Dobozország hercegnői, szimbólumok és a dualitás – Fufavi Lilla randominterjú

Nem is olyan rég mutattam be nektek a Fufavi Lilla által életre hívott játékos, absztrakt, mégis könnyed világot, melyben a Fufavi brand működik. Magát Fufavi tervezőjét, Lillát kérdeztem a kezdetekről, szimpatikus, több oldalról merítő alkotói filozófiájáról, a szimbólumok jelentőségéről, kurrens kollabjáról, s legújabb, tavaszi kollekciója körülményeiről. Közben mutatok werkfotókat a lookbook fotózásukról (is).


Hogyan kerültél a divat közelébe, s miként alakult meg a Fufavi?
 
Mindig szerettem és kerestem a szép dolgokat, legyen az ruha, vagy akármilyen tárgy. A varrás pedig családi vonás, nagymamáim, anyukám, mindannyian jól varrnak, nagynéném női, nagypapám pedig férfi szabó. Szóval annak ellenére, hogy  soha nem tanultam iskolában (Publicisztika szakon végeztem a bécsi egyetemen) valahogy tudat alatt szerintem  magamba szívhattam az alapokat, mert mikor belefogtam a varrásba, eleinte feltűnően gyorsan tanultam. Aztán a bonyolultabb dolgoknál sok-sok varrógép feletti görnyedés, kibontás, újraszabás, újravarrás következett. Mára már képes vagyok teljesen egyedül megvarrni a mintakollekció darabjait, ami nagyon jó érzés, ha arra gondolok, hogy pár éve még szinte semmit nem tudtam!
A fufavi mint márka pedig a szenvedélyemmé alakult ruhamánia eredménye, elsősorban magamnak tervezek minden egyes  darabot, amiket beakasztok a gardróbomba, és egy bizonyos ideig tesztelek.. nem minden darab kerül aztán legyártásra. Nálam alap a hordhatóság, a kényelem és a jól kombinálhatóság. Ha egy darab csak ott lóg, és nem viselem előszeretettel, akkor nem várom el mástól sem, hogy azt tegye, így csak azok a  ruhák mennek át a vizsgán, amiket magam is megszeretek, mert úgy érzem, igazán csak azzal tudok másnak is örömet szerezni. 
Hogyan tudnád megfogalmazni tervezői filozófiád?
Képekben, installációkban gondolkodom, amikben a ruhák történetesen hordható kellékek.  Az a bizonyos „doboz”, ami minden eddigi kollekcióm lookbookjának a főszereplője, ezeknek a képeknek az elengedhetetlen eleme. Időközben ébredtem rá, hogy tulajdonképpen ugyanakkora élvezetet okoz az installációval foglalkozni, mint a ruhákkal, így egyre jobban elmélyültem a doboz adta lehetőségekben. Így született meg a dobozhoz fűződő filozófiám, melynek alapjául szolgál az a  dualitás, ami az univerzum minden mozzanatában benne van.
A doboz jobb és bal oldalra van felosztva, csakúgy mint az emberi agy. A bal oldalon racionális, merev, geometriai, férfias, a jobb oldalon természetes, könnyed, kreatív, nőies szimbólumokkal dolgozom. A két látszólag ellentétes oldalt fogja össze a doboz tetején lévő masni, mely szintén egy szimbólum, a masni formájú viking rúna írásjelre, a dagaz-ra való utalás, melynek jelentése a  paradoxonok közötti balansz.
Ez a dualitás jellemzi a ruháimat is, szeretem a látszólag ellentétes dolgok keveredését, klasszikus vs. urbánus, természetes vs. geometrikus, vintage vs. futurisztikus, színes vs. monokróm, illúzió vs. realitás.
 
Játékosságról, eklektikus stílusról, szürreális felépítettségről beszéltem a legutóbbi Fufaviról szóló posztomban, s a most bemutatásra kerülő kollekciód is hozza ezt a vonalat. 
Milyen szempontok mentén haladtál az új kollekció létrehozásakor?
A geometriai formák már régóta alapját képezik a munkámnak. Ez ennél a kollekciónál sem volt másképp.  Ami új volt,  hogy előszeretettel próbálkoztam a ruhákon néhány optikai illúzióval, az „úgy tűnik, mintha” mottó alatt. Az anyagválasztás szempontjából fontos volt, mint mindig, hogy természetes , könnyen kezelhető, kellemes tapintású textileket használjak.
A doboz sztorijában ezúttal Dobozország hercegnői kaptak főszerepet, akik egy fagyos téli délután a közeli erdő mélyében célba lövést játszanak. 
A szimbolikát illetően, a doboz bal oldalában katonás sorrendben álló, kilövésre  várakozó nyilak a racionális elemek, hisz a nyíl irányt mutató, vezető, maszkulin jelkép.
A jobb oldalon ezzel szemben a női, befogadó, körökből álló céltábla kapott helyet, ahol a kör mint szimbólum töretlen vonalakból áll, melynek nincs kezdete, vége és iránya sem, mely tény felülmúl minden racionális gondolatot.
Kikkel dolgoztál együtt a lookbook fotózáson?
Merjas Georgij fotóssal,sok egyéb közös munka mellett, már az utóbbi két lookbook fotózásom alkalmával is együtt dolgoztunk. Az eddigi dobozos fotók stúdióban készültek, ezúttal viszont, közös ötletelés és helyszínválasztás után, kimerészkedtünk a szabadba, két didergő szőkeséggel, akik a januári hidegben nagyon keményen és igazi profizmussal pózoltak a kamera előtt. A hajukat Marton Ádám tupírozta és tűzte kontyba, akinek a munkáját szintén nagyon kedvelem, számtalanszor dolgoztunk már együtt, így könnyedén megértjük egymást. Szécsi Gabiról pedig a legutóbbi divatbemutatómon elkészített sminkjei győztek meg, így esett rá a választásom és kértem fel a munkára.
A kollaborációk mindig izgalmasak, hiszen különböző alkotói attitűdök találkoznak. 
Honnan jött a Linda Sieto for Fufavi ötlete, s mennyire tudtátok összhangba hozni elképzeléseiteket?
Az előző kollekciómban a spanyol grafikus művész, Andrea Vare -val való közös projekt volt a legelső ilyen tapasztalatom és az akkori kollaboráció sikerén felbuzdulva jött az ötlet, hogy másokkal is együtt dolgozzak. A ruhák mellé szerettem volna néhány karakteres táskát és cipőt. Egyértelmű volt a két név, Anna Zaboeva és Siető Linda, mert mindketten olyan termékpalettával rendelkeznek, hogy gond nélkül és előszeretettel illesztem be a munkáikat a ruháim mellé. Valóban, két teljesen különböző alkotói attitűddel találkoztam. Linda óvatos és átgondolt, Anna ezzel szemben  spontán és  hóbortos. Mindkettőjük alkotói stílusa kedvemre való és inspiráló is egyben. És annak ellenére, hogy más volt mindkét együttműködés menete, mégis könnyedén célba értünk, hisz a különbségek ellenére mindkettőjükre igaz a precizitás és a maximalizmus!
Az elképzelések közös nevezőre hozása az irányvonalak lefektetésével indult (színek, alapanyag, formák), a már elkészült ruháim és a díszlet is beszéltek helyettem, aztán pedig már ment minden a maga útján, könnyen ráéreztek mindketten, hogy mi passzolna a legjobban az összképbe.
Végül pedig őrülten jó érzés volt először meglátni a valóságban azt, amiről előtte még csak beszéltünk!
Jövőbeli tervek?
Az új kollekcióval egy nagyon izgalmas utazásra készülök, mert elnyertem egy Európai Uniós pályázatot és ennek keretében, március utolsó hetében Tokyoban lesz kiállításom és egy kis bemutatóm. Hatalmas lehetőségnek tartom, mert a ruháim úgy érzem nagyon otthon fogják majd magukat érezni Japánban, remélem a japán buyerek sem gondolják majd másképp és beköltözést engednek extrém világukba a fufavinak…
Köszi, sok sikert, Lilla! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s