Ksenia Schnaider világa és a 2013-as tavaszi/nyári kollekció

A kortárs divat mindig hoz meglepetéseket, újdonságokat, még akkor is, ha ember lánya ismeri a napjainkban dívó tendenciákat, sodrásokat. Mindig izgalmas számomra, ha egy olyan label kerül látómezőmbe, amelynek tervezője/tervezői alapvetően nem divat vagy művészeti irányultságú tanulmányokkal   és sok-sok kapcsolattal kezdte meg a divatszakmában pályafutását, hanem egészen másfelől közelített.
A Kseina Schnaider 2013-as tavaszi-nyári kollekciójára bukkantam, s ha már így történt, szétnéztem a brand háza táján, végigfuttattam a debütáló kollekciót, s az előző szezonok koncepcióit, amellett, hogy egy tartalmas kis interjúval is szembetalálkoztam. Maradjunk az idei meleg szezon darabjai mellett, ezeket fogom most bemutatni nektek, s kicsit szétnézünk az ukrán tervezőpáros eddigi kalandjai és inspirátorai közt.
A kezdetek
 
A terveződuó női tagja, Kseina Ukrajnában végezte egyetemi tanulmányait, történelem szakon. Nagy álma volt, hogy divattervező lesz egyszer, így kitartóan dolgozott, hogy elérje célját. 2011-ben aztán férje, Anton támogatásával megalapították márkájukat, s kijött az első kollekciójuk, majd elindultak egy küzdelmes úton. Elmondásuk szerint nagyon nem volt könnyű, hiszen támogatást sehonnan nem kaptak.
A tervezőket a művészettörténet, a jelmezek, az építészet inspirálják. Kollekcióikat a letisztult, funkcionális egyediség köré rendezik, az egyedi printek, a gondos formatervezés és csipetnyi humor felhasználásával.
Kseina tinédzserkori “ruhaválsága” sokunknak ismerős lehet. Ő sem talált rá azokra a darabokra, amelyeket viselni szeretett volna, ezért beszerzett egy varrógépet, s esténként varrni kezdett. Elmondása szerint már az egyetem töri szakos kutatási megoldásaihoz is kreatív szempontok alapján jutott el. Lenyűgözték a különböző korok viseletei, jelmezei, bútorai, életmódja. Egy idő után világossá vált számára, hogy a divattervezés az ő pályája.
Ukrajnában nőtt fel, amely gyönyörű nőiről, a korrupcióról, Csernobilról, a pezsgő kulturális életről, valamint az építészeti giccsről nevezetes. Eleinte nehezen érezte magát otthon hazájában, nem tetszettek neki a hosszú, szürke telek és az új architektúra külleme. Később megtanulta, hogy a szépség bizony nagyon különböző formákban ölt testet.
Kseina és férje, Anton

Tervezés és megvalósítás

 
A brand megközelítései a klasszikus európai szabáshoz kötődnek, ugyanakkor szívesen kísérleteznek új tervekkel, technológiával. Egy-egy kollekció születése úgy zajlik, hogy Ksenia megosztja férjével elképzeléseit, majd nekiáll a skicceknek. Ekkor már egy nagyon erős víziója van arról, hogyan alakulnak majd a részletek, a lookbook, a show, de sokszor csalódnia kell, hiszen nem mindent tudnak megvalósítani a pénzhiány miatt. 
Darabjaikon abszolút tetten érhető az európaiság, s különösen szimpatikus a hagyomány, a művészettörténet és az architektuális elképzelések összecsengése a kortárs divat irányvonalaival, mely egyébként is rokoni viszonyt ápol az építőművészet geometriai kidolgozásaival. Ugyanakkor tetszik a kollekciókon is érzékelhető szerénység, világi egyszerűség, a bájos humor, valamint a divatszeretet mint olyan. 
 

Spring/Summer 2013

 
A “Camouflage” koncepcióba kézzel varrott női és férfi darabok kerültek. Egyszerű, hagyományos ruhadarabok ezek, ingek, ruhák, kabátok, dzsekik, felsők. A camouflage minta eredetileg az álcázásért jött létre, a kollekcióban ez pasztellárnyalatokat kapott, így inkább ennek ellentétét, a feltűnést hivatott előidézni. Kseina és párja nem ment túl messzire az ihletforrásért, hiszen a ruha maga, annak hasznossága, a történelem, s különböző kódok inspirálták. Unikális formák, színek és minták, street flow-val, egy izgalmas filozófiából. Íme a Kseina Schnaider SS 2013!
Forrás //
Linkek //

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s