Megérkezett az első interaktív divatvideó!

Van valami kreatív összetevője a hazai levegőnek, mert időről időre megmutatkozik, hogy mi, magyarok, igenis korszakalkotó ötletekkel tudunk előrukkolni. Újabb példaként szolgál az Olajos Tamás vizuálművész és Csabay Feri divattervező által alapított The Inspiration Theory, ami egy olyan digitális platform, ahol különböző területen dolgozó művészek egyesülnek, és amely végül egy formabontó audiovizuális alkotássá érik össze.

A The Inspiration Theory legújabb kisfilmje a SiX címet viseli: az alkotók a divatvideót ötvözték az interaktív webes megoldásokkal. A SiX egy hat részből álló transzmédia projekt, amit 2013 nyarán, egy Budapesthez közeli sóderbányában forgattak. A Rebellive is részt vett a kisfilm bemutatásán a Higgs Field Galériában, ahol az alkotókkal is beszéltünk a videó létrejöttéről.

“Amikor forgattuk a videót, már a kőbányában lehetett érezni, hogy ez valami különleges dolog lesz. A napsütés, a színek intenzitása, Vella, a modell profizmusa minden működött. Miután Tamással átnéztük a nyersanyagot, tudtuk, hogy ebből többet kell kihozni egy szimpla divatvideónál” – mesélte Csabay Feri a forgatásról.

A kisfilm a CSF márka legújabb 14 S/S kollekciójának darabjait mutatja be. Feri elmondta nekünk, hogy a márkájára jellemző minimalista vonalat szerette volna továbbvinni az idei szezonban is. A letisztult vonalak mellett a részletekre is nagy hangsúlyt fektetett a tervező: a világos tónusú ruhákon néhol megjelenik egy leheletnyi, de annál meghatározóbb árnyalat is, mint a citromsárga vagy a türkiz. Az elegáns kreációk és a kőfejtő poros helyszínei egyfajta bizarr szimbiózis érzését kelti a kisfilm nézőjében. A SiX mind a hat részében egy-egy mozdulatsor látható. A mozgás minden esetben egy ponton megszakad, megakad, és a történet folytatásához a szemlélő beavatkozása szükséges. A számos területet ötvöző filmen több hónapig dolgozott a The Inspiration Theory csapata, amivel kapcsolatban a team vezetője, Olajos Tamás a következőket mondta:

“Hosszú hónapok munkája után hoztunk létre egy projektet, amiben a web is a művészet szerves részévé válik. Szerencsésnek érzem magam, hogy olyan emberekkel dolgozhattam együtt, akiket az alkotás iránti szenvedély motivált, és láttak fantáziát a jelen technológiáinak kihasználásában. A SiX az első transzmédia projektünk, amit biztos vagyok benne, hogy sok hasonló követ majd. A fejlődés nem áll meg.”

Kép: Fashionfave

A vizuális világ Tamás operatőri munkájának köszönhető, de az interaktivitáshoz be kellett vonni egy profi webfejlesztő csapatot is. Ekkor került a képbe a Ginrin formáció, aminek művészeti vezetője Sztankovics Attila így mesélt a projektről: “Az interaktív alkotás minden résztvevőjéhez hasonlóan én is szerettem volna hozzátenni a saját tudásom legjavát a közös munkához. A webes felületet elkészítésénél a legfőbb szempont az volt, hogy ne legyen hivalkodó, ne vegye el a figyelmet a tartalomtól, hanem eszközként funkcionáljon az interaktivitás létrehozásában.”

A Ginrin vezető fejlesztője, Timári László bevallja, sokadik nekifutásra állt össze a dolog, de nem bánja, hiszen nem volt rossz végignézni egy ilyen csodaszép modellt végtelen alkalommal sem: “Szeretem az innovatív megoldásokat. A SiX front end programozási feladata pontosan azt a kategóriát jelentette, amely nem a napi rutinra épül. Izgalmas dolog az, amikor a kódok utolsó simításként teszik helyre az interaktivitást jelentő mozgásokat és tökéletesen jelenítik meg a tartalmat.”

A SiX-re a koronát a zenei aláfestés tette fel, ami Kiss Imre zenei producer munkájának köszönhető: “A projekt jó kihívásnak tűnt, mivel mindig is érdekelt a multimédia, és ez remek alkalmat adott arra, hogy mozgóképek alá készítsek zenét/hangokat. Külön öröm, hogy ennyi kivételesen kreatív embert ismertem meg és tudtam velük együtt dolgozni.”

A The Inspiration Theory a jövőben is nyitott különböző területeken alkotó kreatívokkal kollaborálni. Reméljük, még sok egyedi projekttel fognak jelentkezni a fiúk! A SiX interaktív kisfilmet itt nézheted meg. A megtekintéshez Chrome böngésző ajánlott.

www.theinspirationtheory.com/six

Szöveg: Peti

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s