Max Natkiel – Studio Paradiso, a pop temploma

Rebel Rebel, you’ve torn your dress
Rebel Rebel, your face is a mess
Rebel Rebel, how could they know?
Hot tramp, I love you so?

Énekelte David Bowie, miközben ezerötszáz ember hangján visszhangzottak sorai a Paradiso templomcsarnokának falai között. Most visszarángatjuk egy kicsit az időt, hogy megérkezzünk Amszterdam történelmi szórakozóhelyének, a Paradiso-nak az indulásához, ami ma már évtizedek óta biztosítja újabb és újabb generációk zenei utánpótlását.

Max Natkiel, holland fotós, Studio Paradiso című albumába sűrítette össze, a mintegy ezer fekete-fehér portréból álló fotódokumentációját a klub 1980-1986 évek közönségéről.

A Paradiso 1968. március 30-án nyitotta meg kapuit, ami az évek során az egyik legfontosabb kulturális centrumává vált a fiatal művészek és közönségük számára. A Paradiso negyven éves történelme alatt kinőtte Amszterdam határait, Európa szerte ismert zenei szentéllyé vált, ahol olyan zenekarok álltak színpadra, mint a Joy Division, Sex Pistols, Patti Smith, Ramones vagy a Cocteau Twins. 

A Weteringschans utcán található klub otthona egy 19. században épült templom, ami a  “Vrije Gemeente” holland vallási csoport találkozóhelye volt egészén 1965-ig.

1967-ben az amszterdami hippik egy csoportja elfoglalta a templomot, ahol ülősztrájkkal protestáltak az épület művészeti központtá alakítása mellett. A rendőrség ugyan feloszlatta a tömeget, azonban egy évvel később a városvezetés engedett a fiatalok követelésének: a Paradiso otthont adhatott a szórakozás és a művészet számára, így válhatott az évtizedek során a ‘zene templomává’.

Az 1980-as évektől kezdve a Paradiso a helyi punk, skinhead, metál, mod, new wave szubkultúrák legfontosabb színterévé vált.

 Max Natkiel, a klub rendszeres látogatójaként döntött úgy 1980-ban, hogy dokumentálni fogja a Paradiso estéit: barátait, ismerőseit fotózta a mai street fashion oldalakról ismert beállításokban.  A hat év alatt összegyűjtött Paradiso esték anyagát, ma már a ’80-as évek egyik fontos zenei és stílustörténeti dokumentumaként tartják számon.

 Szöveg: Bea

Képek: Paradiso Still Lives: http://www.pllls.nl/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s