A modell mint művész

Nem egyszer hajlamosak vagyunk egy-egy divatanyag kapcsán szigorú tekintetünket csak a textúrákra szegezni, s a koncepcióknak emberi mivoltot adó múzsák varázsát figyelmen kívül hagyni. 
Én is gyakran így járok. Az anyagokat komplexen vizsgálom, s ritka, amikor a modell személyiségét, attitűdjét is beemelem a narratívába. Sokáig úgy gondoltam, a modell egy olyan figura, akit a készítők mozgatnak, mint egy marionett bábut, maszkot kap és jelmezt, s kvázi teljesen eltűnik személyisége, hús-vér valója.
Nem ismerem a modellek világát, bár számos írást olvastam már életvitelükről, de nem gondolom, hogy minden, modellekről szóló “leleplező” riport és jegyzet valós és releváns. De ne folyjunk most bele botrányokba, ez a poszt nem arról szól.
Mint az már annyiszor kiderült, a művészet egyes ágai korreálnak egymással, s amiképpen a festő megfesti múzsáját, a designer, stylist is megálmodja a koncepciót üdvöskéi főszerepére. 
Úgy vélem, egy modell, egy múzsa amennyire a vágy tárgya, s az alkotás inspirátora, olyannyira művész maga is. Testével és tekintetével alkot, mozdulatai a textúrához érve elmesélik, leírják azt a történetet, amit az adott anyag hordoz. Különlegességével, szépségével és karizmájával megfagyasztja a levegőt, mintha csak az Olümposz csúcsáról szállt volna alá.
Egy olyan egyedi szépség munkásságának kis szeletét mutatom meg ebben a posztban, akinek csaknem minden megjelenését kedvelem. A sikeres, 1981-es születésű holland modell, Saskia de Brauw a szó szoros értelmében is művész, hiszen szabadidejében szívesen fotóz, s foglalkozik költészettel és prózaírással is, Hollandiában vizuális művészeti tanulmányokat folytatott. Inspiráló jelenség a feltörekvő modell generációnak, s kitartása, sokoldalúsága és nemzetközi sikerei nyomán azt gondolom, mindannyiónknak.
Figyeljük meg különleges auráját, maszkulin báját, s csodáljuk ösztönös profizmusát!
Lássuk a stílusát!
S íme egy Saskia kifutó megjelenéséről készült videó, ahol pár szóban magáról is mesél.
Képek forrása: TheRedList, Google (Saskia de Brauw)

//

Ivett

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s