Gender játékok és agresszív szépség a kifutón

Egy új irány kezd kirajzolódni a divatiparban a hagyományos nemi és társadalmi szerepeket megkérdőjelező, olykor meghaladó bemutatók által: a peremre állítottak térnyerése, az alternatív mainstreambe kerülése, a nyers erő feminizálása, a törékenység maszkulinná válása, a furcsa szépsége. Három feltörekvő branden keresztül mutatjuk be a paradigmaváltást jelentő új diskurzust.

Hood By Air

img-holdinghoodbyair_213451804888.jpg_guides_hero

Shayne Oliver már jó ideje dolgozik a divatszakmában, de csak nemrégiben került a nagy online divatmagazinok látószögébe. Az őszi/téli szezonban a style.com is készített vele interjút, és a WWD-n is megjelent róla kritika. Alternatív siteokon már találkozhattunk nevével, itt megnyilvánuló támogatói vallásos áhítattal gondolnak az általa megteremtett tözsre- a hip hopos street stílust és a transgender extravaganciát keverő márkájára.

Rajongói különösen valódi gyökerekből táplálkozó eredeti stílusát értékelik, illetve azt az őszinte attitűdöt, ahogy ruháin keresztül a szociális és gender kérdésekhez közelít. Darabjai elsőre leginkább hatalmas oversized focimezeknek vagy furcsa S&M kellékeknek tűnnek, valójában fűzőkkel és zipzárakkal feltuningolt sportos alapdarabok, egyenes vonalú bőrdzsekik, artisztikusan asszimetrikus kabátok alkotják a kollekció alapját. Ezekhez adnak ütős mennyiségű punkságot a zipzárak tömkelegével elhalmozott farmerjei, a cyberpunk, cybergoth hatáson az óriási sokcsatos vastagtalpú lakkcsizmák, a zipzáros bőr, a vastag láncok, lakatok erősítenek tovább. Az utcáról, a hood-ból eredeztethető hiphop street vonal az oversized sportinspirált fazonokon kívül az óriási logókban, a verekedések nyomán szerzett sebesülés- és a rendőri ellenőrzéseket idéző ujjlenyomat-printben mutatkozik meg.

A hagyományosan női ruhákat prezentáló fashion week keretein belül bemutatott kifutóján nők és férfiak egyaránt felvonultak, a lányok férfitársaikhoz hasonló elszántsággal masíroztak a durva klubzenére, mi több, annyira postgender volt a bemutató, hogy sokszor a férfi és női modelleket meg sem lehetett különböztetni egymástól. Mindenki ugyanazokat a túlméretezett, erőtől duzzadó maszkulin szetteket és hosszú tincseket viselte, izmos, robosztus, tetovált testek robogtak a villogó fények között és a modellek szigorúan néztek borotvált szemöldökük mögül – a nemek elkülönítésére semmilyen utalás nem történt. Az okos casting során nemcsak az utcáról leszólított friss modelleket sikerült beválogatni, de az ellentmondásos gender nélküli performer, Boychild és az extravagáns afroamerikai zenész, Honey Dijon is organikus módon illeszkedtek a valódi modellek sorába. A show inkább hasonlított egy avantgárd klubban megrendezett performanszra, mint egy divatbemutatóra, a hatáson a táncosok megjelenése is erősített: a végén hosszú hajú, félmeztelen férfiak rázták vadul a felpörgetett zenére.

16HOOD2-master675

Miről szól ez az egész, ha nem az erőről, a hatalomról és a hagyományossan definiált nemi és szociális szerepek meghaladásáról? A közvélekedéssel ellentétben a gay és transgender irányultságú divatfogyasztók nem feltétlen preferálják a lányosan finom darabokat, a törékenységet vagy épp a szexust hangsúlyozó szetteket, létezik egy olyan szcéna, melynek tagjai a nyers erő, az agresszív szépség oltárán áldoznak. Kollekciójával Shayne Oliver egy olyan közegre, közösség jelenlétére tett utalást, akiknek a mainstream szakmai média eddig még a létezéséről sem tudott. Ideje felzárkózni!

Nasir Mazhar

fokepHIuMCWbjW7VlGWroHFBLwonderzinecom

Bár Nasir Mazhar nem szerepeltetett férfimodelleket womenswear kifutóján, mégis a női kollekció a januárban bemutatott férfinek a természetes továbbfejlődéseként fogható fel, ugyanazokat az ötleteket, vizuális hatásokat, fazonokat használja. Lányai, mint a ’90es évek utcán nevelkedett pop-soul-r’n’b csajbandái jelennek meg egy sportmérkőzésen japán robot-cybergoth csavarral megspékelve. Mazhar az ízléstelen coolságát, a furcsa szépségét helyezi előtérbe, miközben friss erővel és kemény attitűddel ruházza fel modelljeit.

frottírzokni

A fehér frottírzoknival párosított fekete holdjárók, haspólók, óriási műkörmök, kivillanó alsónemű és gumírozott márkajelzések korában járunk, mely a futurisztikus gázmaszkokkal, a minták robotikus ismétlődésével, az eltúlzott sminkkel és a nyaknál leszorított hajjal egy más dimenzióbeli hatást kelt. Nazhar funkcionális baseballsapkákkal, vastagpántos hátizsákokkal és elrettentő maszkokkal vértezi fel modelljeit, a pulcsik rangjelző szalagjaival tünteti ki cyberkatonáit. A robotikus hatást tovább erősítő metálfényű anyagok sportsziluettekbe rendeződnek, a nylonos tréningruhák műszőrmével egészülnek ki -új femininitást hozva. Hol van már a feminizmus aranykora? Mégis úgy érezzük, a modellek a show végén egy a nők által még meg nem vívott csatába masíroznak.

1064513maszkosuber

Public School

la-times ar-its-mens-and-womens-and-cowboys-aliens-a-001

Oliver és Mazhar extremitásától finomabb módon teszik fel gendert érintő kérdéseiket és használják a sportorientált férfidivatot inspirációként első női kollekciójukban Dao-Yi Chow és Maxwell Osborne, a Public School tervezői. A CFDA/Vogue Fashion Fund támogatását elnyert designerek Shayne Oliverhez hasonlóan férfi és női modelleket vegyesen vonultattak fel a kifutón, de a Hood by Airrel szemben élesen elkülönültek a szerepek. Egyedül a ruhák egyeztek, a fiú karaktereknek volt ugyanolyan szettbe öltöztetett női megfelelőjük, akiket a srácok nem a fiúk partnereként, hanem egyfajta lányhaverként definiáltak, így ugyanazokat a darabokat képzelték el a lányokra is, mint a fiúkra. Ez megfelel a modern vásárlási szokásoknak, az utóbbi években a lányok sokszor válogatnak a férfiosztályól és nem véletlen a boyfriend jeans, a menswear ingek, oversized sportpólók, sportcipők elterjedése sem. Az eredmény egy laza, casual uniszex vonal, melyben egyaránt megtalálhatóak a japán tervezési tradíciók modern New Yorkba helyezett változatai, a hagyományos férfidivat alapkellékei és a streetinspirált darabok is.

A keleti vonalat támogatják az átlapolós, kimonószerűen hajtott felsőrészek és az asszimetrikus szabások, a tradícionalitásban gyökerező modernség a halszálkamintás kabátokban és a precíz szabású öltönyökben ölt testet, kortárs street edge-et a tökéletesen laza nadrágok, sportcipők, kockás ingek, casual pulcsik, harnessek, óriási sapkák és kalapok adnak a kollekciónak. A kalapokról az első amerikai betelepültek, határfoglalók is eszünkbe juthatnak, de a Public School designerei a jövőbe tekintenek, szimbolikus elnevezéssel a női divat berkein belül az „új határok” (new frontier) meghódítóinak terveznek, úgy, hogy közben maguk is feszegetik a határokat.

Szöveg: Lilla

Képek forrása: style.com, dazeddigital.com, latimes.com, ipick.ca

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s