Carpathia

A Macabre Gadgets egy kijevi ékszermárka, amelynek 2014-es tavaszi-nyári, ‘Carpathia’ című kollekciója egész egyszerűen rabul ejtett. Nemcsak a különleges formakoncepció és a sötét esztétika fogott meg, hanem a kollekció inspirációs háttere is. Lássuk, miképpen tud közös nevezőre jutni egy Kárpát-medencében élő legenda, a hegyvidéki vadregényes táj és a modern ékszerdesign!

A 2014-es tavaszi-nyári kollekció fő ihletője egy legenda volt, amely szerint egykoron, a nyári napéjegyenlőség éjszakáján a Kárpátok lakosai egy ősi pogány szertartást gyakorolva az erdőbe mentek, hogy lássák azt a páfrányvirágot, amely egy évben csak egyszer virágzik, a napéjegyenlőség éjszakáján. A legenda szerint e virágnak az erejét és jelentőségét a Filozófusok Kövéhez hasonlítotották, amelynek megtalálása az alkimisták három céljának egyike volt. A Filozófusok Köve a tudás végtelenségét adhatja az emberiségnek.

A virág a boldogság, az örök élet és a gazdagság szimbóluma is, de kutatni utána veszélyes, hiszen mindezen javak birtokában az embernek szembe kell néznie démonokkal és gonosz szellemekkel is. A virág tehát a halál hordozója is. A Kárpát-misztika pokoli oldala a pogányság és a kereszténység, az élet és a halál, a természetes és a mesterséges szembenállását jelképezi. A ‘Carpathia’ darabjai mértani kidolgozottsággal és szerves anyagok felhasználásával, kézzel készülnek, miközben alludálnak a hegyi tájakra, a Kárpát-medence erdőségére, a szakrális építészetre, a pogány templomokra és gótikus architektúrára.

A márka tematikáira a korai középkor és a progresszív posztmodern világ eseményei, szokásrendje, meséi és mítoszai jellemzőek. A többször hátborzongató hangulatot a markáns, sötét esztétia és a bizarr formák teremtik meg. Az organikus anyagok mellett a Macabre Gadgets használ polimert, fémet és féldrágaköveket is. Nos, minket meggyőzött. Nagyon.

Forrás: NOTJUSTALABEL, szöveg: Ivett

www.macabregadgets.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s