Minimalizmus, femininitás, piaci szempontok – Shanshan: In Motion

A designer a tervezésen kívül számos munkafolyamatot tart saját kézben, azonban ezek a szerteágazó üzleti gyakorlatok az outsiderek számára rejtve maradnak. A legtöbb tervezőnek önállóan kell megoldania saját brandjének felépítését és piaci szerepeltetését, habár ma már számos olyan nagy presztízsértékű, nemzetközi verseny létezik, ahol a kezdő tehetségek lehetőséget kapnak kollekciójuk bemutatására, amivel megalapozhatják csatlakozásukat a világmárkák közé. 

Az ismeretlen tehetségek bemutatására létrejött versenyek egyike a minden év tavaszán megrendezett, Hyères nemzetközi divat és fotó fesztivál, melynek a Hyères-ben található Villa Noailles ad otthont. A Mallet-Stevens által tervezett avantgard villában a fesztivál ideje alatt a divat és a fotó mellett az építészet és a design területe is kiemelkedő szerepet kap.

A verseny zsűrijében eddig olyan nevek képviseltették magukat, mint Martin Margiela, Hussein Chalayan, Helmut Lang, Jean-Paul Gaultier, Martine Sitbon, John Galliano, Pierre Hardy, Anna Sui, Jean Colonna, Azzedine Alaïa, Ann Demeulemeester, Christian Lacroix, Riccardo Tisci, Haider Ackermann, Kris van Assche, Dries van Noten, Raf Simons, and Yohji Yamamoto. A 2013-as Hyères fesztivál Prix Public díját elnyerő Shanshan Ruan szerint a Hyères nemcsak egy nemzetközi megmérettetés a fiatal tervezők számára, hanem annak a lehetősége is, hogy megismertessék márkájukat a divatszcéna legfontosabb szereplőivel. „Hyères nem egy egyszeri eseményt jelent, hanem egy folyamat kezdetét.” 

A kínai nemzetiségű Shanshan, a francia ESMOD akadémián diplomázott, majd kereskedelmi tevékenységet végzett olyan márkák üzleteiben, mint a Chloé, Sonia Rykiel, Marc Jacobs, vagy a L’Eclaireur. Mindezek a kereskedelmi tapasztalatok Shanshan szerint, elengedhetetlenek egy tervező számára, ahhoz, hogy megismerhesse azoknak a vásárlóknak az igényeit, akik majd a ruháit viselni fogják. „A designer a tervezés folyamatában nem építhet kizárólag a kreativitásra, figyelembe kell vennie a piaci szempontokat, a tömegkereskedelem elvárásaitól egészen a potenciális vásárlókör kívánalmáig.”

A fesztivál közönségdíját elnyerő “In Motion” női kollekciója egyszerre épít a minimalizmusra és a feminin stílusjegyekre, miközben a piaci szempontokról sem feledkezik meg. Shanshan egy olyan kollekció tervezésére törekedett, melyben egyesülhetnek a formabontó megoldások a vásárlás szándékával. Az “In Motion” Shanshan korábbi, monoton színhasználatától eltérően egy sokkalta kísérletezőbb darabokat felvonultató kollekció, melynek inspirációs forrásaként korábbi festészeti tanulmányai, valamint a kínai organza lágy esésének a kettőse szolgált számára. Az egymásra rétegzett, pasztell színű organza anyagok hozzák létre azt a különleges hatást, melyben a színek egymást kioltva, vagy éppen egymással keveredve feloldódnak a mozgó test ritmusában.

Reméljük a Hyères díjnak köszönhetően a jövőben többet hallhatunk majd Shanshan Ruanról!

Szöveg: Bea, képek innen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s