Mi van rajtad?

A fenti kérdést általában bántó éllel, lesajnálóan vagy kifejezetten dorgálóan szokás feltenni. A mai napon többünknek lehetne feltenni azonban, mint gondolnánk. Április 24-e van, az egy évvel ezelőtti, a globális divatipar ezidáig legnagyobb tragédiájának évfordulója.

Bangladesben tavaly ezen a  napon összeomlott a hatalmas Dhava Shakar (Rhana Plaza), ahol sok külföldi cég gyártatta ruháit. 1100 halott, 2500 sebesült maradt a romok alatt. Mint egy héttel később kiderült, sok nagy márka nem is tudta, vajon az általa forgalmazott ruhák közül melyek készültek, vagy készültek-e ruhái egyáltalán ebben az épületben. Nem csoda, ha egyesek szimbolikus jelentőséget is tulajdonítanak ennek az eseménynek: el kell végre gondolkoznunk azon, hogy annak a voltaképpen nagyon intim, bensőséges eseménynek, amely a másik ember felöltöztetését jelenti, hogyan juthattunk a mai, tejesen elidegenedett szakaszába, amikor sem azt nem tudjuk, ki, sem azt, hogy hol, sem azt, mennyi pénzért készítette el azokat a ruhákat, amelyekben élünk.

A tragikus esemény nyomán létrejött a Fashion Revolution elnevezésű nemzetközi kampány, melyet neves írók, újságírók, divatszakemberek alapítottak. A kampány célja, hogy rádöbbentsen: amikor kinyitod  a ruhásszekrényed, azzal  a világot  nyitod ki. Az a sok-sok kéz, amely a textilgyáraktól a ruhaüzletekig megérinti, létrehozza az általad hordott ruhát, magukat az emberi kapcsolatokat jelképezi, illetve jelenti, amelyek között élünk.

Mennyiben etikus, fair, mennyiben természetbarát az a rendszer, amely az indiai gazdálkodótól a divatmárkák forgalmazóiig mindekit magában foglal?

Dylis Williams, a Centre for Sustainable Fashion vezetője szerint a divat az emberekről, az emberek közötti kapcsolatokról szól. Feltehető a kérdés, melyet kedvenc magazinom, a Dazed and Confused fel is tesz, mennyiben feminista divat az etikus divat, vagy hogy mennyire lenne  fontos a nagy divatikokonoknak ezen a napon megszólalniuk? Érdekes még, hogy hazánk miért nincs jelen az FRD honlapján, mint a kampánnyal rokonszenvező ország? Pedig volt már SzemétVilág! címmel öko-divatbemutató a VAM Design Centerben évekkel ezelőtt, és ismerjük  mi is azokat a csodálatos külföldi tervezőket, és kreatív csapatokat, akiket a divat emberi oldala sem hagy hidegen, így az ASOS Green Room, a Blue Q, a Veja, a Pachacuti, People Tree  alkotóit. Nálunk Reök Cecília, az Eco Design Team egyik alapító tagja, és a Zöldág Nemzetközi Eco Design Fesztivál szervezője és Pannalino Ökodivat – mely gyermekek számára készít újraalakított ruhadarabokat – képviseli többek között ezt a gondolkodásmódot, azonban őket sem látom aktívnak a mai nap kapcsán.

Hogy mi újság úgy általában a ruháink és köztünk, illetve a többiek és köztünk, hogy viszonyaink minden tekintetben forradalmi változásokat élnek meg, azt kitűnően szemlélteti Melisssa Kit Chow, a Harvard tervező-hallgatójának ötlete, a Like a Hug fantázianevű, minden Facebook posztra érkezett lájkot érzékelő mellényterve is. A mellény enyhén felfújódik minden lájkra (netkapcsolattal bír ugyanis), és így kvázi megölel minket, hogy érezhessük is távoli kedvelőink jelenlétét. De hasonlóan árulkodó a az Európai Temészetvédelmi Központ (ECNC), és a  műanyaggyártó Aquafil és a zoknigyártó cég közös projektje, amely a  tengerekből összegyűjjtött szemétből, leginkább a kidobott halászhálókból gyárt zoknikat.

 

A kampány filozófiája szerint a ruháink elárulják, kik vagyunk. S ez nem kevés. „No more fashion Victims!”. Az én  ruhámért senkinek ne kelljen szenvednie, a megélhetésért a divatcikkek előállítóinak ne szabadjon azt a megaláztatást eltűrniük, amelyet napjainkban el kell. Ha jobban megnézzük, honnan származik a textil, amelyből  ruháink készültek, kik és hol gyártották őket, kitől és mennyi pénzért vettük őket, már nagyon sok dolgot tudtunk meg nemcsak a világról, a divatról, hanem önmagunkról is. Egy ruhadarab nagyon hosszú folyamat eredményeképpen születik meg, amelynek során földrészek lépnek egymással kapcsolatba, gazdaságfilozófiai elméletek csattanak egymáson.

Fordítsd ki a ruhád, kéri a mai napon az FRD. Nézd meg, ki és hol gyártotta, fotózd le magad, tedd fel valamelyik közösségi oldalra, és ha teheted, kérdezz rá a cégnél, kikkel, hogyam milyen körülmények között gyártatták a ruhát. Mindannyian nagyon sokat tanulunk ezzel. A kampány szeretné a  divat hatalmát katalizátorként használni ahhoz, hogy helyreállhasson egy pozitívabb narratíva, amelyben mi nem csak szimpla vásárlók vagyunk, hanem részei egy érték és partnerkapcsolatnak azokkal, akik ruháinkat elkészítik és forgalmazzák.

Számos kezdeményezés támogatja ezt a fajta tudatosságot, pl. a http://www.ethicalconsumer.org is, ahol azonnal meg is kezdheti mindenki a saját vásárlói szokásainak és tudatosságának jobb megismerését. Itt pedig egy játék, amely segít elmélyülni a kérdésben.

Az FRD-hez kapcsolódó programok, események:

A mai napon különleges beszélgetésekkel és információkkal egybekötött programokat találhattatok a különböző országok FashionRevolution oldalain, amelyek a Twitteren, Facebookon, Pinterest és Instagram oldalakon folyamatosan nyomon követhetőek. Így például a UKFashion Revolution lehetőséget ad, hogy feltehesd a kérdéseidet egyrészt Michael Gidney-nek, a Fairtrade Foundation vezérigazgatójának az etikus kereskedelemről, másrészt GS Rao-nak, aki az indiai Chetna Organic, egy, a fenntartható fejlődés irányába elkötelezett, helyi gazdálkodókkal együttműködő, kitűnő szervezet kordinátora. Érdekes a Greenpeace Detox kampányának egyik szervezőjével való Twitter-beszélgetés is, amelynek során Eva Vilimaviciute válaszol a kérdezőknek a textilipar mérgeivel, a mérgezett gyerekruhákkal, a vízgazdálkodással, a divatiparral kapcsolatos kérdésekre.  A Chetna Organic-kel együttműködő Pantspoverty ma diákokat bevonó londoni flashmobbal, az üzletek  eladóit megszólítva hívta  fel a figyelmet a divat mélyebb összefüggéseire. Érdemes odafigyelni RAR, a Rise Africa Rise, egy olyan szociális vállakozás tevékenységére is, amely az afrikai nők száméra keres, és alakít ki munkahelyeket a divatszakmában, az egyenlő elbánás, és a fenntartható fejlődás jegyében.

Beszélgetésen vesz részt vett ma a Bottega Veneta divatház vezérigazgatója, Marco Bizzarri és Helena Helmerrson, a H&M fenntartható fejlődés-koncepciójáért felelős vezetője, és Alan Roberts, a nemzetközi  Accord on Fire and Building Safety in Bangladesh összefogás vezetője az  Koppenhágában.

Az IslamChannel Youtube csatornáján ma este Yyasmin Kathun az egy éve történt katasztrófa óta lezajlott változásokról fog beszélni politikusokkal, aktivistákkal, kampánytervezőkkel, és a vásárlókkal: mi változott egy év alatt, mik a további tervek?

Mivel az események májusban is tartnak szerte a világon, talán nálunk sem késő még beszállni, és megszervezni a szenvedőkkel szolidaritást vállaló rendezvényeket. Hiszen mindenhol készülnek valahogyan, amit a FRD honlapján nyomon követhetsz: San Franciscoban  a látogatók beszélgetnek és  koktéloznak a  manhattan-i Bhoomki Boutique vezetőivel, Los Angelesben az EcoDivas dokumentumfilmeket vetít a divatipar különféle területeiet érintve, Bangladeshben Meet Your Maker találkozókat tartanak, Hannoverben DIY Upcycling stúdió nyílik, Jena-ban a textilipar rejtelmeibe avatják be a kíváncsi látogatókat, Berlinben workshopok lesznek a fair bags készítés menetét ismertetendő.

A témához szorosan kapcsolódik az újrahasznosítás kérdése is, ajánlatos megnézni, mint csinál a From Somewhere,  például az újrahasznosítás, a recycling és az upcycling különbségeiről beszél nagyon érdekesen, hiszen az upcycling sem mai találmány, már  a ’30-as, ’40-es évek nehéz anyagi körülmények között élő emberei is újraalkottak, használatba vettek egyébként kidobásra szánt tárgyakat. Most meg, és ez nem is vicces, emberi életeket kellene látni a ruhahalmok mögött.

Ha mást nem, fordítsd ki a pólód, és viseld ma, meg még pár napig – így. Mutasd meg, ki vagy!

http://fashionrevolution.org/get-involved/

Szöveg: Laura

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s