Origami-kiegészítők a kínai mitológiából inspirálódva

Mindig is lenyűgöztek a távol-keleti kultúrából inspirálódó alkotások, azt gondolom, rengeteg lehetőséget rejt magában a térség szellemi, anyagi hagyatéka. Qi Hu is így van ezzel, aki HU névre keresztelt kiegészítőbrandjével jelenleg Párizsban nyűgözi le közönségét. Qi a kínai mitológia alakjaiból ihletet merítve alkotta meg művészi szintre emelt maszkjait, fejfedőit és egyéb kiegészítőit. De a tervező nem érte be eme sajátos ihletforrással! A megvalósítás kapcsán is magasra tette a lécet: művei papírból készült origami alkotások.

A különleges kiegészítőket prezentáló anyagban az erőteljes maszkulin hatás érvényesül, a képekről ordít a fizikai fölény, a testiség, ugyanakkor a beállítások, a fények, a grafikai megoldások az átszellemülést, a spirituális „utazás” állomásait mutatják. A tervező elmondása szerint a darabokat olyan kreatív és öntudatos viselőknek szánja, akik minden esetben éles véleménnyel, határozott fellépéssel állnak ki igazukért, bátrak és karakánok, nem húzódnak mások árnyékába.

A párizsi Printemps üzlet (ahol egyébként jelenleg elérhetőek a darabok) visual merchandising részlegének vezetője izgalmas origami kiegészítők után kutatott a weben, amikor rátalált Qi honlapjára. Megkereste a tervezőt egy lehetséges együttműködés lehetőségével, aki amint megtudta, hogy férfi modelleknek kell terveznie, az ősi kínai mitológiai figurák jutottak eszébe: a sárkány, az oroszlán, a Kylin alakjai. Az ókori kínai mítoszokban (melynek kapcsán nehéz egységességről beszélni) a mitikus uralkodók és legendás hősök a múlt valóságos személyiségeivé, példaképeivé váltak, antropomorfizálódtak, így elvesztették a totemista hitvilág által rájuk „bélyegzett” külsődleges jegyeket. Ezeknek a félig ember, félig állat vagy félig isten, félig hős alakoknak a megidézését érhetjük tetten a tárgyalt anyagban.

A tervező egyébként igen régóta foglalkozik origamival, gyermekkorában az egyik kedvenc elfoglaltsága volt a papíralakok gyártása. Az origami játék és művészet, évszázadokkal ezelőtt született meg Kínában, és már egy nyolcadik századi költő, Tu Fu is említi egyik versében. Maga a papír is Kínából származik, a papírhajtogatás pedig az ókori temetési szertartásokhoz köthető: a sírrablók miatt a földi javak helyett azok papírmásait temették az elhunyt mellé. Ez a hagyomány egyébként még ma is él, főleg az olyan térségekben, ahol erősen jelen van a buddhista vagy taoista vallás. A papírhajtogatásnak nemcsak Kínában, hanem Japánban is komoly tradíciói vannak. Elterjedése a hatodik századra nyúlik vissza, amikor a papír előállításának titka az országba került. A középkori szertartásos papírhajtogatási hagyományból alakult ki a tevékenység mai, köznapi használata.

Qi Hu minden darabja papírból készül, különböző újrahasznosítási és kombinálási technológiával. Ahogy mondja, minden kiegészítője hasonlít valamiben a másikra, de egyúttal mindegyik sajátos és egyedülálló is. A HU egyedi formakoncepciójával, különleges anyaghasználatával és előállítási metódusaival, összetett inspirációs forrásával a Kelet mesés esszenciáit igyekszik a Nyugat vérkeringésébe injektálni.

Email: huqi.hq@gmail.com
facebook.com/huqi.hq
hu-design.fr

Exhibition: Printemps Department Store Paris
102 Rue de Provence, 75009 Paris, Frankreich
Till end of March 2014
epartmentstoreparis.printemps.com

Photography: Xian WU
Assistants: Mark CHOI, Celetino WANG
Make up artist: Shengsheng ZHANG
Models: Rah HARLEM, Youngkyoon LEE, Yun HAI

Forrás: KALTBLUT Magazine, szöveg: Ivett

Az elsődleges közlés a phenom’enon magazinon.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s