Patchwork Madness – Junya Watanabe Fall 2014 RTW

A múlt heti ‘trash-couture’ színtobzódása után most egy színhasználatában monokróm, de annál különlegesebb formai megoldásokat felvonultató kollekció álljon itt, amit Junya Watanabe jegyez.

A fashion week idején a divatházak egymásra licitálva próbálnak minél nagyobb hatást gyakorolni a következő szezont meghatározó trendekre. Ehhez mára egyre nagyobb és nagyobb dobásokra van szükség, olyan kollekciókra, melyek mind textúrájukban, mind színhatásaikban, mind a kollekciót felvonultató show elemekben túlzásokra, halmozásokra épülnek a kívánt hatás kedvéért.

Junya Watanabe idei ready to wear kollekciója mindezen kívánalmaknak hátat fordítva folytatja azt az utat, amit mestere, Rei Kawakubo jelölt ki az 1981-as párizsi bemutatóján.

Watanabe saját kollekciójához a ‘Patchwork Madness’ címet ajánlotta, a többit a közönségre bízta. A kollekció a különböző textúrájú, szabásvonalú anyagok egymáshoz illesztésével kísérletezik, miközben hűen folytatja a ruha és a test közötti tér dekonstrukciójának japán tradícióit. A sziluettek puzzle-ként működnek a térben, a széthulló darabok diszharmonikus egységgé állnak össze, mintha egy képzeletbeli mágnes húzná őket egymáshoz.

A kollekció darabjaiban a geometrikus formák szigorúságát feloldja a patchwork játéka, ahogyan a textúrák sokféleségével lépteti működésbe a fekete megannyi árnyalatát: a brokáttól a bukléig, a bársonytól a szaténig, a selyemtől a tüllig. A sziluettek mozgó kollázsokat alkotnak, melyben a fall kollekciók klasszikus darabjai, mint a biker kabát, a pelerin vagy a düftin kabát, absztrakt formákká alakulnak át. A kollekció leírható egy retrospektív válogatásként is, amiben Watanabe mindazt a tudást összegzi, és egyúttal valami újjá is alakítja, amit az eddigi munkásságából már megismerhettünk tőle. Egyfajta visszacsatolás ez, amivel Watanabe vállalja, hogy még mindig mer a fekete színhez nyúlni, abban az uralkodó színzajban, melyben a monokróm talán jobban, mint valaha, azt az aszketikusságot és következetes kívülállósságot képviseli, amit a divattörténet elején jelentett.

További képek itt.

Szöveg: Bea

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s