Művészi dekonstruktivizmus ANDA 2014 F/W kollekciójában [TGFWBP]

Anda Emília 2014 ősz/télre ismét egy komplex, lehengerlő hatású kollekciót prezentált a TONI&GUY Fashion Week Budapesten, melyet leginkább a dekonstruktivizmus, a mértani formák és a grunge stílus jellemeznek.

A kollekció a felépítés-lebontás ciklikus dualitásának közegében mozog. A fehér cérnával tűzött zsebek, a színes szállal varrt hatalmas stilizált öltések a tervezési, modellezési folyamatra utalnak vissza; míg a szándékosan foszlani hagyott anyagszélek, az eldolgozatlan, rojtos szegélyek, a varrások mentén megjelenő nyitások, szakítások, eloldozást szimbolizáló lengő pántok az egység bomlását, tudatos dekonstrukcióját jelenítik meg. A konstrukció-dekonstrukció dichotómiájához a show zenéje és a modellek attitűdje is hozzáadott: a lányok mint az apokalipszis után egyedüliként életben maradt lények lépdeltek rezignáltan a kifutón, mely szép lassan egy indusztriál techno party helyszínévé épült.

A japán divattörténeti hagyományok mentén konstruált kollekcióban egyaránt megjelennek a grunge-os hatások és a letisztult, modern minimalizmus elemei, rend és lázadás, tradíció és innovatív futurisztikus komponensek alkotják az ANDA brand kortárs relevanciáját.

A keresztszabások, az asszimetria, az obi öv-szerű csomózások, az előző szezonban is látott mangás-jókislányos rakott szoknyák mind a modern keleti ruhatervezés alapjaiból táplálkoznak, melyet a tervezőnő a hatalmas fehér ingek és a meglepő kötény által egy adag középkori puritánsággal, a bőrpanelek, geometrikus formák segítségével egy csipet cyberpunk futurizmussal vegyít. A ’90-es évek grunge vonala a boka fölé érő nadrágokban, oversized fekete darabokban, a fekete-fehér letisztult egységét megbontva a szinte már polgárpukkasztóan meghökkentő élénk sárga színben manifesztálódik, melyről akár a magas feszültséget, veszélyt jelző táblákra, építési területeket elkerítő szalagokra is asszociálhatunk: az ANDA darabjait viselő nő maga a veszély!

A tervezőnő rafinált humorral játszik a test arányaival és a hagyományos darabok dekonstrukciója által azok újjáépítő megújításával. A torzón szűk, elméretezettnek tűnő shrunken zakó hosszú ujjakkal rendelkezik, a szoknyák oldalára pozícionált hatalmas zsebek ferdén csúsznak el, a fehér betoldott sáv asszimetriájának köszönhetően a blézer félregomboltnak tűnik.

A hatásra a frappánsan merész styling is rásegít: provokatívan szabadon hagyott has és láthatóvá tett mellek, hajtás és csomózás nélkül lengő sálak, zokni-szandál rebellis elegye kérdőjelezi meg a néző prekoncepcióinak, elvárásainak létjogosultságát.

A kollekció ellentétekre épülve kísérletezik az anyagokkal: a hatalmas szőrös szoknyát éterien lenge inggel, a leheletfinom anyagokat bőrrel, a könnyed ruhákat nehéz gyapjúkabátokkal kombinálja. Boka fölött végződő maxiszoknyák, ruhák párosulnak rövid felsőkkel, combközépig érő lenge ingek csípővonalat súroló szegélyű blézerekkel, egyenes, szögletes szabású drop-crotch nadrághoz téglalap alakú dzseki dukál. Az egymás inverzeként megjelenő színek és a zsebek mentén látható fény-árnyék hatást imitáló szegélyek szintén az ellentétek vonzásában alkotnak egységet a kollekcióban. A szabások szögletes elemeire, az árnyjátékra utal vissza a szemsmink is, míg a széles bőrpántokkal laza bondázsba kötött haj a modern japános hatást erősíti.

Geometrikus kiegészítők, síkidom ékszerek: óriási sokszögekből épülő karkötők, téglalap és paralelogramma alakú fülbevalók kísérik a mértanias formákkal dolgozó kollekció ruháit.

A tervezőnőt saját elmondása alapján a „hard edge” festészeti irányzat mértani formái, kontrasztos vonalai, erőteljes színei inspirálták, mely plusz rétegként új értelmezési horizontot ad a kollekciónak. Viszont ANDA darabjai nyitva hagyják az interpretáció lehetőségeit, blank sheet-ként, tiszta lapként értelmezhető, sík papírlap alakú „kézitáskák” adnak szabadságot a néző képzeletének, hogy olyan történetet írjon gondolatban a kollekció köré, amilyet szeretne.

Képek: Vajda Réka, Holecz Endre

(ANDA Facebook)

Szöveg: Lilla

 

One thought on “Művészi dekonstruktivizmus ANDA 2014 F/W kollekciójában [TGFWBP]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s