Szex, drogok, rock and roll – rebellis filmek #1

Itt a hétvége, így aktuális lehet újra felráznunk kicsit a RebelliveFilm rovatot.

Az egyes szubkultúrák, rebellis közösségek, underground törekvések szellemi, morális, kulturális világát a hatvanas évektől kezdve számos mozifilm bemutatta. A RebelliveFilm rovatban ezekből hozok néhányat, főleg azokra az alkotásokra koncentrálva, amelyeket nem biztos, hogy mindannyian ismerünk, vagyis inkább úgy mondanám: nem lerágott csontok – ezt írtam a sorozat első részében, ahol egy filmre próbáltam összpontosítani, most azonban több is terítékre kerül, hogy legyen miből válogatnotok. Nem lövöm le természetesen az összes poént, hogy a következőkben sem maradjunk rebellis filmek nélkül.

A kívülállók (The Outsiders), 1983

Talán sokan vagytok rajtam kívül, akik, ha a fiatalkultúra és lázadás kerül szóba filmes témában, elsők közt említitek Coppola kultuszfilmjét, a S. E. Hinton könyvéből született A kívülállókat. Az 1966-ban játszódó filmdráma sztorijának középpontjában két ellenséges banda áll. 

A kívülállók a kisvárosi tizenéves amerikaiak portréja, amelyben két kamasz bandát ismerhetünk meg: a szegény, létminimum határán élő “Greasers”-t és az elit, művelt fiatalokat tömörítő “Socs”-t. Egy nap, a két különböző városnegyedben élő bandatagok útjai keresztezik egymást, s innentől jön a dráma… 

Hatvanas évek, bandabalhék, sok-sok farmer, a fiatal Matt Dillon, Tom Cruise, Patrick Swayze és a többiek… Kell ennél több?

Rumble Fish (Rablóhal), 1983

A Kívülállók után gyorsan jött is Coppola új filmje, a szintén S. E. Hinton novellája alapján készült klasszikus, a Rablóhal. A Rablóhal az Oklahoma állambeli Tulsonban játszódik és egy testvéri viszonyra fókuszál: a nagyvilági motoros bandavezér, a “Motoros fiú” (Mickey Rourke) és öccse, Rusty James (Matt Dillon) kapcsolatára. A főhős, Rusty James egy kamasz banda vezére. Édesanyja elhagyta, s soha sem tudja majd kiérdemelni azt a tiszteletet, mint amilyen a bátyjáé. A fiú számára bátyja az egyetlen tekintély. Amikor testvére elutazik, Rusty kitaszítottnak érzi magát. A magányos, lázadó hős elindul az önpusztítás útján. Miután összeveszik barátnőjével, verekedésbe keveredik és megkéselik. Rusty bátyja visszatér, hogy jó útra térítse öccsét.

A film nem aratott éppen osztatlan sikert: a New York Film Festivalon kifütyülték, és a becsült bevételnek pusztán a negyedét produkálta. Engem a szereposztás, a hangulatos, fekete-fehér képi világ, a motoros szubkultúra megjelenése, valamint a nyolcvanas évekre jellemző underground miliő miatt fogott meg leginkább. 

Poison Ivy (Poison Ivy – Szex, hazugság, bosszú), 1992

Drew Barrymore-t azóta sem láttam ilyen hatásos karaktert játszani, érzésem szerint nagyon jól fest ebben a lázadó szerepben, tetszik a játéka, de azt hiszem, főleg a grunge esztétika megjelenése miatt vonzódom ennyire a filmhez.

Az 1992-es, Katt Shea által rendezett thrillerben Drew Poison Ivy-t alakítja, aki egy well-to-do család tagja lesz. Összebarátkozik Sylvie Cooperrel (Sara Gilbert), a lázadó diáklánnyal, a csavart pedig az adja, hogy Ivy a nevelőapja, Darryl Cooper (Tom Skerritt) iránt őrült (szó szerint) vonzalmat kezd érezni, s a célja, hogy megszerezze. A cél pedig minden bestiális eszközt szentesít. Szex, hazugságok, halálos vonzalom, harc a túlélésért… Posion Ivy.

Cristine F (1981)

A Cristine F egy 1981-es NSZK-s filmdráma Ulrich Edel rendezésében, Nadja Brunckhorst főszereplésével. A sztori szerint a tinédzser korú Christiane Berlin külvárosában él anyjával, húgával és a macskájával, de már elege van az egészből. Egyetlen vágya, hogy bejusson a Soundba, Európa legmodernebb diszkójába. Itt azután a nagy élmény helyett a züllés, a kallódó és “belőtt” fiatalok társasága várja. Detlevtől megkapja az első slukkot, s azután nincs megállás Christiane számára sem… A 80-as évek kultuszfilmjének alkotói megrázó, drámai erővel mutatják be azt a mikrovilágot, ahol a “szer” az úr, s ahova beférkőzött korunk réme, a “hernyó”.

Valamiért mindig elemi erővel hat rám a drogos filmek drámaisága, különösképpen akkor, ha egy tinédzser életét teszi tönkre a szer. A konklúzió a legtöbb esetben ugyanaz: bármilyen pillanatnyi örömöt, talmi illúziókat is hozzon elő az anyag, ha függővé válsz, elveszel.

Rebel Without a Cause (Haragban a világgal), 1955

James Dean. E fogalommá vált nevet jegyzi a főszereplői poszton a Haragban a világgal című 1955-ös filmdráma, Nicholas Ray rendezésében. Jim Stark (James Dean) bajkeverő hírében áll, és kétes hírnevére nem is cáfol rá, amikor Los Angelesbe költözik. Már érkezése első napján összeütközésbe kerül a törvénnyel randalírozás és részegség miatt. Később szembekerül egy helyi bandával, ami tragédiák sorozatát indítja el…

A kaliforniai gimnáziumba új fiú érkezik. Az iskolát uraló rocker banda vezére egyből beleköt, és késpárbajra, majd katasztrófával végződő autóversenyre hívja ki. A felnőttek és társai erőszakos világával szemben Jim csupán a bandavezér volt barátnőjében, Judyban (Natalie Wood) és egy dúsgazdag árva gyerekben, Platóban (Sal Mineo) talál némi támaszt. Ezt a maga korában iskolát teremtő melodrámát az “ok nélküli lázadó” prototípusát megtestesítő James Dean játéka teszi felejthetetlenné.

Kids (Kölykök), 1995

Larry Clark filmje a new york-i tinédzser generáció életét hozza képernyőre. Megdöbbentő, sötét hangulatú, alacsony költségvetésű film tizenévesekről, melynek középpontjában egy gördeszkás fiú Telly (Leo Fitzpatrick) áll, aki elhatározza, hogy annyi lányt foszt meg a szüzességétől amennyit csak tud. Amikor rájön, hogy HIV-pozitív, egyáltalán nem retten vissza, hanem tovább folytatja felelőtlen tevékenységét. 

Negatív példákat hoz a a felnövő ifjúság számára bandázásról, kábítószerről, mértéktelen italozásról, dohányzásról, felelőtlen szexről, hiszékenységről, brutalitásról stb. Megér egy misét a film.

Cruel Story of Youth (Kegyetlen történet az ifjúságról), 1960

image (2)

Íme egy japán filmdráma 1960-ból, Nagisha Osima rendezésében.

A világháború utáni Japánban vagyunk. Kijosi (Yusuke Kawazu), egy diák, és Makoto (Miyuki Kuwano), egy diáklány Tokióban mozgalmas életet szeretne élni. A Makoto által leszólított férfiakat zsarolják meg, s ily módon belekeverednek a stricik veszélyes köreibe. Egy abortusz és egy börtönbüntetés után a két fiatal szeretne új életet kezdeni, de már késő: a környezet elleni hasztalan harcban mindkettőjüknek el kell pusztulniuk. Brutális szerelem, egyéni drámák, huligánok, erőszak, kavarások a korabeli japán filmek sajátságaival.

To be continued…

________________________________________

Szöveg: Ivett

Források: cinemastore.cc, port.hu, filmkatalogus.hu, timeout.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s