This is how we did it – Abodi Dóra sztorija

Azt gondolom, hogy csak az a márka lehet sikeres a divatban hosszú távon, ami egyedi és eredeti, ami egy saját, összetéveszthetetlen koncepciót és víziót fogalmaz meg. Talán ezt nevezném tervezői ujjlenyomatnak.

Folytatódik legújabb cikksorozatunk! A This is how we did it keretein belül olyan tehetséges reklámszakemberek, divattervezők, fotósok, újságírók mesélnek pályájuk elejéről, nehézségeiről, sikereiről és kudarcairól, akik a ma feltörekvő generációjának akár példaképként is szolgálhatnak kitartásukkal, rátermettségükkel, stílusukkal és kreativitásukkal!

Az élet nem fenékig tejfel – ezt a megkérdezettjeink is tudják, és meglepő őszinteséggel fognak minket beengedni pályájuk elejének “kulisszatitkaiba”, ezáltal ösztönözve, inspirálva az ígéretes fiatal kezdőket, s bizonyítva, hogy mindig van hova tovább.

A This is how we did it következő alanya a magyar divatszcéna ismert és elismert designere, Abodi Dóra. Dóra a Domus Academy és a Vogue Talent különdíjának elnyerésével Olaszországba, Milánóba helyezte át székhelyét, onnan irányítja brandjét, a Dora Abodit. Különleges hangjával, autentikus, extravagáns és elegáns mixeivel nemcsak a hazai, de a külföldi szaksajtót, illetve divatértő közönséget is sikerült levennie a lábáról.

Lássuk, Dóra hogyan élte meg a kezdeteket!

Abodi Dóra

Művészcsaládba születtem, gyermekkorom óta rajzolok, valamint amióta az eszemet tudom különösképpen érdekelnek a ruhák, az elegáns emberek, az irodalom, a film, a történelem, a képzőművészet, tehát általánosságban a művészet. Tinédzser koromban a Music TV, a  videoklipek nagyon nagy hatással voltak rám, így alakulhatott ki később az a filmes, történetmesélő, popkultúrából, történelemből és magas művészetből egyaránt építkező alkotói stílus, ami meghatározza a Dora Abodi márkát.

A gimnázium elvégzése után kissé kalandosan alakult a pályám, hiszen egészen rejtélyes megfontolásokból először a jogi egyetemre iratkoztam be, de hamar rájöttem, hogy ez nem az én világom… Ez egy érdekes időszak volt, hiszen mindvégig tudtam, hogy teljesen kilógok a sorból az egyetemen, de évekig gondolkodtam azon, hogy merre kellene továbblépni. Megpróbáltam menet közben a média szakot, belehallgattam filmes kurzusokba is, mire lassan kikristályosodott, hogy a divat felé fogok fordulni, vagyis inkább visszatérek az eredeti érdeklődésemhez. Pár rövidebb divatkurzus és nagyon sok rajzóra után,  beiratkoztam a Modart Divat Akadémiára, ahol 2009-ben végeztem, majd ugyanebben az évben megalapítottam a cégemet és a márkámat.

A legelső pillanattól kezdve a saját utamat jártam, volt egy erős elképzelésem arról, hogy mit szeretnék csinálni, mi az amit szeretek, mi az ami érdekel a divatban. Azt gondolom, hogy csak az a márka lehet sikeres a divatban hosszú távon, ami egyedi és eredeti, ami egy saját, összetéveszthetetlen koncepciót és víziót fogalmaz meg. Talán ezt nevezném tervezői ujjlenyomatnak.

DA

A nehézségek és sikerek tekintetében mindenből kijutott és kijut, hiszen önállóan kialakítani egy márkát, vinni egy cég ügyeit, évről évre előrelépni, továbbfejlődni, a tervezésben is magasabb szintre emelkedni állandó kihívás számomra. Állandóan pörögni kell, ötletelni, megoldásokat találni, nem lehet megállni. Az is tény, hogy Magyarország nem egy divatközpont, így nagyon sokszor éreztem ebből eredő hátrányokat. Nincsenek olyan divateseményeink, mint például a London Fashion Week, az állam sem támogatja megfelelően ezt a kreatív iparágat és buyerek se járnak Magyarországon. Ezekből adódóan mindent a legelső évtől kezdve úgy kellett szervezni, tervezni, hogy a hazai jelenlét mellett megpróbáljunk külföldön is megjelenni, ami egyáltalán nem olyan egyszerű, mint gondolnánk.

Otthon az is probléma, hogy nem nagyon tudják értelmezni a casual wear, business wear, a báliruha és a sport ruházaton kívüli műfajokat, hiszen főleg ilyen márkák vannak Magyarországon és a pret-á-porter vagy demi-couture kollekciókat nehezen tudják hová tenni. Hozzáteszem, azért a divatmagazinok és a blogok sokat segítettek abban, hogy ez is változzon. Emellett persze Budapestnek is megvannak az előnyei, hiszen itthon a gyártás és a kreatív anyagok előállítása magas színvonalú, könnyen koordinálható és kompetitív árú, maga a város pedig Európában egyedülállóan csodálatos és élhető. 

A márka alapítása óta rengeteg dolog történt velem, nyertem díjakat itthon és külföldön, számtalan magazinban, könyvben jelentek meg munkáim, lett egy saját showroomunk a Ráday utcában, lettek klienseink és buyereink a világ különböző pontjain, rengeteg tapasztalatot szereztem, és voltak izgalmas kollaborációim más cégekkel. Fontos, hogy 2010-ben megkezdtük külföldi partnerekkel a digitális textil printelést, és egyedülállóak vagyunk abban itthon, hogy a legmagasabb minőségű, saját tervezésű anyagokkal dolgozunk kizárólag hernyóselymekre, valamint minden szezonra új, kézzel készült, saját tervezésű, gyártású kellékekkel díszített táska és kiegészítő (cipő, ékszer) kollekciót mutatunk be a ruhakollekció mellett.

Tavaly úgy döntöttem, hogy egy időre Milánóba teszem át a székhelyem, mivel úgy éreztem, hogy új impulzusokra, új kapcsolatokra, új tudásra van szükségem. A Domus Akamdémia és a Vogue közös pályázatán különdíjas lettem, ennek keretében ez év januárja óta a Domus Akadémia divattervező mesterképzőjét végzem, valamint Milánóból irányítom a céget. Nagyon izgalmas ez az év, hiszen olyan cégekkel kooperálhatunk az akadémián, mint a Deborah Milano, 7 for All Mankind vagy Frankie Morello, találkozhatok az olasz divatélet meghatározó alakjaival, és rengeteg lehetőség van építkezni, konzultálni, fejlődni, inspirálódni. 
 
Jelenleg Milánóban élek, sok dolog van folyamatban, rengeteget dolgozom, most a 2014 tavaszi/nyári kollekción, megrendeléseken valamint a cég fejlesztésén munkálkodom. Mindezek mellett egy ékszercéggel saját tervezésű nemesfém ékszer kollekción dolgozunk, ebből remélem ősszel vagy legkésőbb jövő év elején már kész kollekció lesz. Egyelőre nem tudom, meddig maradok Milánóban, tudatosan sodródok a jó áramlattal.

www.doraabodi.com
https://www.facebook.com/DoraAbodi
http://doraabodi.com/blog/
http://doraabodi.tumblr.com/

One thought on “This is how we did it – Abodi Dóra sztorija

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s