Perverzió, bőrrel

Mint ahogy azt már számtalanszor említettem nektek, nagyon kedvelem a bőrt. Arról is beszéltem már, hogy a táskákért is oda vagyok, egyfajta gyűjtőként definiálom magam e tekintetben. (Bizonyára nektek is ismerős a szituáció, amikor vásárolni mentek, de a tervbe vett ruhadarab beszerzése helyett egy táskával tértek haza…) De hogy még tovább feszítsem a húrt, s kezdjek rávilágítani a poszt témájára: a különleges, éles-szögletes designért is odavagyok. Szakavatott kiegészítő-fanoknak már kezdhet derengeni: Varga Klaudia Poisonist nevű márkájáról, és izgalmas táskáiról lesz most szó.

Klaudia közel két éve sajátítja el Bráda Judit MOME-s mestertől a bőrdesign és -varrás rejtelmeit magántanulóként. A (multi)funkcionalitás és a kortárs design kettősében alkotó tervezőnő természetes, valódi bőrből készült extravagáns táskái és sodródohány-tárcái nemrégiben járták be a szaksajtót. Klaudia elmondása szerint kvázi “perverz” módon ragaszkodik a bőrhöz mint matériához, ahogy nyilatkozta, szinte kéjes öröm járja át, amint hozzáér az anyaghoz. Ezért is tartja úgy, hogy “leather is perversion”.

A tervezőnő a Sacred Geometry című kollekciójában nyilvánította ki igazán összetéveszthetetlen alkotói attitűdjét. S hogy mi inspirálta?

Több évre visszanyúló formaterveimet realizálom gyakorlatilag. Saját személyiségem kivetülése és maga az alkotói folyamat a motivációm és inspirációm. A kerekded formáktól valahogy mindig is óckodtam, alapvetően inkább a geometrikus, szabályokat felrúgó tárgyakhoz vonzódom. Fontos szempont nálam a multifunkcionalitás is, nagyon szeretem az átalakítható, praktikus dolgokat. Így táskáim kapcsán ez megnyilvánul a „Kitin”-ben és az ő egyik alteregójban, az „Insectum”-ban is. Rejtett cipzáros, átpatentolható vállpántjának köszönhetően könnyedén átalakítható darab: viselhetjük válltáskaként és hátizsákként is. Az „Arrogancia” a modellem belső zsebe, ami hordható külön retikülként is, ő is kettő az egyben. – válaszolt a streetfashionbudapest kérdésére Klaudia.

A szakrális geometria egyébként a tér és a mögötte húzódó folyamatok titkaival foglalkozó ősi tudomány, melyet az ókorban az egyiptomi papok műveltek, majd évezredekkel később virágkorukban a katedrálisok építői adták át generációkon keresztül e tudást, melyet Platón is fontosnak tartott. Ennek a tudománynak számtalan területe létezik, melyet a már jól ismert ősi hermetikus bölcsesség egyesít: „Amint fent, úgy lent”. Azaz, ha a dolgok mélyére pillantunk, ugyanazokat a folyamatokat találjuk mikro- és makrokozmikus szinteken is. Az emberi test, a DNS, a föld szent helyeinek felépítése és elrendezése vagy a naprendszer struktúrája  mögött ugyanaz a rendező elv húzódik meg. (via) Az ősi formaelvek a kortárs designnal, napjaink viseletkultúrájának irányzataival keverednek a Poisonist kollekciójában, behívva e diskurzusba az egyik legrégebb óta használt matériát, a bőrt. E merész kiegészítők egy különös világba visznek, deformálnak, megbűvölnek, hatással vannak ránk – megmérgeznek: a Menny és a Pokol közt félúton.

Fotók: Misetics Mátyás, szöveg: Ivett

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s