THINK PINK! – Bújj rózsaszín kabátba idén!

A megkésett indián nyár feledésében egyre inkább aktuálissá válik a kabátkérdés. Letta egy korábbi posztban már összeszedte nektek az idei év trendjeit, jómagam most ennél a témánál maradva egy konkrét színre koncentrálok: a rózsaszínre.

Sokszor találkozom ezzel az utcán, bár itthon a rózsaszín kabátok hulláma még nem olyan elterjedt, pedig az idei őszi/téli szezon egyik kedvelt párosa ez, ezt a divatházak is megmondták. Én viszontagságos kapcsolatban állok ezzel a tónussal, az alapvetően letisztult, sötét esztétikát kedvelő énem nemigen barátkozik vele, az életvidám, rebellis lelkületem azonban jó viszonyt ápol ezzel a színnel. 

Oké, rózsaszín, de mit is szimbolizál ez a szín? “A monda szerint a rózsát -amely eredetileg fehér volt- a tövisébe lépő Vénusz istennő vére festette rózsaszínre. Az ókori Rómában jelentése a megújhodás volt és már akkor a szerelem virágát tisztelték benne.

A kereszténységben Mária virágát szimbolizálta, illetve a vadrózsa öt szirma Jézus sebeit jelenítette meg.  Nem véletlen e szín vérrel való kapcsolata, hiszen a véredényekkel átszőtt emberi bőr is rózsaszínű. Így közvetve az embert, az emberi létet szimbolizálja kezdve a babarózsaszín csecsemőktől a púderrózsaszín nagymamákig.”

A lágyabb, pasztellrózsaszín a szerelem, a ragaszkodás, a meghittség, a lágyság, a tisztaság, az ártatlanság színe, az erősebb árnyalatokkal pedig egyre szenvedélyesebbé és merészebbé válik a hangulata. Ne feledjük, hogy egy olyan rebellis szubkultúra és zenei irányzat, mint a punk is beemelte esztétikájába ezt a tónust, gondoljunk csak a pink taréjokra vagy bakancsokra!

Érdekes, hogy “az 1920-es évek elején még a fiúgyermekek színe volt a rózsaszín, szemben a kékkel, mely a kislányok öltözékét jellemezte. Ez a szokás az 1940-es években fordult visszájára és azóta tartja magát, noha manapság a férfiak is hordanak rózsaszínt, bár nemigen egységes a viszonyuk vele…

Amikor kabátot vásárolunk, egyszerre figyelünk arra, hogy meleg legyen, passzoljon a színe a ruhatárunkhoz, s persze, hogy jól álljon. Én az egyszerű vonalvezetésű darabok mellett vagyok, de bármilyen fazont is válassz, egész biztos, hogy remekül mutat majd a minimal színekkel, a fekete-fehér kombinációjával, de mondhatjuk, hogy az ősszel dívó földszínek némelyikével (mondjuk a kakhivel) is bátran összeilleszthető. A merészebb összhatást kedvelők kombinálhatják harsányabb, mélyebb színvilágú, mintás pulóverekkel vagy színes farmerral, cipővel is. Nem árt azért vigyázni, célszerű a “kevesebb több” elvén működni ebben az esetben, hiszen a szetted már így is elég feltűnő egy ilyen tónusú felsőruházattal, ne bonyolítsd hát túl!

Mutatom a kedvenc összeállításaimat a nagyvilágból, ahol a rózsaszín kabátok játsszák a főszerepet! 

Szöveg: Ivett

Forrás: Pinterest, mindigno.hu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s