Terry Richardson szexuálisan zaklatta modelljeit?

A múlt hónapban a világhíres fotós, Terry Richardson nyílt levelet közölt a Huffington Postban, amelyben válaszolt azon vádakra, melyek szerint a fotózások alkalmával több modellt szexuálisan zaklatott. A napokban a Twitteren folytatódott a kálvária: Emma Appleton brit modell tett nyilvánossá egy üzenetet, amelyet állítólag Terry hagyott neki. A rövid, de annál velősebb szösszenetben az erotikus képeiről ismert fotós szexért cserébe Vogue-fotózást ígér – állítólag.

Az interneten indult Terry elleni keresztes hadjárat főszereplői olyan modellek, akik az elmúlt években együttdolgoztak a művésszel; köztük van többek közt Coco Rocha, Rie Rassmussen és Jamie Peck is. Sőt, Charlotte Waters a Redditen elég pontosan lefestette, hogyan történt kettejük közt az a bizonyos eset: run his tongue up and down her bare ass, demanded she squeeze his balls, and even jacked off into her eye (…) Azt hiszem, ennyi talán elég is lesz – tekintettel a 18 év alatti olvasókra…

Nos, Terry nyílt levelében az utóbbi négy év róla szóló pletykáival kezdi, amelyeket igyekezett mellőzni, figyelmen kívül hagyni, viszont az utóbbi hónapok “gonosz” és “torz”, személyét sértő és karakterét megalázó hírei kapcsán már nem tudta szó nélkül hagyni a neten keringő vádakat – ahogyan ő írja. Rögzíti a levelében, hogy ezzel az írással igyekszik magát tisztára mosni, s egy alázatos kísérletet tesz arra, hogy megcáfolja a híreket, s elhitesse, hogy a napvilágot látott információk mindegyike hazugság. Ezután művészetére helyezi a hangsúlyt: kitér arra, hogy amikor a kilencvenes években New Yorkba költözött és fotózni kezdett, a glamúros, letisztult divatképek egyfajta oppozíciójaként hozta létre kihívó, szexuálisan túlfűtött fényképészetét, amely esztétikailag szakított a trendben lévő divatfotográfia gesztusnyelvével. Ahogyan Helmut Newton és Robert Mapplethorpe művészete is markáns szexuális képanyaggal bír, számára is ez a legtesthezállóbb (de jó jelzőt találtam) kifejezési forma – folytatja. Felhozza a tíz évvel ezelőtti, 2004-es New York-i kiállítását, amely nagyon népszerű volt és a kritikusok által is magasztalt fotókat prezentált. Az installált munkák szexuális helyzeteket mutattak be, s ahogyan Terry írja, feltárták az emberi szépséget, nyersek voltak és hordaztak humort, amely tulajdonságok mind megfeleltethetők a szexualitás tematikájának.

A levélben a fotós kijelenti, hogy olyan felnőtt nőkkel dolgozott együtt, akik minden esetben tudatában voltak a munka természetének, egyszersmind annak, hogy lenge öltözetben, erotikus pózokban fognak megjelenni a képeken, és a fotók központi jegye a testiség. Hozzáteszi, sohasem követelt olyat modelljeitől, amit nem akartak mentenni. A szenzációhajhász sajtót és az internet rosszindulatú híreszteléseit okolja a kialakult helyzetért, majd leírja, hogy a művészete mindig is megosztó volt és lesz is, mindig lesznek olyanok, akik nem tudnak mit kezdeni a pikírt formanyelvvel, de ezt ő már az idők során elfogadta.

Ahogyan a cikk elején is írtam, a napokban Emma Appleton csiripelte a Twitteren, hogy Terry Vogue-fotózást ajánlott szexért cserébe. Emma hozzátette: nem akar ismertté válni, nem ezért tette közzé az üzenetet. Mindazonáltal, ha valóban a neves fotós írta ezt neki, az nagyon veszélyes is lehet. Sok fiatal, sebezhető lány van, akit a divatipar kihasználhat – tette hozza a modell. A Twitter-poszt után nem sokkal megszólalt az amerikai Vogue kommunikációs igazgatója, Hidly Kuryk is, aki elmondta, utoljára 2010-ben dolgoztak együtt a fotóssal, és a jövőben nem áll szándékukban újra együttműködni vele. Candice Marks, az Uncle Terry szóvivője hozzátette, az üzenet nyilvánvalóan hamisítvány, elképzelhetetlennek tartja, hogy az Terrytől indult volna. A fotós – mint látjuk – felháborodott a vádak kapcsán, de nem tagadta, hogy a fotózások után néhány esetben szexuális aktusra került a sor. 

A kialakult helyzetben kívülállóként nagyon nehéz állást foglalni. Terry levelének nagy részében művészetéről beszél, amit magam is nagyon kedvelek, ugyanakkor ennek nincs köze ahhoz, hogy a magánéletében milyen döntéseket hoz és hogyan használja ki a helyzeteket, bár a róla szóló pletykáknak ez valóban kiindulópontja lehet. Nyilvánvaló, hogy akadtak olyan hölgyek, akik önszántukból igent mondtak a fotósnak, de hogy ő valóban molesztálta-e a modelleket, nem tudhatjuk biztosan, hiszen nem voltunk ott. Mindenesetre a növekvő számú áldozatok előlépésével egyre inkább rezeg a léc a fotós alatt. Az Emma Appletonnak írt üzenet kapcsán szeintem is egy lejárató kampányról lehet szó ugyanakkor, nem gondolom, hogy ekkora barom lenne delikvensünk, hogy a botrány közepén egy ilyen – neten nyomot hagyó – szexuális felajánlást tesz. Kijelenthetjük továbbá, hogy a szexuális zaklatás, erőszaktétel az emberiség egyik legmocskosabb bűne, ami nem egyszer feldolgozhatatlan traumát jelent az áldozatoknak, és annak, aki elköveti azt, minden esetben bűnhődnie kell!

Mit gondoltok? 

Forrás: oystermag.com, szöveg: Ivett

3 thoughts on “Terry Richardson szexuálisan zaklatta modelljeit?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s