Cara az új Kate? – Modellek és a social media

Mint ismeretes, a tele-, tömeg- és adatkommunikáció egyetlen médiumban való integrációja, az újmédia térnyerése egy újabb kommunikációs forradalmat teremtett, melyet olyan fogalmakkal írhatunk le leginkább, mint az interaktivitás, aszinkronitás, individualizáció, participativitás stb. A késő-modern médiakörnyezetben az internet új csatornákat jelölt ki, ezek közt a témánk kapcsán a legrelevánsabb az internet szülte social media, azon belül is a Facebook, a Twitter és az Instagram. E a hálózatokon a webkettes nyilvánosság térnyerését kihasználva ismert vagy kevésbé ismert arcok osztják meg életük minden (tényleg minden!) fontos vagy alig fontos történését, amely által a fankultúra egy újabb, eddig korántsem ilyen intim „kapcsolatot” eredményező kapujához adnak kulcsot.

A dolog nyilvánvalóan a kukkolással, a megfigyeléssel, a pletykálással, a mások életében való vájkálással, a celebritások fényűző, gondtalan, izgalmas élete felé vágyódással, az instantélmények irányába való elmozdulással teremt a híres vagy hírességre áhítozó személyiségeknek lehetőséget arra, hogy dagasszák követőik számát. A recept végtelenül egyszerű: a „celeb” posztol, a követők ezt élvezik és követik. Szinte teljesen mindegy, hogy mit oszt meg, hiszen mindent tudni akarnak róla. Kíváncsian figyelik őt, tudatában annak, hogy kicsi az esély arra, hogy egyszer ők is ilyen életet éljenek. De azért utánozzák őket, legalább a feeling meglegyen.

Ha a topmodellek fan-oldalait megfigyeljük, látható, hogy a mostani modellgeneráció bizony aktívan kihasználja a social media adta mérhetetlenül nagy lehetőségeket. Ezelőtt 10-20 évvel az olyan modelleknek, mint mondjuk Claudia Schiffer, Eva Hercigová, Kate Moss vagy Naomi Campbell erre nemigen volt esélyük. Arra a kérdésre, hogy miért nem Cara Delevingne az új Kate Moss, a vogue.co.uk-n olvashattuk a választ, amire maga a Storm Model Management vezérigazgatója, Sarah Doukas felelt. Mindkét modell a Storm üdvöskéje, viszont a generációs különbség okán Cara már a social media világában cseperedett fel, s kezdte el karrierjét. A közösségi média az életének a része, s Doukas szerint korántsem elképzelhetetlen, hogy a vadóc modell egyszer a kifutón is fog lőni magáról egy selfie-t, ami mondjuk Kate esetében eléggé valószínűtlennek tűnik. Simon Chambers, Doukas bátyja, aki besegít az ügynökségnél, a Condé Nast College-ben készíti fel a tanulókat a modellvilágba való belépésre. Elmondása szerint egy jó kampányt már nemcsak a gyönyörű fotók írnak le: az anyagban látnunk kell a modellt magát, annak személyiségét, és ezt a fanokhoz, a befogadókhoz is el kell juttatni, akik amúgy különösen kedvelik a behind-the-scene-féle dokumentációkat. Cara egy izgalmas személyiség, aki egyáltalán nem fél kinyilvánítani valódi énjét – mondta Doukas. Az ügynökség igyekszik balanszban tartani Cara szerepléseit, korlátozni megjelenéseit a kevesebb néha több alapon.

Doukas elárulta, hogy szerinte kik lesznek azok a (Stormos) modellek az elkövetkező pár hónapban, akik komoly figyelmet vonzzanak maguk köré a social medianak (is) köszönhetően. Kate Mossnak a húgát említi először a legendás „modellfelderítő”; Lottie Mossnak fényes jövőt jósol. De Keith Richard unokáját, Ella Richardot sem hagyja ki a felsorolásból, aki nem is olyan régen sétált végig a Tom Ford és a Giles kifutóján. A 19 éves szaúdi szépségnek, Alewya Demisse-nek (akit a friss Vogue-ban is láthattunk) is jó esélye van arra, hogy szinteket emelkedjen karrierje a közeljövőben – állítja a Storm igazgatója, aki szerint haladni kell, és be kell lépni az „új világ” ajtaján. (Mondjuk azért hozzá kell tennünk, hogy az első két delikvens esetében erős a hátszél is.) Fontos ugyanakkor, hogy a modellek kellő intelligenciával osszák meg „életüket” a közösségi oldalon, s tudják, hol a határ.

Ella_Richards

Ez Kate-ék fénykorában még nem volt napirendi pont, akkoriban a modellekről keves(ebb)et tudtunk, mint most, és a fentebb is említett sztármodellek, akik a kilencvenes években érték el karrierjük csúcsát, elsősorban munkáikról váltak elismertté, s azok által kerültek a figyelem középpontjába (na meg olykor kisebb-nagyobb botrányaik miatt) – nem láthattunk róluk grimaszolós selfie-ket, de úgy gondolom, valamiért nem is hiányzott ez tőlük. Napjainkban egy modell hamar közbeszéd tárgya lehet nemcsak a munkái nyomán, hanem a folyamatosan (újra)generálódó webkettes közönsége segítségével is.

Coco Rocha szintén aktív szereplője a közösségi site-oknak. „Because I have a voice and I’m sticking to having that voice, I feel like I have extended my career.” – mondta Rocha. Ő azonban nemcsak selfie-eket és reggeliket posztol. Hatalmas rajongótáborát kihasználva jótékonysági akcióba kezdett a haiti földrengés áldozatainak megsegítésére. Láthatjuk tehát, hogy az ismertséget bizony nemcsak a saját érdekeik érvényesítésére használhatják a híres topmodellek: segíthetnek is másokon, ami napjaink összetett kommunikációs hálózatainak köszönhetően jóval egyszerűbben végbemehet, mint ezelőtt.

Elmondható, hogy valóban a generation gap, s az új imidzsformáló internetes eszközök játszanak szerepet abban, hogy Cara és Kate nem említhető egy lapon. Kate Moss anélkül vált a divatvilág és a popkultúra ikonjává, hogy bakfis módjára mindenféléket közreadott volna magáról nyakló nélkül, ugyanakkor a pletyka-effektus nála is működött, magánélete (direkt vagy indirekt módon történő) napvilágra kerülése, botrányai, drogügyei miatt ő is egy „antihős” a modellvilágban. Egy olyan antihős, aki még mindig porondon van, még mindig zseniális anyagai vannak, és talán sohasem lesz elfelejtve. Emiatt a kissé túlexponált Cara-nak bizony még sokat kell letennie ahhoz az asztalra, hogy megközelítse Kate sikerét (bár nem tagadhatjuk le, hogy nagyon tehetséges). Nem kenyerem az összehasonlítgatás ugyanakkor, hiszen két különböző személyiségű emberről van szó, és én bevallom, mind a két hölgyet nagyon kedvelem. Azért, mert Cara a webkettes generációba született, és ezt kihasználja, nem ítélhetjük el, viszont elsősorban mint modell, s nem mint celeb várunk tőle mennél jobb, mennél izgalmasabb, mennél Cara-sabb szerepléseket. 

Felhasznált források: vogue.co.uk, fashion.telegraph.co.uk; képek: wix.com, cashandrocket.com, models.com, prince.org, fashiongonerogue.com

Szöveg: Ivett

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s