Mi és a Je Suis Belle (SS14)

A rebellive blog 2011-es indulása óta megannyi tervezőt, tervezőcsoportot, kollekciót, művészi törekvést bemutatott már. Mint tudjátok, fontosnak tartjuk prezentálni felétek a magyar divatszcéna ismert, vagy éppen kevésbé ismert szereplőit is, a már megszokott különleges szűrőnkön keresztül. Van egy magyar terveződuó, amely már a kezdetek kezdete óta jelen van a rebellive életében. A Je Suis Belle sokoldalú kollekcióit lassan három éve követjük nyomon folyamatosan, s mielőtt a legújabb, 2014-es tavaszi-nyári kollekciót bemutatnánk, engedjétek meg, hogy összefoglaljam a márka és a blog “közös” életét, s bemutassam, e néhány szezon alatt mennyi mindent adott nekünk, nektek a kreatív páros, azaz Dalma és Tibi!

A márka a 2011-es őszi kollekciójával debütált a blogon. A Csongor és Tünde inspirálta gyűjtemény egy romantikus mesedráma, egy tündérjáték kellékeivel a hétköznapok viseletét hozta el a 2011-es őszi szezonra. A kollekció kapcsán a légies eszményvilág és a kézzelfogható valóság keresztmetszete, a népies elemek, az újító szándék, a mesebeli látszat, a káprázat, a fantasztikum, a játékos hangvétel elemeivel találkozhattunk, de mint a műben is, a kollekcióban is észre kell/lehet vennünk a hangsúlyokat, s azt, hogy a józan gyakorlatiasság, a tényszerűség szükségszerűen jelen van a gazdag motívumvilág mellett. Ekkor már lehetett sejteni, hogy Dalmáékkal bizonyára többször is fog még találkozni az, aki követi a blogot. 

Fotó: Surányi Miklós Modell: Fanni - www.facemodel.hu Smink: Horváth Enikő

Ezt követően a 2012-es tavaszi-nyári JSB Men következett, majd a nyári kollekció, melynek fantáziadús lookbookja is mutatta azt a kreatív, friss, fiatalos szellemiséget, melyet maga a kollekció is magán hordoz. Az új darabokat a tervezők ázsiai utazásai inspirálták, s munkájuk során előkerült a hagyományos batikolási technika, a fő irányvonalat pedig egy hollywoodi klasszikus, az Eastwicki boszorkányok című film adta. Az aprólékos munkával kidolgozott, vizualitásában is a részletekre ügyelő, színrengetegben kalandozó, modern, egzotikus mintavilágot nem tudtuk nem szeretni!

A Je Suis Belle 2012-es őszi-téli kollekciója vidám, derűs hangulatot hozott a hideg szezon szürkeségébe. Dalmáék egy élettel teli, derűs, vidám és optimista világot alkottak meg a vidéki őszi tájból, a füst, az alma és az avar illatából. Olyan színekkel operáltak, mint a málna, a mély rózsaszín, az aranybarna, a téglavörös és a lazac. A formák kialakításánál a ’20-as évek klasszikus sziluettjeit használták fel a tervezők, a csipőhangsúlyos fazonok, a puha, ejtett válak, a laza elegancia és a felszabadultság által inspirálva. A Great Gatsby és a Csengetett Mylord jelmezei és atmoszférája, nagyvilági és dekadens hangulata határozta meg a tervezési irányokat. A kollekció múzsája és kampányképeinek modellje a bájos és mesebeli, ugyanakkor határozott és rendkívül tehetséges Tenki Réka volt, aki vidám és mosolygós természetével állandó derűt áraszt. Micsoda összetettség, micsoda inspirációs források!

A kedvenc JSB koncepciómként fémjeleztem a márka 2013-as tavaszi-nyári kollekcióját, hiszen a színek, a minták (Rita Ackermann festménye nyomán), az anyagok, a formák, az artisztikus vonulat, a fiatalos üdeség és izgatottság egyértelműen magukévá tettek. A kollekcióban fellelhető lendületes vonalak és a vagány fazonok kiemelik az Ackermann-festmény zaklatottságát, de ugyanakkor a felesleges részletektől mentes, tiszta formák kontrasztot is képeznek vele. Természetes, könnyen kezelhető anyagokat, főként pamutot és viszkózt használtak a tervezők, múzsájuk pedig az a Chloé Sevigny volt, aki egyszerre nőies és karakteres, szende és elementáris. Divat és képzőművészet dialógusa – tökéletes.

Fotográfus: Surányi Miklós  Modell: Stefi – Visage  Smink: Kovalik Natasa  Haj: Brigi – Hairclub

2013 nyara is különlegesre sikerült. Ahogy akkor is mondtam, a duó olyan szimbólumokat és stílusirányzatokat ragadott meg 2013-as nyári kollekcióját ihletendő, melyek kombinálása az alkotók folyton újratermelődő kreativitását, stílusérzékenységét és intellektusát fémjelzi. A színek (a fenséges és naturalisztikus azúrkék és smaragdzöld) mellett izgalmas volt a kollekció fő motívuma, a sokféle jelentéssel bíró csillag, mely a farmer shortok, szoknyák és kabátok kapcsán a formaalakításnál mutatkozik meg, illetve a brand logója is megkapta e jelképet, s így a ruhákra is felkerült. A minták kialakításánál most nem nyomással dolgozott a márka, hanem egy speciális varrástechnikával készítettek el minden egyes mintaelemet. A sportos, friss és elegánsan pajkos megoldások a hip-hop kultúra szabados esztétikáját is felidézték. Szerettük. (A JSB-t ezzel a kollekcióval a KULTer.hu “2013 KULTkollekciói” toplistába is beválogattam, ahol 5. helyezést ért el.)

Még 2013 áprilisában tekintettük meg a JSB 2013-as őszi-téli kollekcióját a Toni&Guy Fashion Week Budapesten, ami szintén levett minket a lábunkról. A páros 2013-as őszi-téli kollekciója többek között Joseph Beuys 1974-es I Like America and America Likes Me című akciójára reflektált, melynek során a művész három napot töltött egy amerikai prérifarkas (coyote) társaságában, s közvetített a modern kori Amerika és az ősi, elveszett tradíciók, a természet és az ember között, megidézve az amerikai indián hitvilág prérifarkas alakját. Az akció az anyaghasználatban és a gondolati tartalomban is megjelent a kollekcióban: háromszögelemekkel díszített fenséges hókristály-palástok, a puritán természetes vásznak szegélyén megjelenő szőrme Beuys mitikus világát idézték, a puha gyapjúszövetek, kötött ruhák, műszőr keppek, juhászkucsmák védőn burkolnak be a hideg, szögletes világban. Dalma, Tibi! Honnan ez a mérhetetlen ötletgazdagság?

TGFWBP

A márka olyan kreatív programokat, projekteket is szervez(ett), amiken bár nem tudtunk ott lenni, hírül adtuk a blogon. Ilyen volt a Bovary Emma vagy a Kalaidoszkóp. S most jöjjön a legfrissebb kollekció, melyet ősszel már megtekinthettük a Toni&Guy Fashion Week Budapesten!

A Je Suis Belle 2014-es tavasz-nyári kollekciójának koncepciója ismét több párhuzamos és olykor egymást keresztező gondolatból adódik össze. A kollekció alaphangulatát 60-as évekbeli olasz slágerekből sugárzó életöröm, optimista világnézet, a közelmúlt itáliai utazásaiból felvillanó élmények, a gondtalan semmittevés nyugalma, a mediterrán nappalok forrósága, a tenger és a nyári napok élvezete határozzák meg. Az élmények töredékei a kontrasztos anyaghasználatban, a szabásvonalainak osztottságában, rétegzettségében is megjelennek.

A sziluettek és a formaalakítás egyik meghatározó alapgondolata törzsi társadalmak, népcsoportok öltözködési szemléletének átvétele, puritán, egyszerű alapformákból kialakított öltözékelemek dúsan, sokszor túlzóan halmozott és rétegzett ékszerekkel való kombinálása és az ebből kiragadott kontraszt: a puritán és a gazdag ellentéte. A meglepő párosítások, új harmóniák keresése egyrészt a sziluetekkel való játékban és szokatlan dekonstrukciókban ölt testet, másrészt gyöngyök használatában: a gyöngy kontrasztban áll a hozzá párosított anyagok egyyszerűségével, sportos fazonokkal, egyszerű formákból komponált lepelszerű sziluettekkel.

A digitális printek a New Yorkban élő magyar fotós, Perlaki Márton két képének felhasználásával készültek. Képei konkrét megjelenítése mellett  a szemléletére jellemző vizuális gegek, absztrakt, csalóka perspektívák is ihletet adtak a tervezésben a szabásvonalak, sziluettek kialakításában.Márton hétköznapi mozzanatokat örökít meg olyan képekben, amelyek a valóság mögött egy másik, rejtélyes világ létezését sejtetik. Ez a gesztus a Je suis belle tervezői látásmódjával analógiát mutat: a határok feszegetése, elmosása a hétkönapi és az alkalmi ruhák között, szabásbeli és funkcionális sztereotípiák keresztezése újraértelmezése jellemzi a tervezőpáros legújabb kollekcióját.

A kontraszt, mint szervező elem több szinten is megjelenik a kollekcióban: a puritanizmus és gazdagság ellentétében és a minták ütköztetésében is: vad, acsarkodó kutyákhoz szelíden rebbenő galambok párosulnak. A  kollekció színpalettáján vibráló sárgák váltakoznak a napszítta, kiperzselt pasztellszürkékkel, vakító fehérek a visszatükröződő nap arany fényének különböző árnyalataival. Ropogós, friss ballon, vászon és selyemorganza alkotja a határozottabb sziluetteket, lágyan lebbenő selyem és muszlin a könnyed, lehelletfinom formákat. Íme a lookbook!

Fotó: Surányi Miklós

Modell: Timea Pampuk – Valentine Model

Smink: Kovalik Natasa

Haj: Károlyi Márk – Hairclub

Asszisztens: Waldron Sydney András

JE SUIS BELLE

http://www.jesuisbelle.hu

Budapest, 1053, Ferenciek tere 11.

Tel.: +36.1.9511353

Email: info@jesuisbellle.hu

Szöveg: Ivett

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s