RebelliveRandom 2.rész – Zanin Éva válaszol

Folytatódik az RR rovat, melynek megjelenése is random, hol napi rendszerességgel, hol hetente fog jelentkezni. A rovatban általam kedvelt személyiségű, vagy becsült munkásságú személyek válaszolnak tíz “randomkérdésre”. Ennek célja, hogy Ti is megismerjétek kicsit jobban őket, divatszakmában tevékenykedő arcokat. Stylistok, tervezők, bloggerek, kritikusok, divatmagazinok szerkesztői, fotósok kapják majd meg a RR-os “kérdéseket”, melyek általánosan fedik le elsősorban a szakmai véleményeket, de van személyes vonatkozásuk is. A most következő második részben Zanin Éva válaszol, akinek hivatását nagyon izgalmasnak találom, s követni fogom publikációit és konferencia szerepléseit ezután (is). Figyeljétek elgondolkodtató vélekedéseit!
Zanin Éva, kultúrakutató, kritikus
1. A divat nekem azt jelenti, hogy…
Kutatóként erre sajnos nincs egyszerű válaszom, így mondom az éppen aktuális bonyolultat. Nyelvszerűen, de mégsem a nyelv analógiájára működő komplex társadalmi kódrendszer, amely már-mindig értelmezett énközlések, társadalmi reflexiók tárháza, a test elkendőzésének és megmutatásának kettős eszköze, a hazugság retorikai eszközével kommunikáló, mindig értelmezésre szoruló, egyszerű jelentés hozzárendeléssel nem dekódolható közlésforma.2. Ami a leginkább dühít a magyar öltözködési morálban…
 Nem dühít benne semmi, az öltözködés maga nem tud belőlem érzelmi reakciót kiváltani, hiszen a vizsgálatával, kutatásával foglalkozom. Inkább hiányoznak belőle stílusformák, de ez érthető is. A 20. századi diktatúrák évtizedei kiölték azt a természetes igényességet és eleganciát, ami a második világháborúig progresszív és nemzetközi léptékű hazai öltözködés sajátja volt. A jelen kori hazai rosszul öltözöttség azonban rendkívül gazdag, árnyalt, izgalmas vizsgálati terület, amiben éppúgy gyönyörködöm, éppúgy gondolkodásra sarkall egy metróút alkalmával, ahogyan a legújabb nemzetközi kollekciók újításai tudnak.

3. Ami miatt igazán szeretem a hivatásom…
 Az értelmezés orientált, szikár értékítéletek és szubjektív ízléskifejezés helyett, komplex gondolati problémákat rejtő, tantermi és szövegbeni vitákat szeretem a legjobban és a tudatot, hogy hozzájárulhatok a divatról való gondolkodás tudományos szintjének kibontakoztatásához.

4. Ami a leginkább kikapcsol…
Úszás, kötés, horgolás, főzés, család.

5. Ami a leginkább inspirál…
Az utazás és máshol levés szabadsága.

6. Ahova mindig is el szerettem volna jutni, mert…
A kyoto-i viselettörténeti múzeum – a motiváció világos, nem? 🙂

7. Akinek a legtöbbet köszönhetem…
 A családom.

8. Legutóbbi kedvelt olvasmány és film, melyet bátran ajánlok, mert…
Aktuális moziélményről a picik miatt nem tudok beszámolni, de helyette most párhuzamosan ezeket olvasom újra: Francois-René de Chateaubriand: Síron túli emlékiratok, Keith Richards: Life, Walter Benjamin: Angelus Novus.

9. Legnagyobb erényem, s legnagyobb visszásságom két szóban…
 Empátia és terjengősség. (érdekesek együtt…:-)

10. Amire a legbüszkébb vagyok…
A kislányaim.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s