Fifty shades of… black! – 99%IS F|W 2014-15

A dél-koreai tervező, Bajowoo, a tokiói fashion weeken mutatta be legújabb, Fall/Winter kollekcióját, ami valljuk be, igen markánsra sikeredett. De ne lepődjünk meg annyira ezen a „bőrös” koncepción, hiszen, aki nem ismerné a tervező eddigi munkásságát, annak eláruljuk, hogy Bajowoo – mielőtt piacra dobta volna99%IS vonalát – koreai punk bandák fellépő ruháit tervezte. 

A kreatív designer két éve minden energiáját a márkája kiépítésébe invesztálja. A Bajowoo által tervezett öltözékek kicsit a szado-mazo viseletekre hajaznak; a tervező előszeretettel használja a bőrt, a szegecseket és a fekete színt. Az idei őszi/téli férfi kollekcióját is ezek a textúrák jellemzik. A 99%IS nevű márka aktuális kollekciójának meghatározó darabjai a dzsekik és a kabátok, amelyek vagy motoros fazonúak, vagy a military vonalat képviselik.

A tervező egyik alapelve, hogy természetes anyagokkal dolgozzon, ezért nem meglepő módon, a pamut és bőr is nagy hangsúlyt kapott. Utóbbi, szinte minden outfiten felbukkan valamilyen formában, legyen az cipzárokkal díszített rövidnadrág, vagy a manapság egyre inkább diskurzusban lévő férfi szoknya. Bajowoo több ruhadarabot is teljesen más perspektívából kiindulva tervezett meg, gondolt újra: ilyen az eddig szinte csak farmerből készült, ám most valódi bőr külsőt kapó kantáros kertésznadrág, vagy a tüskékkel kirakott fekete zakó. A fiatal designer koncepciójában csak a fekete tónust találjuk meg, kollekciója azonban korántsem egysíkú, hiszen amint láthatjuk, igazán merész és különleges kreációkat hozott létre, markáns maszkulin világot teremtve, a punkos, hardcore-os szubkultúra külsődleges jegyeit beemelve.

Noha a modelleken bemutatott szettek hétköznapi viseletre kissé extrémek lennének, de a kollekció darabjait külön-külön igenis bátran lehet hordani majd a téli időszakban. A 99%IS márka, több ázsiai nagyváros mellett már Londonban, New Yorkban és Los Angelesben is elérhető különböző showroomokban. Tény, hogy még a Bajowoo név hallatán senki sem kapja fel a fejét, de a tervező sikereit – a jól fogyó kollekciókon túl – az is bizonyítja, hogy Lady Gaga is szívesen koronázza meg rebellis outfitjeit egy-egy 99%IS kiegészítővel.

Szöveg: Peti, képek: KALTBLUT Magazine

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s