Megnyílt a KUBIK! – Új coworking irodaház Budapest szívében

A ’90-es években Carrie Bradshaw a sarki Starbucksba ment le, amikor unta, hogy saját nappalijában írja a cikkeit. Ha most forgatnák a sorozatot, akkor biztos egy coworking irodában találnánk kedvenc szabadúszó újságírónőnket. De hogyan is képzeljünk el egy ilyen „munkahelyet”? A következőkben bepillantást nyerhettek egy újonnan nyílt közösségi irodaház életébe.

Külföldön már az ezredforduló utáni években megjelent az első coworking munkavégzés, és azóta egyre szélesebb spektrumhoz eljut ez a mottó: dolgozz közösségi légkörben még akkor is, ha te vagy a vállalkozásod nem engedhet meg magának egy iroda kibérlését. Magyarországon is egyre több olyan hely nyílik, ahol akár szakterülettől független összegyűlnek a dolgozók, hivatalos környezetben elvégzik a munkájukat, de a különféle terekben lazíthatnak, vagy inspirálódhatnak más ottani dolgozók munkáiból.

Budapesten legutóbb a KUBIK coworking irodaház nyitotta meg a kapuit a Margit-híd lábánál, ahova mi is ellátogattunk. Németh Kinga kalauzolt el bennünket a KUBIKban, aki a marketing és PR feladatokat látja el. Kinga elmondta, hogy körülbelül másfél éve fogalmazódott meg az ötlet, hogy a főváros egy frekventált helyén nyíljon coworking iroda. Az ajtón belépve teljesen nyugati országokban megszokott légkör fogadja a látogatót: légies terek, átlátszó, de ugyanakkor szeparáló funkciót betöltő ajtók és letisztult berendezés jellemzi az irodaházat.

A „közösséget építünk!”-jelige teljes mértékben áthatja az egész projektet, és ezt az épület helyiségeinek a kialakításán is próbálták megvalósítani.  Mivel egy munkahelyről beszélünk, ezért az irodajelleg megmaradt, de emellett a design, a praktikusság és az otthonosság érzetét csempészték az enteriőrökbe a különböző burkolatokkal és kiegészítőkkel. A nyomtató és fénymásoló szobán át, a konferenciákra alkalmas nagyelőadón keresztül, egészen a modern konyháig és zuhanyzóig, szinte minden olyan helyiség megtalálható, ami egy dinamikus munkahely alapkövetelménye. Külön plusz pont a KUBIKnak, hogy kialakítottak „mini szobákat”, amelyek teljesen hangszigeteltek, ezért, akik nem szeretnének mások előtt telefonálni, azok itt hallgató fülek nélkül tudják intézni a hívásaikat. A három tulajdonos – akiket a logóban a három egymásba fonódott gémkapocs szimbolizál – fontosnak tartja a startup vállalkozások működését és nyomon követését a hazai piacon, ezért a KUBIK saját rendezvényeket és workshopokat szervez havi szinten e téma köré. Akik kedvet kaptak az efféle munkavégzéshez, válthatnak napi és havi bérletet, vagy akár külön leválasztott irodát is kivehetnek kedvező áron.

Természetesen a bérlettel rendelkezők az irodaház közösségi terei mellett az összes szolgáltatást is használhatják. Sőt, az éjjeli baglyok, akár a hivatalos nyitva tartás után is dolgozhatnak, hiszen a bérlet non-stop belépésre jogosít fel. Annak ellenére, hogy még csak pár hete nyílt meg a KUBIK, egyre több – a munka világának szinte minden szegmenséből érkező – új dolgozóval bővül a csapat. Kinga elmondta, hogy szeretnék népszerűvé tenni a coworking munkaformát hazai közegben is. Ugyanakkor valóban ügyelnek az iroda közösségformáló szerepére. Ebben segít a bejáratnál lévő kis büfé is, ahol egy kávé vagy a helyben sütött croissant mellett kapcsolatokat köthetünk akár a többi coworker-rel is.

hello@kubik.hu

Szöveg: Peti, képek: Zsófi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s