Turbánt a fejre? Hát persze!

A turbán szóról legelőször is a keleti kultúra juthat eszünkbe, a mohamedán férfiak. Viszont azt kevesen tudják, hogy ez a szokatlan viselet a XVIII. századtól a női viseletben is feltűnt, majd Paul Poiret 1910-ben szinte egy csapásra divattá tette a lazább kaftánhatású estélyikkel megfűszerezve. Ettől kezdve a turbán, mint ékes kiegészítő feltűnt párszor, de valahogyan szélesebb körben mégsem terjedt el.

 A turbánt a divattervezők öt-hat éve folyamatosan próbálják berobbantani, Miuccia Prada 2007 tavaszán ámulatba ejtő óriási mintás turbánokban küldte modelljeit a kifutókra, de valahogyan a nézők akkor még ezt nem igazán tudták befogadni. Azóta egyre több designer küzd a lehetetlennel: a tavaszi és nyári kollekciókban fellelhetünk egy-két érdekes fejre csavart darabot, de úttörő sikereket nem értek el ők sem a turbánokkal.

Nem gondoltam volna, hogy ennyire nehezen lesz emészthető ez a stílus. Bevallom, azt hittem, bombaként fog robbanni, hiszen meglehetősen feltűnő viselet. Ha jobban belegondolunk roppant praktikus is: nyáron az elviselhetetlen forróságban, amikor napszúrástól tartunk, eléggé kézenfekvő lehet egy sál, vagy kendő melyet fél perc alatt a fejünkre csavarunk.  Ugyanez a módszer télen is ilyen jól működhet egy vastagabb anyagból, és az igazat megvallva stílusosabb is, mint egy sapka.

No, de maradjunk még az éppen aktuális nyári viseletnél! Rögtön felmerül a kérdés, hogy mikor, mihez hordjuk és hogyan hordjuk a turbánokat. Bár nehéznek tűnik a feladat, korántsem olyan bonyolult. Azt javaslom, első nekifutásra csak mértékkel próbálkozzunk.  Számtalan csavarintási módszer kószál a neten, a legegyszerűbb talán az, hogy előre dobod a hajad, rásimítasz egy nagyméretű agyagdarabot, elől pedig megcsavarod, majd ízlésesen elrendezed. Hajmosás után nagyjából mindenki így fogja fel a haját a törölközővel, szóval ez az eljárás biztosan sikerülni fog. Ha pedig extrémebb redőket szeretnél, akkor tű és cérna segítségével kész fejfedőt is kreálhatsz, igaz, ez kicsit bonyolultabb, de a végeredményért megéri a “szenvedés”.

Maxi szoknyával, blúzzal, magas sarkúval, élénk rúzzsal és óriási fülbevalóval drámai hatást keltünk, ugyanakkor farmer shorttal, fürdőruhával és mintás kendővel baromi extravagáns lookot érhetünk el. Ha pedig túlzottan minimál lett a reggeli szettetek, akkor csak kapjatok fel egy elütő színű és mintázatú sálat és máris dobhattok az összhatáson, ráadásul, még a hajatokkal sem kell bíbelődni. Akik nem szeretnének kitűnni a tömegből, azoknak javaslom a visszafogottabb színeket, lágyabb formákat, ezt kisebb és puhább anyagokkal érdemes kivitelezni. Továbbá, ha túl soknak gondoljuk azt, hogy az egész fejünket eltakarjuk, akkor egész egyszerűen készítsünk csak egy fejpánthoz hasonló turbánt.

 A továbbiakban mutatok pár megnyerő és kedvcsináló tutorialt és outfitet, hogy lássátok, miről is beszéltem. Én kedvet kaptam, remélem ti is!

Szöveg: Letta, képek: Pinterest

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s