Rongyrázás vagy artisztikum? Mi az a haute couture?

 Talán sokaknak ismert lehet a haute couture kifejezés, számomra mégis sokszor meglepő, hogy rengeteg, divatismerettel rendelkező egyén nem hallotta, vagy rosszul használja ezt a megjelölést.

A haute couture szó szerinti fordítása magas szabászat, a varrás magas foka. Ebből már halványan sejteni lehet, hogy miről is lehet szó, ugyanakkor ez még édeskevés ahhoz, hogy rájöjjünk, mi is a dolog lényege.

A kifejezés manapság az egyedi, méretre igazított, helyenként kézzel applikált felületű, különleges, gyakran extravagáns ruhakölteményeket jelöli. Attól még azonban, hogy egy ruhadarab ezeket az attribútumokat hordozza, nem feltétlenül nevezhetjük haute couture-nek. Csak és kizárólag azok a divatházak használhatják hivatalosan e jelölést, akik a Chambre Syndicale de la Haute Couture szigorú kritériumainak megfelelnek.

Iris van Herpen

Egy átlagember számára megmagyarázhatatlan, felfoghatatlan és elképzelhetetlen, hogy egyes darabok miért kerülnek csillagászati összegekbe, s ők legtöbbször hordhatatlannak titulálják ezeket a ruhakölteményeket. Talán, ha más perspektívából vizsgáljuk meg, s elvonatkoztatunk attól az általánosnak vélt tényállástól, mely szerint egy ruhának hordhatónak kell lennie, akkor lehet, könnyebben meg tudjuk érteni e mesterművek értékét.

Maison Martin Margiela

Ezek a ruhák nem csak azt bizonyítják, hogy a ruhatervezés is lehet művészet, hanem azt is, hogy bizony semmi sem lehetetlen. Sokszor műremekek, műalkotások születnek több hónapon keresztül, sokszor több száz ember dolgozik azért, hogy egy ilyen ruha elkészülhessen.  E darabokból általában csak egy készül, s sokszor előfordul, hogy az adott műremekhez még a kellékeket is megtervezik, legyártatják, vagy azt is kézzel készítik el hozzá. A legkiválóbb anyagokból dolgoznak, melyek már önmagukban is gyönyörűek, de ez még korántsem elég! A magas szintű szabászati bravúr, a strukturált felület, az aprólékos rátétek mind-mind csak növelik az összhatást.

Valentino

A második világháború óta folyamatos hanyatlást lehetett megfigyelni a haute couture kreációk kapcsán, ugyanis évről-évre egyre kevesebb divatház döntött úgy, hogy a pret-á-potrer kollekcióktól elszeparálva, rendeznek couture bemutatókat is. Bizonyára sok tényező befolyásolja mindezt, nem elhanyagolható, hogy ezek a darabok több tízezer euróba is belekerülhetnek, így bizonyára egy elég szűk réteg engedheti csak meg magának. Mindemellett fontos tudni, hogy szigorúan ellenőrzik a divatházakat, egy évben minimum 35 darabból álló kollekciót kell összeállítani, és a tervezőknek bizonyítani kell azt is, hogy ezeket a darabokat valóban ők álmodták meg.

Valentino

Többen csak a hírverést, a nagy felhajtást, vagy a felesleges rongyrázást szűrik le ebből az egészből, ami kissé elszomorít, mert tudom, hogy mennyire nehéz egy ruhát elkészíteni. Ugyanakkor abban bízom, hogy most, amikor kezd újra feléledni a haute couture, talán sokan rájönnek arra, hogy mesebeliek, bámulatosak és irigylésre méltóak ezek a kreációk. Ha megvásárolni nem is tudjuk őket, legalább járjunk csodájára a tervezők művészi rangra emelt munkáinak, hiszen rengeteg idő és energia kell ahhoz, hogy mindez megvalósuljon.

//

Képek: Pinterest, Szöveg: Letta

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s