Fresh fuel – online kultúrsokk a vizualitásra éhezőknek

A határtalan digitalizáció egyik legnagyobb előnye, hogy végtelenül egyszerű módon juthatunk hozzá sok egyéb mellett a minket érdeklő vizualitáshoz is. Az első pdf-magazinok felfedezése után napokig le sem lehetett vakarni a monitorról engem, ugyanis elképesztően friss, energiával feltöltő kis csodákra bukkantam. 

Ami fontos, hogy itt nem a nagy világmagazinok pdf-esített verzióira gondolok, hanem azokra ez egyedi és merész vállalkozásokra, melyek abba a nagy fába vágták a fejszéjüket, hogy saját magazint alapítsanak. Ha pedig nem tehették meg, hogy önerőből nyomtatott példányokat adjanak ki, akkor online, pdf-magazinok indításába kezdtek. A kultúra minden ágát felölelő számtalan lap született így, de legtöbbször a graffiti, divat, fotó, design, extrém sportok vagy a zene köré szerveződve. Ami a legjobb, hogy körülményeikből adódóan mindig a legkirívóbb, leginkább párját ritkító kollaborációkkal rukkoltak elő a szerkesztők. A projektekre általánosan jellemző még, hogy fiatal, nemzetközi művészek munkáit fogják össze. 
A ilyen remek kezdeményezések gyűjtőhelye (volt) például a pdf-mags.com, mely sorra vette, kategorizálta őket és rendszeresen legfrissebb példányaikkal árasztotta el oldalát. Sajnos ma már inkább csak nosztalgikus hangulatban gondolhatunk vissza rájuk, ugyanis az okostelefonok és tabletek elterjedésével eljött a pdf-magazinok alkonya, és átvették helyüket a HTML5-alapú (plugin-eket nem igénylő), lapozható online lapok. Ennek köszönhetően éli most virágkorát az issuu.com, ahová bárki egyszerűen és gyorsan feltöltheti publikációt, melynek szerintem egyetlen hátránya hogy sokkal nagyobb keresgélés árán juthatunk hozzá az igazi gyöngyszemekre. 
Jöjjön hát egy rövid válogatás – a divatra és a fotográfiára koncentrálva- arról, hogy milyen ínycsiklandozó finomságokkal találkoztam eddig az internet „süllyesztőjében”!

I LOVE FAKE
Korábban már rövid bepillantást nyerhettünk a holland alapítású, de abszolút nemzetközi I LOVE FAKE magazin életérzésébe. Ők egy nagyszerű példája annak, hogyan válhat egy online kezdeményezés annyira sikeressé, hogy később nyomtatott kiadásaik is megjelenhessenek. A töretlen lelkesedés eredménye: 17 pdf után most jelent meg a 3. nyomtatott számuk – hatalmas éljen nekik!
íme a régi pdf-számok közül néhány:   http://issuu.com/ilovefakemagazine/docs
 
pure/
Nem ilyen sikertörténet a lisszaboni központú pure.magazine-é, akik sajnos csak 5 pdf-számot (2011-ig) éltek meg, ezek letisztult divatanyagai viszont továbbra is tökéletesen használhatóak inspirálódásra.
 
H magazine 
Szintén pdf-magazinként indult és már a 139. számát megélő lap a barcelona-i H magazin. A nyelv miatt a szöveget csak a szerencsésebbek, főként divatorientált képi mondanivalóját viszont bárki könnyedén megértheti és megszeretheti. A spanyolos vérmérsékletért és lendületért katt ide:
And I Still Miss You…
A most következő két poszt-rock-os elnevezésű magazin (leginkább) a fotográfiára van kiélezve. A grafikával is kiegészülő, kicsit összművészetibb jellegű, hangulatában azonban annál egységesebb AISMY a 23. számával zárta pályafutását 2011-ben. Munkáit bárki beküldhette, majd Peter Skwiot Smith válogatása révén lehetett szemünk elé kerülni a pdf lefelé görgetése közben. Magyar alkotókkal is többször lehetett találkozni [egyik kedvencem volt].
Unless You Will 
Szinte hihetetlen, de ez a magazin még mindig (2009 óta!) pdf formában hozza el nekünk számról-számra a kortárs fotográfusok alkotásait. Ide is bárki beküldheti munkáit, ami egyébként is hatalmas pozitív jellemzője az online magazinoknak. Éljen a tehetség és a határok nélküliség!
 
DEW magazine
2010 óta negyedévente megjelenő, koncepciójuk szerint kizárólag editorial-okat megjelentető online magazin. Elképesztő minőségű tartalom, terjedelem (és még zenei ajánló is van)!
 
Canvas
Rövid, de annál gyümölcsözőbb kezdeményezés volt a Canvas magazin és pdf kiadásaik. Tematizált számai miatt még ma is érdemes végigpörgetni őket.
N.E.E.T.
Az egyik legrégebbi online divatmagazin 2005 óta szolgáltatja nekünk ingyen és bérmentve a legfrissebb hírmorzsákat a divat és a design világából. Katie White (The Ting Tings) szerint itt vannak a legjobb vintage cuccok az egész neten és az egészet egy nagyon is eladható köntösbe öltöztetik.
 
Parq
Szintén portugál lap a Parq magazine, mely már a 36. számánál tart és viszi is tovább fiatalos, laza lendülete – a divat, művészet, zene triászának tisztelegve.
 
CHAOS
Magukat indie-nek mondó, fiatal tehetségeknek publikálásra lehetőséget biztosító magazin. Online és print verziója is van. Ők sem tétlenkednek, fel is dobták szépen mindet az issuu-ra: http://issuu.com/chaos    http://issues.chaos-mag.com/
 
[+1] Dapper Dan
A végére gondoltam jó fej leszek és hoztam valamit férfi! (remélem vannak) olvasóinknak is. Bár a férfimagazinok minden kliséjét mellőző Dapper Dan nem online magazin, mégsem tudtam szemet hunyni felette. A holnapjukon pedig rengeteg anyagot megtalálhatunk az eddig megjelent számaikból.
 
A selection of fresh, mind-blowing and inspiring online fashion and photography-based magazines. Take a quick look to the evoultion of online magazines from the rise and fall of pdf-mags to the flipable HTML5-based issues and the autarchy of issuu.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s