A nagy visszatekintés 2013 (2. rész)

Hazai pálya

A magyar színtéren is rengeteg változás történt, egyfelől a divatiskolák új tervezőket termelnek ki, új tehetségek bukkannak fel, így bevált kedvenceink mellett folyamatos az utánpótlás. Bemutatásukra indítottuk el Gonnabees rovatunkat, készítettünk interjút fiatal fotósokkal, sminkessel, ruha– és ékszertervezővel, sőt egy angol divattervezővel is, hong kongi riporterünk pedig a nemzetközi piacon dolgozó magyar modelleket kérdezte – ha eddig nem olvastátok az interjúkat, a linkekre kattintva most bepótolhatjátok.

A hazai divatesemények háza táján is bővülést tapasztalhattunk, Ivett zsűritagként vett részt az InStyle és a Hungarian Cycle Chic közös rendezvényén, a bicajos divatot népszerűsítő Bringával a vörös szőnyegen versenyen (beszámolóját az eseményről itt olvashatjátok). A Gombold újra! keretprogramja csehek és lengyelek bevonásával Central European Fashion Days-zé bővült, a Marie Claire Fashion Days is hasonló koncepcióval operált, itt angol divatiskolák végzősei mutattak be – beszámolónk az eseményről itt és itt, a Toni&Guy Fashion Week Budapest pedig a megszokott színvonal mellett divattervezők kiegészítőinek prezentációival gyarapodott az idén. Az eseményen felejthetetlen személyes élményünk, hogy a backstage-be is betekintést nyerhettünk – beszámoló posztunk itt található.

Pop-up láz

Az évben a hazai divatszcénában tombolt a pop-up láz, az év elején nyitott a Project Showroom kezdeményezése, a Project #4, májusban a Laoni Pop-up Store, az év végén a USE Temporary, Karácsony előtt az Ajándék Terminál és a Project Showroom, sőt, a The Four is alkalmi webshopot nyitott az ünnepek előtt, de az egyik legizgalmasabb koncepcióval a Je Suis Belle  Kaleidoszkóp Projectje és hozzá kapcsolódó ideiglenes butikja rendelkezett.

A NUBU impozáns üzletét üdvözölhettük az Andrássyn, az R9 helyén megnyílt a OneFashion Shop, Anh Tuan pedig a Baldaszti’sal közösen vietnámi konyhán alapuló éttermet hozott létre.

A hazai designerek stratégiájának fontos alappillére a külföld felé nyitás, több külföldi ideiglenes üzletben is megtalálhatóak voltak magyar tervezők termékei, mint júliusban Londonban a Boxpark bevásárlóközpont Hungarian Design Pop-up üzletében, ahol 30 tervező munkái voltak láthatók, és decemberben szintén a szigetországban a The Glow butikjában olyan márkák mutatkoztak be, mint az Aimée, az Annaeva, a Galla, Kerényi Virág és a Komod. De nyílt Kínában is ideiglenes üzlet a Je Suis Belle, a NUBU, az Aeron, valamint Dori Tomcsanyi darabjaival House of Danube néven, az INQ pedig a prágai divathéten prezentálhatta kollekcióját.

A neves nemzetközi trade showkon is megjelentek magyar tervezők, így januárban a Who’s Nexten Párizsban állította ki darabjait a MEI KAWA, a KELE Clothing, a JULIAKALDY, az Urban Legend és a Dori Tomcsanyi, akik közül a MEI KAWA júliusban is részt vett az eseményen és a márkának a két esemény között még a júniusi White Showra is volt energiája Milánóban. Idén januárban Abodi Dóra márkája vehet részt a szakkiállításon és vásáron, aki a Domus Academy és a Vogue Talents különdíjának köszönhetően Milánóban is agresszív brandépítésbe kezdett, melyről nekünk is mesélt. Sikere nem maradt el, a MUUSE és a Vogue Talents döntőjébe is bekerült, és az év végén maga miss Gaga viselte fülbevalóját a Saturday Night Live TV show kampányában. Jelenleg a men’s fashion week alatt a firenzei Pitti Uomon pedig a Kele Clothing darabjait találhatják meg a nemzetközi buyerek.

Rebellive style

A blog életében több változás is volt tavaly, mostmár honlapformátumban értek el minket, új rovatokkal bővültünk, egyre több eseményre kaptunk meghívást és egyre több szakmabelivel ismerkedtünk meg, a látásmódunk viszont nem változott. A divat darkosabb, avantgárd vonulatát több ízben is bemutattuk, mint a fekete szín dominanciáját az őszi/téli kollekciókban, és lookbookokban, a tervezők közül bemutattuk Rei Kawakubot és Yohji Yamamotot, olvashattatok Rick Owens mitikusan modern őszi/téli kollekciójáról, Iris van Herpen kreatív vadságáról, Dion Lee őszi/téli kollekciójának szofisztikumáról és resortjának merész dinamikájáról, a NUBU letisztultságáról, Szegedi Kata expresszív digitális printjeiről, az Ivanka indusztriális eleganciájáról, és a BITS labo kísérletező avantgárdjáról.

Dion Lee

Beszámoltunk továbbá digitális printekről, és intelligens textilekről. Folytatódott a „This is how we did it”, melyben a szakma nagyjai meséltek a kezdetekről, és arról, hogyan értek el oda, ahol manapság vannak, így olvashattátok Abodi DóraHaraszti Edina, Fuvavi Lilla és Szimon Ágó storyját. Mix ’n Match rovatunkkal összekapcsoltuk az egymásra állandóan ható divatot és zenét, bizonyítva, hogy a hazai tervezők és zenészek ütős párost alkotnak, úgy gondoljuk, a rovat által is válik felületünk audiovizuálissá.

Reméljük, 2014-ben is velünk maradtok, továbbra is mélyreható kritikákkal, előremutató elemzésekkel és a megszokott esztétikum alapján válogatott vizualitással várunk benneteket.

Szöveg: Lilla

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s