 2012

Már említettem, hogy nagyon kedvelem az afféle eklektikus megoldásokat, melyekben a viseletkultúra időtlen szimbólumrendszerekkel kooperál, s így összetettségéből adódóan egy-egy kollekciót nemcsak mint nyers, “monokróm” ruhadarabokat vizsgálhatunk, hanem önkénytelenül eszünkbe jutnak társadalmi, hagyományőrző, kulturális, s egyéb vonatkozások. Természetesen nem az olyan görcsös, értéktelen és komolytalan elgondolásokra célzok, mint amikor egy-egy markáns tradícióápoló aktus lesz “tízszeresére nagyítva”, ennél jóval árnyaltabb, kifinomultabb, profibb kivitelezésekről van szó.
A Hermés őszi kollekciója a “gaucho”-k jellegzetes viseletének markereit hordozza magán. Laza esésű darabokról van szó, főként a poncsók, kabátok, öltönydzsekik hozzák be a “gaucho” esztétikát, de nyilvánvalóan a kalapok sem hiányozhatnak ebből a tematikából. Mivel alapvetően férfias ihletésű darabokat jelent ez a dél-amerikai meghatározottság, így természetszerűen beemelődik a maszkulin hatás, nagy örömömre. A kollekcióban a szigorúbb, sötétebb tónusok kapnak főszerepet – szintén nagy örömömre.
Ha már a “gaucho” esztétikát hívta életre Lemaire, tekintsük át, kik is voltak ők (Argentínában), s hogyan hat kultúrájuk napjainkban!
A gaucho-k felbukkanása a jelenlegi Argentína területén, az első hódítók megjelenéséhez köthető a Río de la Plata régióban. Ők a spanyol hódítók és az őslakó indián nők törvénytelen fiai. Aranykora a XVIII. században van, amikor virágzik az állatenyésztő gazdaság. Ekkor már egyre többet érintkezik a fehér népességgel, az ún. civilizációval. Ebben az időszakban a gaucho „foglalkozás” nagyon megbecsült volt. Később a pampa területének kapitalista modernizációjával, a hatalmas telkek dróthálóval való bekerítésével, a XIX. század végén kezdődő masszív európai bevándorlással ez a társadalmi réteg fokozatosan megszűnt illetve más értelmet kapott. A gaucho társadalom kultúrájának néhány nyoma még ma is megfigyelhető az öltözködésben, gasztronómiában, leginkább pedig a folklórban.
Most pedig íme a Hermés féle “gaucho” világ!
Fashion Gone Rouge
ek.eotvos.elte.hu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s