RebelliveRandom 4.rész – Az’Allűrista válaszol

Az RR 4. részének főszereplője az’allűr aurum blog szerzője, Az’Allűrista. A kezdetek kezdetén, amikor a blogoszféra részese lettem, a legelső élményeim közt szerepelt az’allűr-féle platform. Amolyan “végre valaki”-féle megelégedettséggel figyeltem a fiatal srác hiperrealizmusát, azt, ahogyan a legnagyobb brandek bakijaira hívja fel a figyelmet, annak esetleges negatív visszhangját kvázi figyelmen kívül hagyva, kendőzetlenül. Nem is igazán tudtam őt hova tenni, gondolom azért is, mert amit képvisel, az valljuk be, igen egyedinek számít – hazánkban legalább is biztosan. Aztán szép lassan megértettem mondanivalóját és célját, s amellett, hogy írásaihoz jóllehet elengedhetetlen a háttértudás, azt gondolom, kedves bloggerek, ha nem is szövögetünk minden posztunkba rousseau-i vagy márais gondolathalmazt, erősen ajánlott, hogy legalább a látszatát keltsük fel annak, hogy tudunk írni (legyen ez a szónak a helyesírásra(!), mondatok egymás mellé illesztésére vagy a nemesebb értelemben vett, gondolatébresztő, lényeglátói értelmére vonatkoztatva).
Lássuk hát Máté válaszait!
Az’Allűrista, blogger, az’allűr aurum blog szerője
1. A divat nekem azt jelenti, hogy…
… nincs divat. Szigorúan véve trendek sincsenek, csak reflexiók a világra, melyek különböző formákban csapódnak le az öltözködésünkben. Darabok vannak, amelyek attól függően jelennek meg valakinek a ruhatárában, hogy az illető hogyan értelmezi az őt körülvevő környezetét, kultúráját, önmagát. Amit a testünkön hordunk, az a világról alkotott képünk lenyomata, s minél szubjektívabban, minél érdekesebb aspektusokból látjuk azt, annál izgalmasabban öltözködünk mi magunk is – egy fehér póló farmerral pedig éppen annyira lehet felvillanyozó, mint egy dálianyomatos Givenchy felső, viszont engem kizárólag az öltözködésben megjelenő őszinteség érdekel, a maszkok, jelmezek nem. Ezt próbálom én magam is érvényre juttatni. „Amíg nem tudod mi van belül, oly mindegy mit viselsz kívül” – mondták az ógörögök, mondom most én is.
2. Ami a leginkább dühít a magyar öltözködési morálban…
Nem igazán dühít már semmi sem, mert rájöttem: felesleges ezen mérgelődni. Amíg az emberek háromnegyede képtelen gondolataiban, öltözködésében felnőni és vállalni a saját döntéseikért a felelősséget, addig élhetnénk mi egy roppant fejlett országban is, a jólöltözöttségnél többre aligha vinnénk – stílusos, eredeti embereknek ugyancsak híján lennénk. Így aztán szerényebb apanázsból gyáván uniformizáljuk saját magunkat, hiszen a közösség vállal kollektív felelősséget saját, például ruhaválasztásaink helyett is. „Kimondhatatlanul jól van, ami van” – írta Pilinszky, és én igyekszem a saját tetőmre felkapaszkodni, hogy lássam a napot.
 3. Ami miatt igazán szeretem a hivatásom…
Talán az, hogy segíthetek az embereknek egy másfajta perspektíván keresztül szemlélni a világot – egy olyan rendszerben, ahol jóval kevesebb a hasztalan és korlátozó elvárás. Kizárólag önmagunk elvárásainak a teljesítése lehet az elsődleges cél, önmagunk sorsát kell, hogy éljük, saját tempónkban, mert két lehetősége van minden embernek: vagy önmaga kedvét keresi, kiáll a sorból és egyéniséggé válik, vagy pedig homogenizálódik. Az utóbbi kényelmes és kockázatmentes, az előbbi riasztó és felelősségteljes, de magában hordozza a kiválás lehetőségét a szennyből.
 4. Ami a leginkább kikapcsol…
Egy nagyon jó könyv, egy remek beszélgetés, ami feltölt és az órák úgy peregnek, mint a percek. Kikapcsol még bármiféle alkotás, a főzés, az írás, a rajzolás, és bármi, ami a természet közelében történik. A futás ugyancsak.
 5. Ami a leginkább inspirál…
A zseniális cikkek, kritikák, egyetemi órák, amikor a tanár kérdései felvillanyoznak. A magabiztosság, és az önérzet. Jane Birkin időskori lazasága, Charlotte Gainsbourg susogó sikkje, Emmanuelle Alt szilárdsága. Az irodalom, a zene és a képzőművészet ugyancsak kihagyhatatlan, akárcsak Ady lázadása, vagy a spanyol cigányok flamencója.
 6. Ahova mindig is el szerettem volna jutni, mert…
Bármilyen más kultúrába, főleg az ősiekbe, ahol a több ezer éves energiák zuhanyként érik az embert. A nomád körülmények vonzanak, ahol nem egy mátrixban éli az ember az életét, hanem lebomlanak a rárakódott jelmezek. A barátommal nyáron az El Caminót készülünk végigjárni.
7. Akinek a legtöbbet köszönhetem…
Nem tudnék egyetlen egy személyt kiemelni, a maga módján minden embertől tanulok, akivel találkozok. Valakitől nihilizmust, valakitől retorikai fogásokat, valakitől stílusérzéket és van, akitől körmönfontságot. Márai szerint a kreatív embernek iskolába sem kellene járnia, mert ha figyel az életre, az mindenre megtanítja – saját bőrön tanulni pedig szerintem nem szégyen. Csak mindig tudni kell korrigálni, és egyensúlyban maradni. Sokáig vágtatni a ló egyik oldalán sem lehet, csak középen.
 8. Legutóbbi kedvelt olvasmány és film, melyet bátran ajánlok, mert…
Az öreg halász és a tengert mindenképpen: meg kell tanulni elszakadni a dicsőségtől, sikertől, hatalomtól, vagyontól. Egyszerűen minden materiális kelléktől; első a tudat és a lélek. Ady összes költeményét ugyancsak ajánlanám, valamint Ottlik Iskola a határonját.
Lars von Trier Antikrisztusát a sokk-hatás (és Charlotte Gainsbourg) miatt, a Benjamin Button különös életét a sorsszerű életpillanatok miatt (de akkor már Szabó Magda Régimódi történetét is). Jancsó Miklós Oldás és kötése rólam szól, Gaál István Sodrásban-ja, pedig bármelyikünkről.
 9. Legnagyobb erényem, s legnagyobb visszásságom két szóban…
Emberismeret, őszinteség (és még hagy legyen egy: az igazságérzetem – mindhárom erény és átok egyszerre.)
 10. Amire a legbüszkébb vagyok…
hogy hidegen hagy a státusz, a hatalom és a hírnév, azaz minden, ami értékként kerül feltüntetésre napjainkban, tartalom nélkül.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s