Enteriőrtervezés a divat szolgálatában

A design tervezés végérvényesen felzárkózótt a divat világához, a korábban egyeduralkodóként pozícionált fashion kistestvére mára méltó társaként uralja a trendek élvonalát. Az enteriőr- és design tervezés kiszabadult a funkcionális terek világából és egy új aspektusával, a kommunikáció erejével hódít!

A bútor- és tértervezés megszületés óta jelen van az igény a tárgyak és helyiségek funkcionalitása mellett az esztétika, a szépség – a design szem előtt tartására is. A tervezők évszázadok óta egymást váltják szemléletükkel a puritán, célratörő, valamint a megkomponált, önmagán túlmutató eszközök megalkotásánál, fenntartva az ellentétes nézetekkel mind az iparosodás, mind pedig az egyediség képviselőinek nagyjait. Minden kornak megvolt a saját ’fröccsöntött széke’, s vele együtt a vonulat támogatói és degradálói is. Egy dolog azonban hosszú évtizedekig változatlan maradt: jól elválasztható volt egymástól a funkcionális és funkció nélküli tervezés, a használati- és dísztárgyak, formák világa. Egészen az utóbbi évekig.

A funkcionalitás, mint szubjektív tulajdonság

Az elmúlt években a trendek mind a divat, mind a design tervezés területén újabb és újabb gondolatokat hoztak. A tervezők kedvükre állították fejre a korábbi alapelveket, felborítva ezzel akár a jól bevált rendszereket is. Így kerülhetett az enteriőrtervezés a kommunikáció alárendeltjeként a divat szolgálatába, s vele együtt a székek a falakra, a kanapék pedig a plafonra. A térszervezés egy meghatározott területen a divat szolgálatába állt, színeivel, formáival jól körvonalazza az egyes kollekciók üzeneteit, segítve ezzel a tervezők önkifejezését.

S mindeközben észrevétlenül beszivárgott a divatbemutatók, flagship store-ok és kirakatok világába, megnyitva ezzel az újraértelmezett enteriőrtervezés világát, mely túlmutat a megszokott kirakatrendezésen, de új szemléletet követel a tértervezőktől is.

MoMA kiállítás a Louis Vuitton kirakatban

A Louis Vuitton mindig a trendek élvonalában állt. New York-i flagship boltjában nemrég búcsúzott dizájnere, Julie de Libran ruhakölteményei debütálnak épp, mely hír nemcsak amiatt említésre méltó, hogy a  kollekciót egy neves francia bútortervező, Charlotte Perriand munkássága inspirálta, de amiatt is, hogy maga a kirakat is egyfajta modern kiállítótérre hajaz. A nagymúltú cég 2013-as évét az innováció és a digitális újítások határozták meg, kampányaiban nagy hangsúlyt fektetett a közösségi média és a digitális platformok előtérbe helyezésére.

Az idei évet a művészet jegyében nyitották meg New Yorkban.

Kiáncsian várjuk a folytatást!

______________________________________

Képek: mizhattan.com, szöveg: rapavik

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s