Fókuszban a tehetség és az alkotói szabadság – Interjú Boldov Eszterrel

Több bejegyzés született már a blogon a Philosophy magazinról. Mióta létezik az online lap, nyomon követjük izgalmas cikkeit és letisztult divatanyagait, s igyekszünk nektek is bemutatni a friss számokat. Az alábbiakban egy interjút olvashattok Boldov Eszterrel, aki amellett, hogy a VM-nél modellkedik, a Philosophy főszerkesztője is. Eszter a lap művészeti szerkesztőjének, Kudron Annának mesélt a magazin alapításáról, céljairól, eddigi sikereiről, a nemzetközi trendekről és az online divatsajtó lehetőségeiről.

Kinek a fejében fogalmazódott meg a Philosophy magazin ötlete?

Az enyémben, mivel mindig szerettem volna egy divatmagazinnál dolgozni vagy a szerkesztéssel foglalkozni, de a Philosophy alapötlete a modellügynökségem vezetőitől származik. Blogoltam körülbelül egy évig a saját oldalamon, és mivel ők tudták, hogy mik a hosszú távú terveim, ezért úgy döntöttek, támogatnak benne és megkérdezték, hogy lenne-e kedvem az ő támogatásukkal egy magazint alapítani. Nem gondoltam volna, hogy már tizennyolc évesen, érettségi közben ezzel fogok foglalkozni, de örülök, hogy így alakult.

Mi a magazin alapvető koncepciója?

Az alapvető koncepció az, hogy Magyarország tehetséges fotósai és divatszakemberei ne csak a magyar női divatmagazinokban vagy a külföld felé való orientációban lássa a jövőt. Szerettünk volna egy olyan helyet, ahol mindenki szabadjára engedheti a fantáziáját és szigorúbb koncepció nélkül alkothat. Természetesen megvannak a kritériumaink, de a fő koncepció szerintem a tehetség és az alkotói szabadság megmutatása, ezek elérhetővé tétele mindenki számára,  illetve a magyar alkotások prezentálása külföld felé.

Ki végzi a legfontosabb művészeti, arculati, tervezési munkát a magazinnál?

A művészekkel általában Kudron Anna foglalkozik, de az arculat és az aktuális szám designjának kialakítása a grafikusaink, Déri Enikő és Kiss Benedek Kristóf feladata. Természetesen nagyvonalakban együtt határozzuk meg, hogy az új számot hogy is képzeljük el, de az arculatot ők ketten dolgozzák ki részletesen.

Milyen fejlődési út írható le az indulástól kezdve?

Úgy gondolom, hogy a legfontosabb cél az, hogy egyre több emberrel ismertessük meg a magazint itthon és külföldön is, és minél több szakembert vonjunk be a közös munkába, különböző területekről. Erre törekszünk, s ez egyre inkább megvalósulni látszik.

A 2. és 3. lapszám borítója

Ki támogatott infrastruktúrával, szakmai kapcsolatokkal?

A VM Model-től kaptam a legtöbb támogatást, főleg a külföldi kapcsolatok terén, de szerencsére sok személyes ismerősömmel sikerült együtt dolgoznom az elmúlt egy év során, Rab Roland, a képszerkesztőnk is nagyon sokat adott hozzá a dologhoz kapcsolatai révén.

Az otthoni környezet vagy a külföldi minták, példaképek ösztönöztek inkább?

Természetesen a külföldi divatszféra nagyon vonzó, folyamatosan kavarognak az ötletek és a kreatív újdonságok, sokkal ösztönzőbb egy nagyobb piac felé nyitni és alkotni, hiszen soha nem állhatsz le, nem lehetsz elég elismert. Rengeteg ember van külföldön is (inkább példaképek) és itthon is (főleg közeli barátok, akiktől támogatást kapunk), aki inspirál és ösztönöz arra, hogy folytassuk, amit csinálunk és folyamatosan fejlődjünk benne.

Mennyire állnak barátságok, korábbi ismeretségek az indulás hátterében?

Teljes mértékben a baráti körünkre alapoztunk, mikor elkezdtük a munkát, emiatt tudunk fenntartani egy nonprofit projektet még most is.

Hogyan lehet egy ilyen fiatal csapatot tőke nélkül összetartani és motiválni?

Mindenkit ösztönöz a külföldi megjelenés és az, hogy nyitottak vagyunk az ötleteikre és a koncepcióikra. Szerintem a szabad alkotás az, ami a legvonzóbb számukra ebben az egészben.

Mennyire ismered az olvasókat? Kik ők?

Egy részüket természetesen ismerjük, legtöbben divatszakmabeliek. Külföldön többen nézik egyelőre a magazint, mint itthon, nekem ez nagyon motiváló és örömteli. Jó dolog, hogy az ismeretségi körünktől függetlenül is ránk találnak az olvasók.

Mit tartasz fontosabbnak: a tehetséget vagy a szorgalmat?

Ismerek olyan embert, aki nagyon tehetséges, viszont a személyisége miatt évek óta nem jut A-ból B-be. A másik verzió sem túl szerencsés, habár ma már nem kizárt, hogy valaki, aki nem túl kreatív vagy nincs meg az a bizonyos művészeti látásmódja, mások ötleteinek felhasználásával és egy jó technikai háttérrel jusson el egy bizonyos szintre. Ezért mondanám, hogy Magyarországon egyelőre a szorgalom és az elszántság kicsit hasznosabbnak tűnik.

Hogyan tudnád leírni a hasonló tematikájú online magazinok piacát?

Rengeteg online magazin van. Nagyon sokan kiemelkedő tartalommal rendelkeznek, de igazából szerintem a legnagyobb probléma az, hogy nem mindenki rendelkezik megfelelő kapcsolatokkal. Nagyon sok elismert divatmagazin igyekszik kihasználni az online médiában rejlő lehetőségeket. Szerintem az online tér egy fokkal biztosabb alapot, sokoldalúbb tartalmat, könnyebb terjeszthetőséget, több lehetőséget jelent egy magazinnak. Egy nyomtatott magazin természetesen sokkal elegánsabb és exkluzívabb, de én úgy látom, hogy a divattal kapcsolatos publikációk jövője az online.

Versenytársat jelentenek a hasonló itthoni magazinok, vagy inkább egymást erősítik a piac szélesítésével?

Anno próbáltuk úgy belőni a Philosophy koncepcióját, hogy ne essen egy kategóriába egyetlen itthoni magazinnal sem, de egy év alatt sokat változott a helyzet ilyen téren is. Nagyon jó látni, hogy fejlődés mutatkozik ezen a téren és ez természetesen minket is arra ösztönöz, hogy jobb és jobb ötletekkel álljunk elő, s minél színvonalasabban igyekezzünk megvalósítani őket. Az itthoni publikációkat én azért nem tekinteném versenytársnak, mert a mi koncepciónk eltér tőlük, ők a magyar közönség felé közvetítik ugyanazt, amit mi külföld felé próbálunk. Nekünk a nemzetközi divatszakma a cél, igyekszünk elsődlegesen ezt szem előtt tartani és ebbe az irányba fejlődni.

Van-e olyan nemzetközi trend, minta, amit követ a magazin?

Nagyon sok nemzetközi magazin van, amely példaként szolgál olyan tekintetben, hogy hová is tartunk, vagy egyszer hol szeretnénk tartani. Mint már írtam, az alkotókat hagyjuk szabadon kreatívkodni, és később ebből állnak össze a számok. Tehát nálunk nincs belőve egy fix irányzat, ami alapján dolgozunk, az összhangot inkább a fotósok és alkotók megválogatásával érjük el: olyanokkal dolgozunk, akik azt a szintet, illetve stílust képviselik, amit mi szeretnénk látni a magazinban. Az online magazinok sikere és folyamatos megjelenése is például egy nemzetközi trend, ez előtt fejet hajtunk, de koncepciók terén nem nagyon szoktunk másokból ihletet meríteni vagy másokat másolni.

Van számodra példakép a szakmában?

Nekem inkább olyan példaképeim vannak, akikre emberileg nézek fel, hiszen lehet a példaképem Carine Roitfeld vagy Anna Wintour, de a karrierútjukat mégsem éreztem inspirálónak soha, hiszen nem azonos lehetőségekkel indultak ők és én, teljesen más közegben nőttek fel, és máshogy értek el sikereket. Ha a divatszakmából kell nevet mondanom, akkor Elin Kling az, aki hozzám a legközelebb áll, ő blogger volt, majd magazinszerkesztő lett, s ma már egy igazi média-birodalom tulajdonosa. És nagyon jó fej is. De Victoria Beckham-ben is kellemesen csalódtam, egyszer találkoztam vele, és rá felnézek, mert egyszerűen elképesztő, ahogy a divatmárkáját a rengeteg előítélet ellenére felépítette és ahogy helytáll ezen a téren. Egy nagyon kedves, az alkalmazottaival is nagyon korrekt vezetőt ismertem meg benne. 

Hogyan tudtál ilyen fiatalon egy szerkesztői csapatot összeállítani?

Nagyon sokan a segítségemre voltak, de a modellszakma egyik legnagyobb előnye, hogy rengeteg kreatív emberrel ismerkedhet meg az ember, így eleve rendelkeztem egy alap kapcsolati tőkével, a VM fotósaival és klienseivel kiegészülve pedig már könnyen össze tudtuk rakni a csapatot. Persze a fotósok, modellek, stylistok, tervezők mind jöttek és jönnek még most is saját ötletekkel, hogy ők kiket tudnának elképzelni munkatársként, ezekre is nyitottak vagyunk.

Kik dolgoznak ebben a csapatban?

Kudron Anna a művészeti vezetőnk, ő az alkotókkal foglalkozik főleg, Rab Roland a képszerkesztőnk a képanyagok technikai részleteivel, Déri Enikő és Kiss Benedek Kristóf a designnal, Pethő Bálint a modellek castingjával, Veress Kata és Gál Zsófi a fordítással, Bárdkai Júlia a magyar nyelvi lektor, illetve nagyon sok ismerős van akik egy-egy észrevétellel és ötlettel formálják a magazint.

Hogyan tudtátok az itthoni szakmai közeggel megismertetni és elismertetni a lapot?

A szakmai közeg egy részével együtt dolgoztunk így nem volt nehéz, hogy elterjedjen a híre, és mivel úgy néz ki, hogy szívesen dolgoznak velünk a külföldi vagy itthoni publikáció reményében, úgy gondolom, hogy a többség el is ismeri. Persze további segítségünkre vannak a különböző belföldi blogok a terjesztésben. A nemzetközi szintű kivitelezés, a szép szerkesztés, a kifinomult részletek teszik nemzetközi szintűvé a lapot.

Mennyire vonzó ma a külföldi piac és a nemzetközi jelenlét?

Teljesen más terep, sokkal nehezebb érvényesülni, nekem emiatt sokkal vonzóbb, mert igaz, hogy nehezebb elérni, amit akarok, de sokkal jobban megtérül. Vannak persze, akik elvannak itthon, nekik nyilván más a fontos és nem gondolják úgy, hogy megéri elhagyni az országot a jobb megélhetés vagy elismerés érdekében, de igazából emberfüggő. Szerintem a legtöbb ember az előbbi csoportba tartozik, sok magyar dolgozik külföldön, azt mondják azért, mert egyrészt jobban keresnek, másrészt magasabb színvonalú munkákat kapnak, harmadrészt igaz, hogy sokkal nehezebb befutni, de ha egyszer sikerül, akkor rögtön elismerik őket itthon is.

Hogy lehetséges nemzetközi szakmai kapcsolatokat kialakítani divat és művészeti körökkel?

Nekem egyszerű volt, nap mint nap ebben mozogtam, illetve mozgok, de mondjuk egy fotósnak nyilván nem ilyen könnyű. Folyamatosan bombázni kell a blogokat, és a nyitottabb magazinokat a munkáiddal, kitartónak, nyitottnak és barátságosnak kell lenned mindenkivel, jól kell beszélni természetesen angolul és minél több felületen jelen lenni. De ha elég kitartó vagy és ontod magadból a dolgokat a tumblr-re vagy a behance-re, akkor előbb-utóbb felfigyelnek rád.

Ha ezeket a csatornákat jól használod ki, akkor a mai világ nyitottságának köszönhetően simán elindulhat akár egy nemzetközi karrier is. Főleg, hogy nagyon sok blog és magazin van, akik pontosan így keresnek alkotókat.

A magazinban számos tervező, alkotó szerepel, milyen kritériumok alapján kéritek fel őket?

Kell egy-két munka, amire azt mondjuk, hogy „Úristen, wooow!”, és igazából ennyi. Ha látjuk, hogy valaki elkötelezett, ambiciózus és technikailag is megfelel a kritériumoknak, akkor a képszerkesztőnk általában kontaktál az illetővel.

Érkeznek-e művészek részéről megkeresések a lap felé?

Természetesen, heti 1-2 mindig.

Hol határolja el a magazin a divatot és a művészetet? Egyáltalán szab-e ilyen határt?

A divat maga is művészet, ezt is igyekszünk megmutatni, minél több területen összekapcsoljuk a képzőművészettel, vegyítjük a kettőt.

A mostani lapszám tematikája a ’tehetség’. Milyen témákat, ötleteket körvonalaz egy ilyen tág tematika?

Ennél a szónál semmi sem jellemzi jobban az újságot. Bármennyire is próbálunk ráhúzni valamilyen témát, hogy tulajdonképpen miről is szól, egy dolgot vonhatunk le biztosan: tele van tehetséges, gyakran szemtelenül fiatal emberekkel és a munkáikkal. Ez a szám pedig főleg, akikkel interjút készítettünk mind szemtelenül fiatalok, mint például Kele Ildi vagy Kőrös Ben, de például Zsili is tökéletesen beleillik ebbe a körbe: kiemelkedően tehetséges és elismert. A fotósok is igyekeztek feldolgozni ezt a témát, például Oleg Borisuk divatanyaga, a Take the stain a festészetet imitálja.

Min javítanál, változtatnál a jelenlegihez képest?

Szeretném egyre több digitális felületre kiterjeszteni a Philosophyt és több kreatív projekthez kapcsolni, egyre több helyen ott lenni, több embert bevonni a munkába. Persze, egyszer nyomtatásban is szeretném megjeleníteni és terjeszteni, de előbb egy fix olvasótábort és biztos alapokat kell szereznünk. Jó lenne több multimédiás elemmel dolgozni, illetve most egy blog indítását is tervezem, ami folyamatos inspirációval szolgálna.

http://philosophy-magazine.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s