Hey, festival junkies!

Nincs mese, a vérbeli rebellis él-hal a fesztiválokért. Noha én nem vagyok egy őrült fesztiválozó, tény, hogy foglalkoztat a téma, s különösen szeretem a hazai és a külföldi fesztiválozók outfitjeit nézegetni. Hogy megmutassam, számomra melyek a legmenőbb lookok, összeszedtem egy posztban a kedvenceimet, hogy ti is inspirálódhassatok! Jöjjön hát a rebellive fesztiválos stíluskörképe!

Mielőtt azonban belemerülnénk, szedjünk össze pár érvet, amiért imádjuk a különböző fesztiválokat! Mint ismeretes, az utóbbi 10-15 évben jelentősen megnőtt az ehhez hasonló szabadtéri programok száma. A szociológusok az otthoni kultúra ellenében létrejövő tendenciának tudják be mindezt, tehát annak, hogy az egyén az otthonába kerülő digitális technológia mellett szabadprogramokra vágyik, ahol az egyenlőség, a közösségi szórakozás, az élőzenei élmény keríti hatalmába.

Napjainkban rengeteg fesztivál létezik, melynek közönsége eltérő. A heterogenitás azonban homogenitásba olvad, hiszen a fesztiválon mindenki egyenlő, mindenki “ugyanonnan” jött. Nem számít neme, szexuális hovatartozása, vallása, anyagi helyzete, külseje. A konkrét programokon, előre meghatározott eseménysorozatokon kívül a fesztivál közösségi élményt is ad, mely talán a legnagyobb előnye ezeknek a “népünnepélyeknek”. 

Egy-egy fesztivál összegyűjti az adott művészeti vagy zenei ág “legjeit”, így az odalátogatókat a jól értesültség, tájékozottság, kiváltságosság érzetével tölti el.

A fesztiválok erősítik a toleranciát, hiszen más kultúrájú, érdeklődésű emberekkel is segítenek megismerkedni. Ezen kívül csökkentik az ismeretlennel szembeni gyanakvást, tágítják a látókört, kiterjesztik az identitást, formálják az ízlést. A fesztiválokon a magas kultúra és a popkultúra találkozik, amely által ezen események nevelő funkciót is ellátnak. 

A fesztiválok a közvetlen kulturális élmény és/vagy a szórakozás mellett, nemcsak a közönség, de a résztvevők, a szereplők, a szervezők, és – sikeres rendezvények esetén – a tágabb környezet számára is sokrétű haszonnal szolgálnak.  A fesztiválok jól szimbolizálják a kultúra mai állását. Tükrözik a pezsgést, a színvonalat és a színvonaltalanságot, a kultúra szentségét és deszakralizálódását, a műfajok közti éles határvonalak elmosódását, az együttlétre, a közösségi élményre való igényt. A fesztiválok, még ha csak időlegesen is, de gyarapítják a kultúra által meghódított színterek, az utcák, terek, épületek, erdők, mezők terjedelmét. (via)

Nem megyek vissza Woodstockig, nézzétek el, úgyhogy miután körvonalaztuk, miért nagyon menő fesztiválokra járni, lássunk pár igazi rebellis fesztivál outfitet!

Képek: Pinterest, szöveg: Ivett

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s