Egy McMoschino menü rendel! – Moschino Fall/Winter 2014-2015

Amikor már azt hinnénk, hogy a divathetek utolsó napjai nem tudnak újat mutatni, akkor jön egy márka, és teljesen új vizekre tereli a trendeket. Az olasz Moschino divatház sohasem arról volt híres, hogy unalmas darabokkal áll a nagyközönség elé, ha pedig egy olyan extrém divattervezővel, mint Jeremy SCOTT-tal kollaborál, akkor a siker és az örült ötletek garantáltak.

Jeremy SCOTT neve sokaknak ismerősen csenghet, hiszen az Adidasnak már évek óta tervez utcai öltözékeket és kiegészítőket. A Moschino az idei ősz-téli ready-to-wear kapszulakollekcióhoz kérte fel az extravagáns tervezőt, aki ezúttal sem hazudtolta meg önmagát. Lássuk, hogyan rázta fel a milánói divathetet!

Elöljáróban annyit a show-ról, hogy amellett, hogy kicsit bohókás és megbotránkoztató, a 21. század fogyasztói társadalmának tart görbe tükröt. A gyorséttermek világa, a meghatározó státuszszimbólumok és a márkaorientáció valamilyen formában mind megjelennek az öltözékeken.

A divatbemutató a McDonald’s ihlette ruhakölteményekkel indult. Volt itt minden: Happy Meal és kólás pohár formájú táska, sültkrumplis telefontok és a gyorséttermi dolgozók egyenruháját újragondoló kosztüm is. A fast food lánc logója M-betűt (sajátos egybeesés, hogy a Meki és a Mochino is M-mel kezdődik) és szívet formálva került az egyes darabokra, utóbbival is jelezve, hogy nem akarnak gúnyt űzni a Mekiből.

A manapság menőnek (?) számító SWAG stílus és a ’80-as évek gettó-divatjának elemeit is felhasználta SCOTT a tervezésnél. A hangsúly a részletekre helyeződött: a modellek rengeteg láncot és emblémás ékszereket viseltek, a fekete és az arany uralkodó színpárnak bizonyult, valamint a steppelt anyag is központba került.

A kollekcióra a meseszerű jelzőt is használhatnánk. Szó szerint. Bikinifenék szivacslakója ugyan bikiniken nem jelent meg, de SpongyaBob arca mosolygott vissza megannyi kabáton, sapkán, táskán, sőt még cipőn is. A mesehős kétségkívül vidámságot fog csempészni a borús téli napokba. 

Vajon lehet ezt még überelni? A Moschino szerint igen. A divatbemutató utolsó részében világmárkák csomagolópapírjait idéző anyagokba tekerték a lányokat. A szabás helyett inkább a minták kapták a jelentékenyebb szerepet. Az elgondolás igen bizarrnak mondható, mégis volt egyfajta egység az összhatásban. Kedvencünk a popcorn zacskójára emlékeztető kreáció, valamint a (tudatosan) afroamerikai modellen bemutatott CHOCOLATE feliratú estélyi. 

A Jeremy által tervezett kollekció jött, látott, és hatalmas őrületet hozott a Moschino Fall/Winter 2014-2015 fashion show-ra. A bohém ruhák mellett a bemutató – néhol igen provokatív – audiovizuális palettáját is érdemes megemlíteni. A szélsőséges zenei aláfestést mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a szexuális aktust imitáló nyögést követően egyből Verdi La Traviatájának ismert betétje szólalt meg a kifutón. Mielőtt megnéznénk a bemutatót, lessünk be a backstage-be!

Íme a show, ha lemaradtál volna.

Szöveg: Peti, a képek forrása a Moschino Facebook oldala.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s