GONNABEES #4 – Interjú Tóth Kristóf divatfotográfussal

Rovatunk következő részében a feltörekvő fiatal fotóst, Tóth Kristófot mutatjuk be. Kristóf letisztult, koncepciózus képeinek hangulata pillanatok alatt magával ragadja a nézőt. Tehetségét számos külföldi magazin, blog felismerte, munkái a Fashionising, a PaperOnFire, a DesignScene, a FuckingYoung, a TheModelWay, és számos más online publikáció után nálunk is fókuszba kerülnek. 

Tóth Kristóf

Mióta foglalkozol fotózással? Hogyan kezdted? 

Már egészen kiskoromtól kezdve érdekelt a fotózás, művészeti általános iskolába jártam, voltak médiával, fotózással kapcsolatos tantárgyaink. Gimnáziumtól kezdve pedig több modellügynökségnél is modellkedtem, akkor csöppentem bele a divatvilágba és átélhettem, hogyan zajlanak a shootok.

Körülbelül három éve kerültem a kamera másik oldalára, ekkor kezdtem el komolyabban fotózni. Elvégeztem egy szakiskola fotográfus képzését, a két év alatt megtanultam a technológiai alapokat, vágás-, világítástechnikát, laborálást, stb., megismerkedtem az analóg technikával is, izgalmasnak találtam, a mai napig használom. A látásmódom viszont az iskolától függetlenül alakult ki.

Ezek szerint analóg technológiával fotózol? 

Elsősorban digitális gépet használok. Szeretem az analóg technológiát is, viszont mivel egyenlőre nincs otthon saját laborom, hosszadalmas folyamat az előhívás, illetve az analóg képek esetén az utómunka is sokkal bonyolultabb, nehézkesebb.

A képek utómunkálatait az iskolában tanultad?

Mivel ez is régóta érdekelt, magamtól próbálgattam, gyakoroltam. A fotózáshoz szükséges technikák nagy részét is autodidakta módon tanultam, az interneten nagyon sokat kutattam, olvastam, viszont a gyakorlati munka során jön rá az ember sok trükkre, és természetesen minden fotózás során tanulok valami újat.

Az editorialoknál a betűtípusokat is én választom. A képzés során ugyan tanultunk tipográfiát, de főleg saját tapasztalatok alapján harátozom el, melyiket használjam. A neten is rengeteg újdonságot találni ilyen témában, szeretek utánajárni, elbíbelődni a szerkesztéssel. Rendszerint több változatot készítek egy sorozatból és később választom ki, melyik legyen a végleges verzió. 

 Hogyan jellemeznéd a stílusodat?

 A letisztult képvilágú minimal stílust érzem magaménak, de szeretem apró, izgalmas részletekkel feldobni a fotókat.

Kipróbáltad a fotó más területeit is? Miért választottad a divatfotót?

 Mindig is érdekelt a divat, korábban is ezen a területen dolgoztam, ez áll hozzám a legközelebb. A portrét is izgalmasnak találom, a reklámfotózás is érdekel, viszont valószínűleg a modellkedés miatt is vagyok divatorientált.

Honnan merítesz inspirációt?

Sokszor adnak ihletet izgalmas helyszínek, formabontó ruhák, hangulatok, de az inspiráció rengeteg féle forrásból megtalálhat.

 

Rovatunk előző főszereplőjével, Molnár Annamarival is dolgoztál együtt egy fotósorozat erejéig. Miként alakult a közös munka?

Volt egy koncepcióm a sorozathoz, találtam is néhány megfelelő helyszínt hozzá, és amikor a neten keresgéltem, ráakadtam Annamari ruháira, amik fantasztikusan passzoltak az elképzelésemhez. Felvettük a kapcsolatot és így jött létre a The Last Impression című editorial, melyet a Fashionising.com is átvett. A Fashionising szerkesztőjével azóta is tartom a kapcsolatot, mindig kéri, küldjem el nekik az új anyagaimat.

Munkáid több külföldi magazinban, blogon is megmutatkoztak. Már-már jobban ismernek téged a határokon túl, mint itthon. Hogyan alakultak ezek a lehetőségek? 

Amikor az első komolyabb anyagom, az „Away from the city” elkészült, elküldtem néhány oldalnak, akiknek a képi világa hasonló a stílusomhoz. A Fucking Young-nak nagyon tetszett a sorozat és lehozták, tulajdonképpen innen indult. Később más magazinok átvették egymástól a képeimet, megkerestek, felhasználhatják-e őket.

Szerencsére egyre több megkeresés talál meg az előző munkáim alapján. Legutóbb például a Paper On Fire és a Fashion Vertigo online magazinok számára készítettem exkluzív sorozatokat. 

 A kollaborációk mellett megrendeléseken is dolgozol?

 Igen, megkeresés alapján is fotózom, Maár Róbert divattervezőnek készítettem editorial-szerű kampányképeket az új kollekciójához, a képek a frissen nyílt üzlete környékén található vizuálisan izgalmas helyszíneken készültek. Az iMute Magazin is megkeresett az első számuk kapcsán egy exkluzív anyag ötletével, a Róbert ruháival készült munkám itt is megjelent.

Illetve legutóbb a Varga Flóra által képviselt KITIN márkának készítettem lookbookot és kampányképeket. 

A Valentine Modelügynökség is elért (VM Models: http://www.vmmodel.hu) egy közös munka kapcsán, tesztképeket készítek nekik a leendő modellekről. Örültem a megkeresésnek, szeretem a modelleket, akikkel dolgoznak, egyfajta természetes vonalat visznek.

 

Hogyan alakul egy sorozat mögötti munka?

 A koncepciót találom ki először, ehhez keresek helyszínt, hozzá illő, megfelelő karakterű modellt. A korábbi modellmunkáim során dolgoztam együtt tehetséges stylistokkal, sminkesekkel, fodrászokkal, őket szoktam megkeresni egy-egy fotózás kapcsán. Kialakult már egy nagyrészt fix csapat, akikkel együtt dolgozunk a shootokon, mindenki hozzáteszi a saját kreativitását a végeredményhez.

 Milyen tervezők munkáival dolgozol szívesen együtt? Mely márkák stílusa tetszik? 

A magyarok közül Annamari ruhái nagyon tetszettek, szeretem a Mei Kawa-t, a NUBU, a ZAKO, Fazekas Endre, Bálint Sára, Sármán Nóra darabjait, nagyon sok kedvencem van. 

Kik azok a fotósok, akiknek a munkásságát nagyra tartod? Vannak példaképeid?

 Sok fotós munkáját figyelemmel követem, a hazaiak közül Perlaki Márton az, akit említenék; a külföldiek közül Ward Ivan Rafik, Olgac Bozalp, a legnagyobbak sorából Steven Klein, és Steven Meisel képeit szeretem, de rajtuk kívül több kortárs fotós világával is tudok azonosulni.

Mondj egy olyan képet, vagy editorialt, ami nagy hatással volt rád!

A már említett Ward Ivan Rafik képeit nézve érzem igazán inspiráltnak magam, több ötlet, gondolat is megfogalmazódik bennem. A látásmódja hasonló az enyémhez, viszont riportkép-szerűen közelíti meg a divatfotót.

Volt olyan fotókiállítás mostanában, ami megfogott? 

A Ludwig Múzeumban a Pieter Hugo képeiből készült válogatás tetszett, viszont ez nem divatfotó.

Mi a véleményed a különböző fotós alkalmazásokról, mint az Instagram vagy a Hipstamatic? Használod őket?

Az Instagramot használom, szeretek telefonnal is életképeket, pillanatokat elkapni és lehet kamerával készült profi fotókat is feltölteni. Egyébként itt is megtalált egy new york-i ügynökség közös munka kapcsán.

 

Érdekel esetleg a film területe is a jövőben?

Igen, tervezem, hogy megismerkedem a filmezéssel is, izgalmasnak találom a rövidfilmeket, a fashion filmeket, viszont a filmkészítéshez komoly technológiai háttérre van szükség, bonyolult az utómunkázás is, szóval a távolabbi terveim között szerepel a film.

Milyen terveid vannak a közeljövőre nézve?

Szeretnék kiépíteni egy saját stúdiót, ahol még többet tudnék fotózni profi körülmények között, illetve több editorial, project terve fut egymás mellett, ezeket hamarosan meg is valósítjuk. Továbbá szeretnék egy önálló kiállítást is létrehozni a munkáimból.

Mit tanácsolsz azoknak, akik komolyabban szeretnének foglalkozni a fotózással?

Nagyon kitartónak kell lenni, számtalan munkát el kell vállalni a fejlődéshez, akár olyanokat is, melyek nem teljesen testhezállóak, tengernyi lelkesedésből, ingyen végzett projectet. Ahhoz, hogy az ember magabiztosan fotózzon, rengeteg gyakorlásra van szükség.

www.kristoftoth.com

http://kristoftoth.tumblr.com

https://www.facebook.com/KristofTothPhotography

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s