RebelliveRandom 8.rész – Vajda Mályi Zsuzsa válaszol

Halad tovább a RR rovat, gyorsan el is jutottunk a 8. részhez. Ez a fejezet egy végtelenül kedves hölgyet mutat be, Vajda Mályi Zsuzsát, a FashionGuide főszerkesztőjét, s a Reggeli Tiffanynál blog szerzőjét. 
Zsuzsa többek között tehetséges bloggerek munkáját segíti, s én is így ismertem meg Őt…
Jöjjenek is válaszai!
Vajda Mályi Zsuzsa, főszerkesztő (FashionGuide)
1. A divat nekem azt jelenti, hogy…
 Engem sokkal inkább a stílus érdekel, az egyéniség, az eredetiség és kvalitás. “A stílus fontosabb, mint a divat” mondta Giorgio Armani és egyet gondolunk. Van egy kedvenc blogom, az Advanced Style, ott lehet látni mire való a divat és mit lehet vele kifejezni, teljesen függetlenül a kortól. A francia és olasz nők öltözködése példaértékű, a vérükben van a kísérletezés, az egyéniségük kibontása, önmaguk vállalása.
 2. Ami a leginkább dühít a magyar öltözködési morálban…
Dühít? Hmm..nem dühít, hanem inkább borzasztóan zavar és taszít a  kultúrálatlanság és az öltözködési alapszabályok teljes felrúgása. Egy olaszországi, vagy franciaországi városi élet részeként például elképzelhetetlen, ami nálunk tapasztalható nyáron. A gumipapucsban csoszogó, szőrös lábú, bermudás férfiak a belvárosban, a kávézók teraszán.., de zavarnak a koncerten vagy színházban viselt edzőcipők.., és zavarba hoz egy 50-en túli nő nevetséges magamutogatása melltartó nélkül, vagy a túl mély kivágás egy nem oda illő helyen. Szerintem az öltözködési kultúrát tanítani kellene.
3. Ami miatt igazán szeretem a hivatásom…
Azzal foglalkozom amit szeretek, ami a hobbym és a létezésem alapeleme az eszmélésem óta. A családom, a mamám, a nagymamám és a dédnagymamám is a  “divattal” foglalkoztak, ezt adták örökül nekem. A szakma szeretete, a szabás-varrás és egy régi iskola technikai tudásának birtokában vagyok, ez segíti nap mint nap a munkámat. Örökölt, “különleges” képességem, hogy megjegyzek minden már valaha látott szabásvonalat, vagy megoldást, így azonnal felismerem az eredetit, az újat, a különlegeset.
 
4. Ami a leginkább kikapcsol…
 Film.., film és film. Egy jó könyv, na és imádok utazni. A nap, a tenger  és Olaszország minden mennyiségben.
5. Ami a leginkább inspirál…
A barátságok, egy jó beszélgetés, egy izgalmas karakter és a szenvedély. A nemrég átélt Leonard Cohen és Jane Birkin koncert. A zene nagyon fontos az életemben.., na és persze Anna Wintour, Emmanuelle Alt, Karl Lagerfeld, Giorgio Armani, Valentino és Muccia Prada pályája, gondolatai és tehetsége. A tökéletes luxust megtestesítő divatházak, történetük és kézműves örök darabjaik, mint pld. a Hermés táska.
6. Ahova mindig is el szerettem volna jutni, mert… 
Szerencsém van, rengeteg helyen jártam a világban és nagy terveim is vannak még. Indiában már jártam ugyan, de szeretnék majd eljutni Rajasthanba és Tibetbe is.
7. Akinek a legtöbbet köszönhetem…
A Papámnak.., aki egészen gyerekkoromtól megengedte, hogy mindíg a saját utamon járjak. Segített kifejezni magam a rajzon és egy művészi  látásmódon keresztül. Nagyon korán megismertette velem a képzőművészetet és Ő látta meg bennem elsőként a kreatív embert.
8. Legutóbbi kedvelt olvasmány és film, melyet bátran ajánlok, mert…
Legszívesebben állandóan Márait olvasnék, ez az írásmód és világ áll hozzám a legközelebb. A férjem valamikor filmrendezőnek indult,így közös szenvedélyünk a mozi és a művész filmek. Legutóbbi különleges filmélményem, John Michael McDonagh rendezésében, A Guardista, mert ilyen különleges és sajátságos humorú művészfilmet még nem láttam és Polanski: Keserű méz című filmjét ajánlom, mindig, mindenkinek.
9. Legnagyobb erényem, s legnagyobb visszásságom két szóban…
A kitartásom. Nagyon megfontoltan és lassan döntöm el, hogy mikor ki és mi mellett tartok ki, de azután általában szép lassan ez a kitartás lesz a vesztem. Nem tudom elengedni a dolgokat.
10. Amire a legbüszkébb vagyok…
Büszke vagyok rá, hogy nagyon korán a magam lábára álltam és ezt az anyagi függetlenséget a mai napig fontosnak tartom. Önálló nő vagyok, önálló döntésekkel, nagy szeretetben és összetartozásban egy roppant kultúrált férjjel az oldalamon. Büszke vagyok rá, hogy viszonylag későn, két éve, egy barátom tanácsára elindítottam a Reggeli Tiffanynál blogot és az üzleti élet után újból visszafordultam az eredeti szakmám felé. Büszke vagyok, hogy létrehoztuk a Fashion Guide internetes divatmagazint és komoly ambícióm, hogy támogassam a felbukkanó tehetségeket a divattal foglalkozó blogoszférában. Na és persze rengeteg tervem van még..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s