Crazysexycool – Szegedi Kata őszi-téli kollekciója [TGFWBP]

Szegedi Kata már az előző szezonokban magasra tette a mércét egyedi, printelt anyagú darabjaival. Aktuális, A/W ’14 kollekciójával is sikerült mindez, de most más irányból lépett a sikerhez vezető útra. A tavaszi kollekcióban mérvadó printek helyét a kurrens gyűjteményben átvették a minták és a rojtos anyagok. Az idei TONI&GUY Fashion Week Budapestet Kata bemutatója nyitotta meg, kollekciója a ‘Crazysexycool’ nevet kapta.

Szegedi Kata ruhái visszarepítenek minket a ’90-es évek hip-hop és r’n’b világába, ahol a swag még ismeretlen jelenség volt.  Az akkori zenei világ és életstílus inspirálta a tervezőnőt: nagy hatással volt rá az egykori amerikai lánybanda, a TLC, Erykah Badu és Missy Elliott. Utóbbinak a Get Your Freak On ma már klasszikusnak számító dala is felcsendült a show-n. Az r’n’b műfajra jellemző lazaság, a kísérletező anyag- és színhasználat, a hasvillantó felsőrészek és az oversized darabok mind részét képezik a kollekciónak. A manapság újra feléledő – és az r’n’b világban amúgy is nagyon meghatározó – terepminta az egész kollekción végigvonul. A camo-nyomat hagyományosan maszkulin jelleggel bír, így főként feminin darabokon, szoknyákon és ruhákon alkalmazta azt a tervezőnő, így állítva helyre az egyensúlyt. A terepminta tehát az új kollekció legfőbb eleme, amelyet Kata a saját tervezésű printeknél pöttyökkel társított, hogy kihangsúlyozza a textúrák kollázsszerűségét.

 „A textúrák keverése számomra a mai városi nőt jellemzi, aki kellően magabiztos és laza ahhoz, hogy akár össze nem illő darabokat párosítson, ám ahelyett, hogy elveszne az anyagok tömegében, merészségével saját személyiségét erősíti.” 

Az anyaghasználatot tekintve a nehéz vásznak, a rojtos felületek, a vízlepergetős szövetek és a printelt neoprén alkotják a kollekciót. Meghatározó színek a szürke, a fehér, a lazacpiros, az ezüst és a fekete. A sziluettekben ceruzaszoknyák, cigaretta fazonú nadrágok, oversized kabátok és derékhangsúlyos ruhák jellemzőek.

A modellek haját a Toni&Guy fodrászai varázsolták romantikusan kócossá, így a néhol kiálló tincsek kacéran reflektáltak a kollekcióban megjelent anyagok rojtjaira. A nap során kétségkívül Szegedi Kata modelljei viselték a legmeghatározóbb sminket. A MAC sminkmesterei a ruhákon is megjelenő színeket használták a lányok arcán. Talán a legszembetűnőbb megoldás a modellek homlokára festett égszínkék “sáv” volt, amely egyfelől kicsit futurisztikus érzetet keltett, másfelől a primitív népek törzsi arcdíszítési hagyományait hozta a diskurzusba.


www.kataszegedi.com

Szöveg: Plavecz Peti, képek: Vajda Réka

One thought on “Crazysexycool – Szegedi Kata őszi-téli kollekciója [TGFWBP]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s