Viviane Sassen – In and out of fashion

A divatfotó a fotográfia története során mindig is egy olyan játszóeret jelentett az autonóm fotósok számára, ahol a fotós kísérletező szándéka feloldódhatott az alkalmazott fotográfia egy olyan területén, melynek bizonytalan műfaji határa napjainkban egyre inkább a meghatározhatatlan kategória felé tart.

Viviane Sassen holland fotográfusnak is két irányba mutat a pályája, amik mégis valahol egy pontban összefutnak, ugyanis divatfotóinak absztrakt formákra és színekre hangolt szobrászati kompozíciói túlmutatnak az alkalmazott fotó gesztusnyelvén.

Egy olyan világ ez az ő számára, ami saját szavaival élve laboratóriumként funkcionál: a stylist, a sminkesek, a tervezők és a modellek koprodukciójának kreatív tereként.

A már számos nemzetközi elismerésben részesült fotográfus 2007-ben elnyerte a rangos Prix de Rome díját, 2011-ben pedig az ICP Infinity Award for Applied and Fashion Photography djíát.

A szakmai elismerések mellett olyan divatházaknak készített kampányfotókat, mint a Carven, Missoni vagy Stella McCartney, emellett editorial fotóit jelentett már meg a Numéro vagy a Dazed&Confused magazin.

Mára ikonikus jelentőségű az a diplomasorozat, amelyet Emmeline de Mooij képzőművész közreműködésével készítettek 2001-ben, de Moojij diplomamunkájának fotóit később olyan független magazinok is megjelentették, mint a KUTT vagy a Purple.

De Mooij szerint Sassen képei attól olyan különlegesek, hogy prekoncepció nélkül képes egy női testet fényképezni, egyfajta tisztelettel és bámulattal tekint a testi formákra, legyen az akármennyire is tökéletlen.

Viviane Sassen 2002-ben tért vissza Kelet-Afrikába, hogy képeken keresztül újra felfedezze és rekonstruálja gyerekkora színhelyét. A Flamboya sorozat képei Zambiában, Kenyában és Tanzániában élőkről készült portrék, melyekkel Sassen mind a fénykép formaiságára, mind a Nyugat kolonialista Afrika képére reflektálva tesz fel kérdéseket.

A Flamboya képein egyszerre játszik a rikító, vibráló színkarakterek és az árnyékok fragmentáló hatásával, amitől a modellek teste széttöredezett formák halmazává válik. A torzókká absztrahált testek ilyen módon megközelíthetetlenek a néző tekintete számára, a portrékon szereplő modellek csak egy bizonyos határig mutatkoznak meg a képeken.

Viviane Sassen divatfotóinak sajátossága az, ahogyan képein újradefiniálja a színek, a formák és a különböző textúrák együttesének terét a fénykép kétdimenziós síkjára, létrehozva egy olyan mesterséges képi világot, amelyben a szürrealitás összezavarja a valóság bizonyosnak hitt nyugvópontjait.

Viviane Sassen honlapján az eddig megjelent fotókönyvei is lapozhatóak, nézzetek bele.

www.vivianesassen.com
Szöveg: Bea

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s