Cso-cso-szán tragédiája Varsóban

Az elmúlt héten lehetőségem volt elmenni a varsói Opera Narodowa Pillangókisasszony előadására. Bevallom, sosem voltam még opera előadáson, így némi iróniával leplezett szkeptikus félelemmel foglaltam helyet a negyedik sorban. Amitől féltem nem igazolódott be: a díszlet visszafogottságának, a kosztümök kidolgozottságának, és a felülről irányított fények drámai hatásának köszönhetően a második felvonás kezdő jeleneténél végleg megadtam magam Cso-cso-szán tragédiájának.

Puccini 1904-es szerzeménye talán a legtöbb feldolgozást látott opera a világon, melyben a Nyugat és Kelet világnézeti különbsége találkozik a szerelem, az árulás és a becsület örök érvényű triumvirátusával.

A Pillangókisasszonyt, Mariusz Treliński rendezésében 1999-ben mutatta be a Lengyel Nemzeti Opera, majd ezt követte olyan világhírű színpadok felkérése, mint a Placido Domingo vezette Washington Nemzeti Opera, a szentpétervári Mariinsky Színház, a valenciai Palau de les Arts, vagy az izraeli Opera Tel Aviv meghívása. A világhír nemcsak Mariusz Treliński rendezésének volt köszönhető, hanem a tradicionális japán kabuki színházat megidéző színpadi látványnak is, amely Boris Kudlička díszlettervező nevéhez köthető.

Treliński rendezésének újszerű hatása abban áll, ahogyan a melodráma műfaji eszközeit háttérbe szorítva a szereplők helyzetének komplexitásának bemutatására, illetve a karakterek közti érzelmi és hatalmi viszonyok változásának hangsúlyozására törekszik. Mindezt a japán geometrikus, minimalista formák díszletével teremti meg, valamint a vörös-kék-fekete-fehér színek hangulatfestő atmoszférájával, melyben a szereplők közti dialógusok kiszakadnak a fikció határaiból. A közönség és a színpad közti választóvonal megszűnik, hogy részesei legyenek egy olyan drámának, amivel bizonyítást nyer az opera jelen kori létjogosultsága saját generációm számára is.

Képek innen, szöveg: Bea

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s