Így láttuk mi: TONI&GUY Fashion Week Budapest

Mivel tavaly nem tudtam részt venni a TONI&GUY Fashion Week Budapest nevet birtokló eseményen, idén több szem többet lát alapon, hárman is képviseltük a blogot, s szerencsére számos fotót sikerült lőnünk a bemutatókról, amelyeket természetesen veletek is megosztunk nemcsak facebookon, de a itt, a blogon is. 
Jöjjön tehát egy rövid felvezető, majd a részletes kollekciómustra és a képes dokumentáció, valamint a mi személyes  impressziónk az egyes bemutatókról!
Kép: Tony&Guy Fashion Week Budapest facebook // Anh Tuan AW 2013-14
13:00 óra után nem sokkal a Je Suis Belle sokoldalúan koncipiált őszi/téli kollekcióját láthattuk. Ennél hatásosabb kezdet nem is kellett, hiszen Dalma és Tibi brandje ismét magasra tette a lécet a csodás forma- és színösszhanggal, a komplex anyaghasználattal, valamint a mesteri gondolati-inspirációs háttérrel. Egyhangúan imádtuk a modellek sminkjét, az ezüstösen villogó szemek feltűnő kollabját a darabok hol tompább, hol élesebb, csillogóbb színvariánsaival. Elmondhatjuk, hogy ez az összetéveszthetetlen kreativitás és kontemplativitás az, ami megadta a jól ismert Je Suis Belle-hatást, s ami méltó kezdete volt a Dorottya Palota divatnapjának. Miután elintéztünk egy szolid ebédet, siettünk is vissza, ugyanis az Anh Tuan show következett, 15:00 után. Az 2013/14-es őszi/téli kollekció India egzotikumát hozta a kifutóra, annak minden misztikumával, titokzatosságával. A kollekció uralkodó tónusai a fekete és az arany voltak. A tervező most sem bízta a véletlenre, halálpontos kidolgozásai és a rá jellemző unikális kiegészítések, díszítések “bearanyozták” a délutánt. 
Gyönyör a köbön – az ANDA 17:00 után elrabolta rebellis szíveinket.
 Anda Emília idén csatlakozott a négy fashionweek-es brandhez, s ez egy igen jó lépés volt az esemény színvonalát illetően. A fekete dominanciája mellett a street couture eleganciával bélelt lazasága, a modern, geometrikus vonalak és a szofisztikált minimalizmus feledhetetlenné tette a nemzetközi sikerű és nívójú 2013/14-es őszi/téli gyűjteményt. 19:00 után nem túl sokkal léptek kifutóra a Nanushka modelljei, s egy romantikus, bájos hangulatot teremtettek az estének. A bohém színek vitték a kollekciót, az anyaghasználat terén többfókuszúság jellemezte a tervezőnő őszi/téli koncepcióját, amely kapcsán sajnos nem jött az a bizonyos libabőr. Az esemény végére a 21:00-re kiírt USE Unused bemutató tette a pontot. A variabilitás és komplexitás a gyűjtemény minden regiszterét áthatotta. Kiemelkedő jelentőségűek az egymást ellenpontozó, mély tónusok, az artisztikus inspirációs erő, az attraktív formavilág, – mely egyszerre biztosít modern és kényelmes megjelenést a USE darabok viselőinek -, valamint a meg-megjelenő maszkulinitás. Művészettörténet a divatban: ennél jólesőbb kooperáció aligha van. (Ivett)
 
S most jöjjenek a képek és a részletes leírások az egyes kollekciókról!

A Je Suis Belle tervezőpárosától a korábbi években már megszokhattuk, hogy előszeretettel merítenek inspirációt a képzőművészetből. 2013 őszi/téli kollekciójuk többek között Joseph Beuys 1974-es „I Like America and America Likes Me” című akciójára reflektál, melynek során a művész három napot töltött egy amerikai prérifarkas (coyote) társaságában a new yorki Rene Block Gallery-ben juhászbottal, zseblámpával és egy triangulummal felszerelkezve, filctakaróba bugyolálva, egyfajta sámánként, s közvetített a modern kori Amerika és az ősi, elveszett tradíciók, a természet és az ember között, megidézve az amerikai indián hitvilág prérifarkas alakját.
Az amerikai indiánok coyote-ja emberformájú hírvivő, útmutató, mint a sámán, az emberi és a mitikus világ közötti kommunikáció elősegítője. A status quo-t folyamatosan megkérdőjelezve újdonságot hoz a fennálló rendbe. Az akció anyaghasználatban és gondolati tartalomban is megjelenik a kollekcióban: háromszögelemekkel díszített fenséges hókristály-palástok, a puritán természetes vásznak szegélyén megjelenő szőrme Beuys mitikus világát idézik, a puha gyapjúszövetek, kötött ruhák, műszőr keppek, juhászkucsmák védőn burkolnak be a hideg, szögletes világban.
A lágy esésű muszlinokban lépdelő modellek friss, üde arccal, mint jégsziklák között élő tündérek suhannak, a letisztult, geometrikus vonalvezetésű ruhákon a hideg fényű flitter részletek és a rájuk rímelő fémes szemhéjapplikáció csillogják be a hófödte tájak sarkvidékeit. Ezüstös sportsurranóikban modern mítoszok hírvivői ők.
A Je Suis Belle tervezői modernkori coyote-k, s mint az indián mitológia különleges lényei, évről évre folyamatosan megkérdőjelezik a divat fennálló fogalmait, dialógust indítva különböző művészeti ágak között, így hozzák el nekünk a tüzet, a sarki fényt. (Lilla)
A vietnámi származású magyar tervező, Luu Anh Tuan különleges, egyedi hangja már a korábbi kollekciói kapcsán is tetten érhető volt. Mi leginkább táskái miatt kedveljük a tehetséges designert, de ruhái, cipői és egyéb kiegészítői is tükrözik azt a hamisítatlan formaigényt, amely sikeressé tette az ANHTUAN márkanevet. Anyaghasználata, kontrasztpreferenciája, s az aktus, melyben a tradicionális kézműves technikák és a modern rafinéria frigyét látjuk, meghatározóvá tette a szakmában. 
Az őszi-téli szezon koncepciója is a hagyományok felé fordul, hiszen a tervező India világát hozta a Palazzo Dorottya kifutójára. Tökéletes választás volt a színek kombinálása, hiszen az uralomra törő fekete mélységét legtöbbször az arany, és a barna árnyalatai oldották. A gyűjtemény motivikus hálója az indiai mango köré épül, mely egy ősi szimbólum, az életet magát jelképezi. 
Az anyaghasználat terén sem csalódhatunk: Anh Tuan ismét csak természetes anyagokkal dolgozott. A kollekció darabjai hernyóselyemből, gyapjúból készített csipkéből és vízlepergető textilből jöttek a világra. A lágyan aláívelő anyagokat mintha csak a Bengáli-öböl szele lebegtette volna: csodás volt az a könnyed elegancia, amit láttunk a kifutón. S ha már könnyedség: noha a „végzet asszonyai” járkáltak fel, s alá előttünk az Anh Tuan darabokban, érzékelhető volt egy leheletnyi sportosabb, casualos meghatározottság is a kollekciót látva. Szeretem, mikor egy alapjaiban feketére álmodott kollekciót szép díszítések dobnak fel, valahogy még exkluzívabbá teszi az egészet. A gyűjtemény minden ízében hozza az őszi, téli variabilitást: láttunk parkákat, kabátokat, ruhákat, szoknyákat… Keleti hagyománytisztelő modernség, magyar kezektől. Örülök, hogy élőben is láthattam. (Ivett)
Mindhármunk számára az ANDA bemutatója volt a nap legmeghatározóbb élménye. Tizenkét éve annak, hogy Anda Emília kollekcióit a párizsi divat héten is bemutatják, így az idei, „Are you going with me?” névre keresztelt kollekció is már korábban nemzetközi elismerésre tett szert.
 
A modellek kifejezetten lassan vonultak végig a hatásos, mély nyomot hagyó elektronikus zenére. (Mindenkinek ajánlom, hogy nézze meg az összhatás kedvéért a Ustream-en a bemutatókról készült videókat.) A nyitó szettek néhány fehér darabja után teljesen a fekete szín uralta a kifutót és mi lélegzetünket visszafojtva gyönyörködtünk az előttünk végigvonuló szettekben. Anda Emília egy rebellis, indusztriális vonalat ragadott meg. A ruhák éles minimalista vonalvezetése és az építészeti látásmóddal létrehozott 3D-s formák a márka karakteres vonásai. A főként vertikális, lágy esésű öltözékeket – amely a frizurákon is visszaköszönt – jól kiegészítették a merész kivágások és a transzparens anyagok. A finom szövésű, könnyű matériákat jól ellensúlyozta a bőr jelenléte. A zárt kabátok ellentéteként a merészen rövid ruhák adtak feminin megjelenést a lázadó stílusnak, hiszen a smink is nagyon visszafogott volt. Külön érdemes még megfigyelni a pántok vonalasságával létrehozott geometrikus mintákat, amelyek a súlyos kabátok alól bukkantak elő. Az utolsó két hosszú, fátyollal szegélyezett ruhák Ann Demeulmeester stílusára emlékeztettek. 
Emília vérprofizmussal megkreált darabjai minden várakozásunkat felülmúlták. A bemutató végén mindhárman ugyanazzal a döbbent arccal néztünk egymásra, totális mámorban úsztunk. Reméljük jövőre a tervezőnő által készített kiegészítőkkel is bővül a márka kínálata. (Netta)
Nanushka bemutatóján a város összes objektívje a kifutóra szegeződött, profi fotósok és instagrammerek kezében egyaránt villantak a vakuk, ahogy a casual, urbánus sikkről híres márka modelljei mosolyogva lejtettek végig rajta.
A tervezőnő vidám színekben pompázó kötött pulcsikat és bojtos sapkákat álmodott őszre, arany flitteres nadrágokkal, óriási sálakkal, parkákkal kombinálva. A puha anyagok bohóságot kölcsönöztek a szetteknek, viszont a cukorkaszínű, egyenes szabású dzseki játékosságát felsliccelt ceruzaszoknya tette vadmacskásabbá. A farmer-pulcsi kombináció a 60-as évek Amerikájának klasszikusan sportos stílusát értelmezte újjá modern, fiatalos formában, melyet orientális hatású bojtos ruhák, szoknyák egészítettek ki. Nanushka egyértelműen piacorientált, lezser, fiatalos kollekciójában minden különösebb vita nélkül egyaránt megférnek a kelet és nyugat elemeit beemelő darabok, elvégre is a kozmopolita városi nő ruhatárában keverednek az alapdarabok a távol-keleti utazásai során vásárolt szerzeményekkel.
A bájos, (de átlagos) kollekció darabjai közül a lángnyelves szegélyű fehér táskák tűntek ki – úgy látszik, a nemzetközi piacra dolgozó márka is adoptálta a luxusbrandek kiegészítőkre épülő üzleti stratégiáját. (Lilla)
Az est végén hatalmas tömeg gyűlt össze a USE Unused bemutatójára. Nem csoda, hiszen a lookbook már pár nappal a TGFWB előtt felkerült a márka holnapjára és igencsak sokat ígértek a fotók. A testközeli élmény pedig meghozta a várt hatást. A USE védjegyévé vált innovatív és letisztult megjelenés mellett a geometria dominanciája idei téli kollekciójukból sem maradt el. 
A printeken kívül az anyagot kollázsszerűen használva érték el a különleges mintákat. Inspirációért az olaszok metafizikus festészetéhez nyúltak, amely nem csak a forma-, de a színhasználatban is visszaköszön: a kollekciót uraló fekete és szürke tónusait erőteljesen megtöri De Chirico égszínkékje, a mélybordó és egy-két sárgás-barnás részlet. A kontrasztok tovább folytatódtak az anyaghasználatban. 
A maszkulin nehéz szövetek és a lakkbőr, máskor az egészen lágy, műszőrme és selyemszerű anyagok játszanak egymással. A kollekció másik támpillére a sportos megjelenés, amelyet többek között a kiegészítőkben érhetünk tetten. A baseballsapka és a lovaglósapka kombinálásából létrejött fejfedő ikonikus darab a ruhák mellett. Egy független, erős, mégis egyszerre elegáns és laza nő egyéniségéhez illő ruhatárat valósítottak meg a tervezők. (Netta)
TONI&GUY Fashion Week Budapest, 2013. április 13., Budapest
Fotók: Szabó Netta

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s