GONNABEES #1 – Galambos Eszter (Interjú)

Új, feltörekvő tehetségeket bemutató rovatunk, a GONNABEES első darabja kapcsán Galambos Eszterrel, a magyar divatéleten belül egyre ismertebb sminkessel beszélgettünk, aki számos neves fotóssal, stylisttal, tervezővel dolgozott már együtt divatfotózásokon, reklámkampányokban, videó klipekben, sőt, még a tavaszi Toni&Guy Budapest Fashion Week kulisszái mögött is tevékenykedett.

Galambos Eszter

 

Mióta foglalkozol sminkeléssel? Hogyan kezdted, hol tanultál?

Nagyjából négy éve dolgozok sminkesként, elvégeztem sok iskolát, és a szakma legtöbb területén kipróbáltam már magam, majd körülbelül egy évvel ezelőtt beszippantott a divat világa. Sokat köszönhetek Árpa Karolinának, a The Vision Sminkiskola tanárának, és Fazekas Richárdnak, a L’école vezető sminkesének, akinek jelenleg is az asszisztense vagyok.

Miért épp a smink? Hogyan választottad ezt a szakmát?

Tulajdonképpen egy véletlennek köszönhetően kerültem kapcsolatba a szakmával: egy ismerősöm sminkesnek tanult, és az egyik órájára engem vitt modellnek. Addig nem érdekelt különösebben a téma, magamat sem igazán sminkeltem, viszont az alatt a pár óra alatt rájöttem, hogy a sminkszakma sokkal összetettebb annál, minthogy kihúzom feketével a szememet és szájfényt kenek a számra. Ámulatba ejtett az, hogy mennyire meg tudja változtatni egy ember arcát pár ecsetvonás. Azon a napon eldőlt, hogy én is sminkes leszek.

 Hogyan jellemeznéd a saját stílusodat?

Ha egy szóban kellene megfogalmaznom, akkor az a minimál lenne. Hiszem azt, hogy a kevesebb sokszor több, és hogy a lényeg a részletekben rejlik. De tudok azonosulni a kevésbé mainstream, darkosabb irányzatokkal is, a lényeg a minőség.

fotó: Farkas Éva modell: Nelli @ Art stylist: Hubert Csaba
fotó: Farkas Éva
modell: Nelli @ Art
stylist: Hubert Csaba

Hol találkozhatunk a munkáiddal?

Mostanában leginkább modell teszteken dolgozok, de természetesen vannak saját projektjeim is. A fennmaradó időben pedig asszisztálok.

Melyik munká(i)dra vagy a legbüszkébb?

Mindig a legutóbbi munkám a legnagyobb büszkeségem, talán azért, mert úgy érzem, hogy minden egyes fotózáson vagy forgatáson tanulok valami újat. Persze, vannak régi kedvencek is.

Honnan merítesz inspirációt?

A legfőbb inspiráció mindig maga a téma, vagy a hangulat, amit meg akarunk jeleníteni, illetve a modell arca. Emellett nagyon fontosnak tartom a stábtagok közti kommunikációt, ha ez megvan, akkor egymást is folyamatosan inspiráljuk, és ösztönözzük a fejlődésre. De jelenthet inspirációt bármi: egy anyag, egy textúra, egy szín…

Mennyire követed a trendeket? Miket emelnél ki a 2013/14 őszi/téli kifutók sminkjei közül?

Magától értetődő, hogy figyelem a nemzetközi trendeket. Pat McGrath és Peter Philips a kedvenc sminkeseim, az ő munkáikat mindig szemügyre veszem, de amikor csak időm engedi divatbemutatókat és backstage videókat nézek.

A 2013-14 A/W szezon kedvencei nálam: Oscar de la Renta, Dior, Chanel, Jean Paul Gaultier, Valentino, Gucci, Givenchy, Louise Gray, Marni, Moncler Gamme Rouge, Rue du Mail, Gareth Pugh és még sorolhatnám… 

 Milyen márkák termékeit használod a munkád során? Melyek a kedvenceid?

Leginkább high-end márkákkal dolgozom, pl. Chanel, Armani, Lancome, Bobbi Brown, MAC, a külföldön kaphatók közül pedig a Tom Ford, Burberry, NARS a kedvenceim.

fotó: Moro Máté modell: Kinga @ Visage stylist: Gáspárek Timi haj: Kozma Norbi
fotó: Moro Máté
modell: Kinga @ Visage
stylist: Gáspárek Timi
haj: Kozma Norbi

Mi van a személyes sminkkészletedben?

Csak pár alap cucc, nem szeretem magamat sminkelni.

 Mit szeretsz a legjobban a munkádban?

Mindent. Még azt is, amit nem szeretek. Meggyőződésem, hogy ezt a szakmát csak szerelemből lehet csinálni. Imádom, hogy mindig történik valami, hogy állandóan új kihívásokkal szembesülök, hogy alkothatok, és imádom az embereket, akikkel együtt dolgozhatok…

 Rendszeresen dolgozol divatfotózásokon, videókban, dolgoztál tavasszal a T&G Fashion Week Budapesten is. Melyik terület áll hozzád legközelebb?

Annyira más jellegűek ezek a munkák, hogy nem tudom összehasonlítani őket. Azt mondanám, hogy mindet másért szeretem. Általában a fotózások adják a legtöbb teret a kreatív munkára. A divatbemutatókon mindig hatalmas a nyüzsgés és mivel több sminkes dolgozik együtt, ilyenkor van alkalmunk igazi team workre, amit én kifejezetten élvezek. A forgatások pedig nem hagyják az embert ellustulni, hiszen itt nagyon precíz munkára van szükség, mivel a videókat nem retusálják, amire szerintem sok kolléga túlzottan is épít.

TGFWBP, fotó: Photo: Tibor Németh

Mennyire fontosak az alapok, mint például a szép bőr a tökéletes sminkhez? Mennyire kell egy sminkesnek kozmetikai praktikákat is ismerni, követni, kipróbálni az újdonságokat ezen a területen is?

A szép bőrön minden smink szebben mutat, és annak ellenére, hogy az utómunka bármit képes eltüntetni, a problémás bőrt rendbe tenni plusz idő és munka mind a sminkes, mind a retusőr részéről, így egy profi modellnél alapfeltétel, hogy szép legyen a bőre. Véleményem szerint egy sminkesnek nem feltétlenül fontos, hogy otthon legyen a kozmetika világában. Persze, adhat egyfajta magabiztosságot, ha ismerjük a kozmetikumok hatásmechanizmusát vagy a felhasznált anyagokat, de a sminkelés során nem célunk a bőr állapotának hosszú távú javítása.

Mit tanácsolsz azoknak, akik szintén erre a pályára szeretnének lépni?

Azt, hogy legyenek nagyon kitartóak és alázatosak! Az a tapasztalatom, hogy a legtöbben egy 12 alkalmas alap tanfolyam elvégzése után már sminkesnek hiszik magukat, és várják, hogy elkezdjenek záporozni feléjük a jobbnál-jobb munkaajánlatok. Azonban a valóság ennél sokkal kiábrándítóbb, a kezdeti csalódások, a sok ingyenmunka, a kellemetlen helyzetek sokakat eltántorítanak ettől a szakmától. Aki azonban igazán eltökélt, és van benne potenciál, az előbb-utóbb megtalálja a helyét, de ez évekig is eltart…

 Milyen projekteken dolgozol épp, s mik várhatóak a közeljövőben?

Sok érdekes fotózás anyagát várom, köztük egy új divatmagazin editorialjait is. Nemrég leforgattunk két videoklipet, tervben van egy különleges beauty fotózás, és alakulóban van egy saját kis csapat is…

http://www.galamboseszter.hu

https://www.facebook.com/galambosesztermakeup

Szöveg: Lilla

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s