GONNABEES #2 – Gáspár Milán (Interjú)

Gáspár Milán neve bár még sokak számára ismeretlenül csenghet, viszont a fiatal fotós képeivel a NUBU 2013/14 őszi-téli darabjai kapcsán már találkozhattunk – print formában. A minimal stílusú fotókat készítő tehetség Hencz Peti, az elismert divatfotós asszisztenseként tanul egyre többet a szakmáról és építi karrierjét divatberkekben. Nekünk a kezdetekről, az inspirációról és a közeljövőben megvalósítandó projektekről mesélt.

Gáspár Milán

Mióta foglalkozol fotózással? Hogyan kezdted? Hol tanultad?

Nagyjából 5-6 éve kezdett el igazán érdekelni a dolog, sokáig leginkább csak egy barátomat fotóztam és a körülöttem lévő dolgokat, helyeket amiket szépnek találtam. A technikai részét próbáltam magamtól elsajátítani az elkészült képek, tapasztalatok alapján. Sokat bújtam a netet is már az elejétől kezdve, például különböző leírásokból és youtube videókból szinte egyből megtanultam itthon kidolgozni a fekete-fehér filmre fotózott képeim.

Majd jött egy időszak, amikor úgy éreztem, hogy magamtól már nem tudok továbblépni az otthoni környezetemben, el kell döntenem hogy jobban is érdekel a dolog, vagy marad az egész csak hobbi. Pont ekkor jött a lehetőség hogy elszegődjek asszisztálni Hencz Peti mellé, és megismerkedhessek a fotózás szakmai részével is. Akkor még vidékről, feljártam egy-egy fotózásra, cserébe teljesen új dolgok nyíltak meg előttem. Először láttam hogy milyen amikor egy teljes stáb dolgozik együtt, és hogy mennyire összetett dolog ez. Korábban sosem láttam azt sem, hogy miként zajlik egy fotózás például egy stúdióban, hogyan kell bánni a vakukkal és irányítani a fényt.

Hol találkozhatunk a munkáiddal?

Az egyik legkülönlegesebb megjelenési felületem a NUBU 2013/14-esőszitélikollekciója, melynek printelt darabjaira egy budapesti épületről készült fotóim kerültek rá. Az együttműködésünk folytatásaként már úton van egy újabb kollekció, szintén az én fotóimmal. A jelenlegi munkáim közül várhatóan lesz majd egy-egy magazinos megjelenés, de ezek mellett egyelőre leginkább még csak az interneten keringenek. Összegyűjtve látható jópár album a honlapomonis. Majdnem kifelejtettem, de a Google Maps is tele van a képeimmel, pár hónapig vezettem egy Street View autót, amivel valószínűleg sokkal több fotót készítettem mint egyébként valaha fogok.

Milyen stílus áll hozzád közel? Hogyan jellemeznéd a saját stílusodat?

Törekszem az egyszerűségre, a letisztultságra, mind kompozícióban, színekben és formákban. Nem szeretem ha ránézek egy képre és ugrál a szemem az egyik részletről a másikra.

 Melyik munká(i)dra vagy a legbüszkébb?

Nagyon büszke vagyok rá, hogy a kedvtelésből készült képeim, és az asszisztálás mellett végre saját munkáim is vannak és érkeznek a felkérések. A legjobban viszont még mindig azokat a képeimet szeretem, amiket kirándulások közben készítünk a barátnőmmel. Nem akarok nyálas lenni, de ezek azok amikben igazán ki tudom fejezni amit szeretnék, ezért általában úgy is sikerülnek hogy igazán büszke lehetek utána minden részletükre. Imádnám, ha ilyen lenne a munkából fotózás is.

A fotón belül mi a kedvenc műfajod? Mik a kedvelt témáid?

Máig megmaradt nálam ez a kettősség, amit már az elején éreztem, hogy a környezet legalább annyira hangsúlyos számomra, mint a szereplő. Érdekel a divat, de csakis a megfelelő tálalásban. Azt szeretem leginkább, ha összhangban van a helyszín, az ember és a ruha is. Mostanában kacsintgatok az épületek felé is, akár kívülről, akár belülről. A legjobb, ha egy ember környezeteként tudom a fotóra csempészni, de ha annyira ütős, akkor önállóan is megállhatja a helyét. Szerencsére az utóbbi hónapokban volt lehetőségem ilyeneket is fotózni.

Honnan merítesz inspirációt?

Rengeteg fotó, magazinok, utazás.

Milyen technológiát használsz?

Ez változó, szerintem minden képnek más formátum és technika áll jól.

A hagyományos digitális fényképezőgépen kívül használsz-e más eszközöket? Pl. analóg gépet, telefonos fotóalkalmazásokat, mint az instagram, hipstamatic stb? Mi a véleményed ezekről?

Már javában a digitális érában kezdtem el fotózni, mégis filmes géppel fogtam neki először. Rajongok a különféle középformátumú és polaroid kamerákért, sokáig csak is ezeket használtam. Mindig sikerült valamilyen úton-módon hozzájutnom egy tonna lejárt instant- vagy rollfilmhez, úgyhogy ez nem jelentett különösebb problémát, előhívni és szkennelni pedig itthon is tudok. Munkához viszont sokkal gyorsabb és biztonságosabb megoldás a digi. Attól kiráz a hideg, ha valaki utólag tesz egy képre polaroid keretet, az instagramot viszont nem vetem meg, sőt mindenhova magammal viszem! @milio

A képeidet nézve nagyon filmes jellegű vizuális látásmóddal rendelkezel. Érdekel esetleg ez a terület is?

Az első találkozásom a filmezéssel elég viccesre sikeredett, tavaly nyáron egy pár óra alatt leszervezett Kegyelemkettes kliphez operatőrködtem. Majd két barátom megkért, hogy egy készülő EP-jükhoz vegyünk fel a szabadban akusztikus videót, ebből lett a Meet Me Midway – Woody, 3 részes kis klipsorozat. Szóval érdekel ez a terület is, de még teljes mértékben csak ismerkedési fázisban vagyunk, sokkal komplikáltabb a fotózásnál, összetettebb tudást és felszerelést kíván, ráadásul az utólagos javításokra is sokkal kevesebb a lehetőség.

Kik a példaképeid? Kik azok a fotósok, akiket nagyra tartasz?

Túl sok van és túl kevés is. Azok, akik befűznek egy tekercset egy kompakt gépbe, elmennek valahova kirándulni és közben olyan képeket csinálnak hogy azonnal ott akarok lenni én is, és átélni, amit ők. Vagy csak nagyon jól hamisítják meg ezt az életérzést…

Mondj egy képet ami nagy hatással volt rád!

A klasszikusok közül Jeanloup Sieff divatfotói fogtak meg talán legelőször, külön képet kiemelni nem akarok és valószínűleg nem is tudnék.

 Kedvenc editorialod mostanában?

MariaMölkoHoeperTwins

  Mik a terveid a jövőre nézve?

Szeretnék minél több izgalmas munkát elvállalni. Még keresem a helyem szakmában, ki akarom próbálni magam több területén is, hogy tudjam melyik az az ága amit igazán jól és szívesen csinálnék, mi az amiben igazán ki tudnék emelkedni a többiek közül, és persze hogy mi az amire ezek mellett megfelelő kereslet is van. 

Mit tanácsolsz azoknak, akik szintén erre a pályára szeretnének lépni?

Legyenek kitartóak.

Milyen projecten dolgozol jelenleg? Mire számíthatunk a közeljövőben?

Jelenleg a Sennheiser Momentum kampányához készítek fotókat tehetséges magyar zenészekről. Bár ezek jóval spontánabb képek a divatfotóknál, mégis kicsit közel állnak ahhoz. Szerencsére a fejhallgató nagyon jól néz ki, így tökéletes kiegészítő a képeken.

Készülőben van egy projekt, amiben egy tető alá hozzuk a fotográfia általam legkedveltebb két ágát – és ezt akár szó szerint is lehet érteni – többet viszont egyelőre nem árulhatok róla el.

http://milio.hu

 Szöveg: Lilla

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s