Futurisztikus amazonok – Dora Abodi A|W 2014-15

“Azt gondolom, hogy csak az a márka lehet sikeres a divatban hosszú távon, ami egyedi és eredeti, ami egy saját, összetéveszthetetlen koncepciót és víziót fogalmaz meg. Talán ezt nevezném tervezői ujjlenyomatnak.“ – mondta a rebellive blognak nem is olyan régen Abodi Dóra, akit a “This is How We Dit It“-ben kérdeztem karrierje indulásáról, alakulásáról, fejlődéséről. Elmondhatjuk, hogy Dóra minden bizonnyal egy olyan brandet épített ki, amely hosszú távon is sikeres tud maradni. Eme állításra 2014-15-ös A|W kollekciója is ráerősít, hiszen a Milánóban működő magyar tervezőnő ismét magasra tette a mércét.

Erotikus robotok Hajime Sorayama nyomán, Lamborghini, Transformerek, a barokk 21. századi reneszánsza az öltözködéskultúra nyomvonalain, a fekete uralkodása, a részletek gazdagsága, az exkluzív anyaghasználat – ezekkel a kulcsszavakkal írhatjuk le leginkább Dóra őszi-téli kollekcióját. De nem én lennék, ha elintézném ennyivel ezt a történetet.

Időutazzunk kicsit! Szóval 2100-at írunk, Hajime szexi robotkreációi megelevendtek, a Földön emberek és robotok uralkodnak. Talán nem is olyan naivan utópisztikus e gondolat, főleg, ha belegondolunk, hogy a múlt század második felében úgy tartották, a kétezres években már nem Görögországba megyünk nyarani, hanem egyenesen a Holdra. Hát nem így történt, legalábbis én még nem voltam weekendezni Luna istennő földjén, de szóljatok, ha lemaradtam volna valamiről.

Lényeg a lényeg, fantáziálni lehet, 2100-ra megosztjuk világunkat a robotokkal. A Földön az emberek egy női elitalakulatot hoznak létre, hogy az felkészült legyen egy esetleges “trónbitorlásra”. Női elitalakulat – DA kreációkkal felvértezve.

A lookbook láttán egyébként egyből a rendezettség, a fegyelmezettség jutott eszembe, nemcsak a modellek beállítása miatt, hanem a kompozíció egységessége, szigorú formakoncepciója okán is. Szóval sci-fi-os fantáziám mélyrétegeiben úszkálva egy futurisztikus női hadosztály vízióját hozta elő a kollekció. A Föld védelmezőinek “formaruhája” elegáns, nőies, s nem nélkülözi a színes-izgalmas mintákat sem. A darabok elénk tárják egy hagyományosan a túldíszítettséggel, bonyolult mintákkal, gazdag díszítéssel, monumentalitással jellemezhető stílustörténeti korszak, a barokk újraértelmezett, divatra optimalizált kifejeződését – a Dórára oly jellemző módon.

A kollekciót a Future of Fashion project egyik nyerteseként Párizsban állították ki, illetve New Yorkban és Milanóban is prezentálták már a buyereknek. Nagyon megkedveltem ezt a kollekciót, igazán különleges, egyedi atmoszférája van, a darabok pedig egyszerűen zseniálisak, csakúgy, mint Dóra immáron hetedhét országon híres kiegészítői, ékszerei is. Nem lepődnék meg, ha a közeljövőben, még több hollywood-i bennfentesen is viszontlátnám az őszi-téli kollekció kreációit. A galaktikus warrior-hölgyek futurisztikus koncepciója, Dóra gazdag stílusorgiája nálam 10/10-es! Nálatok?

A teljes kollekcióért azonnal kattints ide!

Szöveg: Ivett

One thought on “Futurisztikus amazonok – Dora Abodi A|W 2014-15

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s