‘Wilderness Embodied’ – Iris van Herpen HC AW13 Paris

Újabb kollekciót mutatott be egyik nagy kedvencünk, a 3D printing divatban való alkalmazásának úttörője, Iris van Herpen. A héten Párizsban újból kezdetét vette a Haute Couture kollekciók bemutatása, és természetesen figyelemmel kísértük a már lezajlott show-kat is. Rögtön a második napon szerepelt Iris ’Wilderness Embodied’, azaz „Megtestesült Vadság” címre keresztelt gyűjteménye. A már megszokott, pozitív értelemben vett megdöbbenés a show után most valamiért sajnos elmaradt, azonban így is találhatunk olyan érdekességeket, finom részleteket, innovatív technológiákat, amelyek említésre méltóak.

A koncepció a névben elhangzottakhoz híven újra a természeti erőkkel játszik. A vadság egyúttal az emberi természetre és arra az energiára is utal, amellyel a saját testünket szeretnénk átformálni. Ezért kerültek a szilikonruhákba és a nyakdíszekbe ágyazva piercingek, és ezért emlékeztethet a rengeteg szilikonszerű anyag a plasztikai sebészetre, az implantátumokra.

Image

Image

A számomra leglenyűgözőbb ruhákat azonban azok a darabok jelentették, amelyek struktúráját egy különleges eljárással, mágneses erő segítségével alakították ki. Ezek egy szintén holland képzőművésszel való kollaboráció eredményei, aki ily módon hozza létre bizarr szobrait. Itt a ruhák formájának létrehozásához egy speciális kétkompenensű anyagot használtak, egészen pontosan szilikon és fémpor keverékét, amit az alapformára való felvitel után erős mágneses térbe helyeztek, majd az anyag megszilárdult. Így alakult ki a ruhák fémes, tüskés textúrája – a természet egyik vad, agresszív energiájának segítségével.

Image

Image

Vizuálisan persze a legnagyobb feltűnést a térben kiterjedtebb ruhák keltették. Az első ilyen esőerdei fa lombkoronáját és az arról lelógó indákat imitálta, azonban ami még érdekesebb volt, hogy az egész szerkezet mozgás közben úgy viselkedett, mintha a testtől függetlenül, önállóan lengne ide-oda. A következő darab enyhén csillogó anyaga pedig tollszerű, ám a természettől idegen anyaggal, két madár formájában vette körül a modell testét.

Image

Image

A vadság visszaköszönt a modellek által viselt laza, szélfútta kontyokban is. A többi ruhánál ismerősek voltak a már korábbi kollekciókból származó mintaalkotási módszerek, mint a cut-out és a védjeggyé vált, ismétlődéssel generált formák is ugyanolyan hangsúlyt kaptak, mint a korábbiakban. A shoeholicok újból gyönyörködhettek a 3D printelt, indaszerű cipőkben – ezeket két darabban nyomtatják ki, majd a bemutató előtt, a backstageben csavarozták össze fúrók segítségével. Az egész kollekcióból érződött egy izgalmas, Alien-filmes hatás, amelyre rásegített az ezúttal hangsúlyosabb, transzparensen csillogó smink is. Mindezek implantátumszerű mintáikkal valami fura, nyálkás érzést hagytak maguk után. Bennetek milyen nyomokat hagynak?

Kollekció // Collection

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Részletek // Details

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

A teljes show //

 

Fotók

There’s no other fashion designer who could play with the repeated forms and 3D printing like Iris van Herpen. Her newest Haute Couture collection called ’Wilderness Embodied’ hit the runway on 1st July during the Paris Fashion Week.

xx

// Netta //

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s