BiTS labo: Hanggang Kamatayan – A természet haláltánca

A BiTS labo egy magyar, orosz és francia gyökerű designerek kooperációjából született intermediális közösség, melyben tér-hang-vizualitás találkozik az avantgárdból merítő, kísérletező kreációkkal.

A 2010-ben indult csoport önmagát a semi-couture irányvonala mentén definiálja, melyben kézzel készült, finoman megmunkált, egyedi szabású ruhadarabok kapnak helyet. A BiTS labo megalakulásakor a designerek egy olyan alkotótér kialakítására törekedtek, amely egy folyamatosan változó szerkezetű, szabad bejárású bázisként működhet a még útjukat kereső, fiatal művészek és koncepcióik számára. 

A BiTS labo kollekcióiban helyet kapó ruhák stílusának koncepcióját még a kiforratlanság jellemzi, azonban ezen a bizonytalanságon felülemelkedik az a markáns szándék, amit a csoport alapelvként fogalmazott meg magának: kimozdítani a közönséget a komfort zóna unalmas biztonságából.

„We want to do and create something that we have never seen before, in terms of shapes and forms, or simply conceptual ideas. Creation shall be risky and without any second thoughts, otherwise it will never be accomplished. BiTS aim to explore the boundaries and if stuck in a dead end, simply bounce these tiny walls further.

Let’s say it is some sort of design maximalism – draw the line, make final decision upon it, finish it until the end regardless any obstacles, respect your final result, improve it with its surrounding (nothing can exist in vacuum), stay always loyal and never jump around from one less attractive little idea towards the other”.

A 2014-es tavasz/nyár Hanggang Kamatayan című kollekciót bemutató performance alkalmával sikerült a gyakorlatban is megvalósítaniuk ezt az alapelvet. A kollekció inspirációs forrása a ‘Melankólia’ és ‘Az utolsó földi halandó’ koncepciója volt: a halál és a természet újjászületésének körforgása.

Az avantgárd szabású ruhák a sustainable fashion elveit követve a környezettudatos,  fenntartható divat szellemiségében készültek. A kollekció darabjait a szokatlan anyagpárosítások és szabásvonalak jellemzik: a finom, lágy esésű anyagok ütköztetése a durva szabású patchwork megoldásokkal, valamint a fémes csillogású maszkulin részletek és a bőrfelületet sejtelmesen megmutató transzparens anyagok dinamikus harmóniája az aszimmetrikus sziluetteket kiegészítő rojtokkal, szalagokkal.

A Hanggang Kamatayan megvalósításában a test egy olyan organizmusként működik, ami a föld és a növények gyökerének szimbiózisából nyeri erejét, a test együtt lélegzik a föld melegével, miközben a növények óvón takarják a külvilág viszontagságaitól. A tavasz újjáéledése lassan történik, a meleg levegő beáramlik a földbe, hogy az avartakaró alól a növények felébredjenek hosszú hónapokig tartó álmukból.

A színek óvatosan tisztulnak.

A testek lassú, fragmentált mozgása a természet rezgéseire egy új ciklus kezdetét jelzik az utolsó halandó számára. 

http://bitslabo.fr/

Teljes lookbook itt.

Szöveg: Bea

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s