Mix ’n Match #3 – DJ Ren special mix for Rebellive

Mix ’n Match sorozatunk – melyben kedvenc hazai DJ-inket öltöztetjük magyar tervezők ruháiba – harmadik epizódjában egy igazi vagány csajt mutatunk be, a drum and bass és jungle stílusokban jeleskedő DJ Ren-t, aki basszusnehéz, kísérletező szelekciójával és technikás mixeivel egycsapásra szertefoszlatja a női DJ-kkel szemben felmerülő összes előítéletet. A She Fire csapat megkerülhetetlen tagja és az idén 15 éves Bladerunnaz bulik rezidense prezentálja most nektek a masszív bass-ekből és lélekemelő liquid dallamokból komponált talpalávalót, melyet egy cseppnyi dzsungellel fűszerezett meg. Ren a mix felvétele mellett a fotózás után néhány kérdésünkre is válaszolt.

Régi motoros vagy, több, mint 10 éve Dj-zel. Hosszú évek aktív munkájának köszönhetően játszhattál együtt a legnagyobb nevekkel, saját rádióműsorod van a Tilos rádión. Emlékszel még a kezdetekre? Hogyan fűződött szorosabbra a viszonyod a zenével? Mikor döntötted el, hogy zenélni kezdesz?

Amióta emlékszem, a zene az életem része. Volt, hogy énekeltem, hangszeren játszottam, volt, hogy csak megszállottan hallgattam, de azt sosem döntöttem el, hogy DJ-zni fogok. Odasodort az élet néhány meghatározó elektronikus zenei eseményre a barátaim, ismerőseim révén, aztán egyszercsak azon vettem észre magam, hogy mixeltem és lemezeket vettem.

Nőként mennyire volt nehéz akkoriban érvényesülni a szcénában, nehéz volt-e egyáltalán és mi a helyzet manapság?

Nagyon nehéz volt, nem vettek túlzottan komolyan elég sokáig, de azt hiszem, nemcsak azért, mert nő vagyok, hanem azért is, mert új is voltam. Hosszú idő kellett hozzá, hogy elfogadják, elismerjék, van helyem ebben az egészben. Nőként manapság már azt hiszem könnyebb, egészen sok lány DJ van, ami nagyon jó, mert máshogyan fogják meg a dolgot, színesebb így az élet. Az emberek mostmár azért biztosan máshogy tekintenek a lány DJ-kre, ezt bizonyítja, hogy milyen jól fogadták és azóta is mennyire szeretik a mostmár 3 éves She Fire csapatot, amit jelenleg Mirával, DSH-val és Cheekyvel csinálunk.

A Bladerunnaz bulik szerves részévé váltál, számos külföldi előadóval zenéltél együtt. Melyek voltak ezek közül a legemlékezetesebb fellépések?

DJ Storm, DJ Flight nagy kedvenceim, és Goldie-val együtt a Metalheadz prominens DJ-i, amely az egyik legjelentékenyebb drum and bass kiadó és személyes kedvencem. Velük mindig jó játszani, sok új, jó zenét hallok azokon a bulikon, de legutóbb Goldie-val b2b-ezni különösen nagy élmény volt. Hasonlóan nagy favorit D Bridge, Calibre, Fracture és 0=0 pedig azt a rétegzenét játssza, ami a szívem csücske, és ők még – azt hiszem mondhatom így – jó barátaim is, szóval ez is hozzátesz az örömömhöz.

Régóta rendszeresen vezeted a Dzsungel Könyve című műsort a Tiloson, lelkesedésed pedig azóta sem hagyott alább. Hogyan tudsz folyamatosan újat mutatni a rádióban?

A drum and bass és a jungle szerintem azon stílusok közé tartozik, melyek folyamatosan képesek megújulni, felfrissülni, magukba olvasztani elemeket, hangzásokat máshonnan, és alapul szolgálni másféle zenék, egész stílusok kialakulásához. Pontosan ez az oka annak, hogy még mindig benne vagyok.

Védjegyeddé vált, hogy a szcéna kevésbé populáris irányzatait is feltérképezed, mindig keresed az új, tehetséges előadókat. Kik a kedvenceid mostanában?

Igen, nagyon igyekszem figyelni minden újdonságra, főleg az utóbbi években, mióta a fősodor nagyon más irányba ment, mint az én ízlésem.

Az elmúlt két-három, talán négy évben különböző irányzatok újra felfedezik a jungle-t, hardcore-t, rave-et, ezek elemeit különféle megközelítésekkel, más tempókon használják, így egyre több minőségi produkció lát napvilágot. Ez a folyamat, a stílusok közötti oda-vissza hatással nagyon izgalmas most. Már olyan címkéket is kitaláltak, mint a nu-jungle, slow-jungle, 140 jungle vagy nu rave, melyeknek tevékeny szereplői olyan régi és újabb drum and bass producerek, DJ-k, mint Vapour, Stray vagy Sinistarr, de közben a viszonylag friss footwork, juke stílusra, – ami már amúgyis egészen közeli a drum and bass–hez (Fracture, Om Unit) – is erős hatást gyakorol a jungle. Sőt egyéb stílusokban, mint a house, szintén megjelenik, gondoljunk csak Special Request-re, vagy Addison Groove-ra. Na persze a szigorúan vett drum and bassben is vannak izgalmak, itt van egyből a hazai újrakezdő Ghost Warrior, vagy az újonc Apostroph, de amióta a drum and bass határok kinyíltak és az internet is rásegített, mindenhonnan a világból kerülnek elő újszerű, frissítő zenék. Hú, erről órákig tudnék beszélni!

Miniruha, kapucnis dzseki: Kerényi Virág, nyaklánc, karkötők: (H&M és ASOS) a stylist sajátja

A fotózás koncepciójának megbeszélése során a helyszínek latolgatásakor te javasoltad a Budai Arborétumot. Elárulod, milyen személyes kapcsolat fűz hozzá?

Ide jártam egyetemre, tájépítész mérnökként végeztem az akkori Kertészeti és Élelmiszeripari, mai Corvinus Egyetemen. Mikor a sulit elkezdtem még a kerttervezés, annak is inkább a design része érdekelt, de az itt eltöltött 5 év alatt sokat alakult a hozzáállásom, tájtervező lettem, ami egy sokkal szélesebb körű, változatosabb tevékenység, mint először hittem. Az egyetemi évek alatt nagyon sok időt töltöttem az arborban, azóta pedig rendszeresen visszajárok, mert az egyik legszuperebb park a városban, és még a növényismeretet is gyakorolhatom.

Öltözködés terén milyen a saját stílusod?

Meg kell, hogy mondjam, nem foglalkozom túl sokat az öltözködéssel, sőt alapvetően a külsőségekkel, ezért is tetszett nagyon az ötlet, amikor megkértetek, vegyek részt ebben a projektben. Azt hiszem, túl praktikus a gondolkodásom ezen a téren (is), elsősorban funkcionális szempontból közelítek a témához, kényelmes ruhákat hordok, hiszen sokat vagyok terepen, de hétköznap is bringával járok, így muszáj, hogy ezekhez alkalmas legyen a ruhám. Sportcipő, nyáron lapostalpú szandál az alap, farmer-póló, pamut miniszoknya, leggings, trikó, ilyesmik. Szeretem persze az érdekes szabásokat, vicces mintákat, színeket, az olyan praktikus megoldásokat, amik még funkcionálisabbá teszik a ruhákat és az olyanokat is, amik csak egyszerűen izgalmasabbá.

Melyik volt a kedvenc darabod a fotózáson?

A Daige rövidnadrágot és a farmerruhát simán hordanám és Kerényi Virág miniruhája is nagyon tetszett. Az ékszerek furák voltak, mert nem igazán hordok semmit, gyakran zavarnak is, a Soie nyakláncokat eddig annyira nem ismertem, de szerintem ezek kivételesen elég jól beleférnének az életembe. 🙂

Rövid nadrág és zakó: Daige, nyakláncok és karkötő: Soie Essentielle, szegecses karkötők: a stylist sajátjai, trikó, szandál: a modell sajátja

Milyen zenéket hallhatunk a blognak készített mixedben?

Az állandó problémámmal küzdöttem most is, mindent bele akartam tenni ebbe a mixbe, a legfrissebbeket és a régi kedvenceimet, a kedvenc producereim zenéit, a kedvenc kiadók megjelenéseit, kisérletezősebbet is, táncoltatósat is. Nehéz volt, hiszen az idő is nagyon kevés volt a mix elkészítésére, mert a legújabb lemezeim ma délután érkeztek meg. Ráadásul igazodni akartam a fotózás vidám, színes hangulatához, márpedig én elég sok morcos minimálabb vagy épp dobolós-dzsungeles, nem túl közönségbarát zenét is szeretek, játszom. Igyekeztem nem elijeszteni azokat a hallgatókat, akik számára idegen a drum and bass, de azért a “saját hallgatóimnak” is szerettem volna megmutatni az aktuális zenéket.

Hol hallhatunk legközelebb?

Ma este a Gozsdu Manó Klubban játszom a Bladerunnaz undergroundabb, finomabb zenéknek szánt klubestjén, a Different Drumon. Május 9-én, azaz jövő pénteken kezdődik a kedvenc nyári bulisorozatom, a péntek délutáni, napsütésben koktélozós Friday az A38 orrteraszán, ezt eszméletlenül várom, a legjobb bulijaim az elmúlt két évben itt voltak.

És van még valami, amit nagyon várok, a Budapest Essential Bladerunnaz buliján végre megint az országba látogat D Bridge, aki szerintem az egyik legjobb drum and bass DJ. Ő rengeteget dolgozott a szcéna építgetésén, de ma is nagyon aktív, a kiadója, az újszerű, experimentális zenéknek, zenészeknek terepet adó Exit az elmúlt években számomra az egyik legfontosabb forrás a jó zenékhez. Vele együtt jön Jubei, aki morcos, döngölős zenéivel szintén nagy kedvencem.

DJ Ren-t eléritek a Soundcloudon, a Mixcloudon és a Facebookon is.

Most pedig következzen a DJ Ren special mix for Rebellive!

Tracklist:

Skeptical – Deeper Love – Metalheadz

Villem & McLeod – Putting Down Roots – Warm Communications

Stray – Award Tour – Exit

Calibre – Bellamee – Signature

Substance – Homeboys (Serum remix) – Ruffneck Ting

Noisia & The Upbeats – Little Fling – Critical

Calibre – Archive  – Metalheadz

Alix Perez – I’m Free – Shogun

S.P.Y – Rise Again – Hospital

Total Science – Shelter – Spearhead

Bladerunner – Lock Off – Chronic

Jonny L – Change – Piranha

MC Fats ft A Sides – What You Don’t Know (Makoto remix) – U Understand Me

Dialogue – Won’t Budge – Innerground

Need for Mirrors – Trips – Chronic

Break – They’re Wrong (Calibre remix) – Symmetry

Karma – Terminal – CYN

Marcus Intalex – Entropy – Soul:R

Manix – Special Request (Ricky Force remix) – Stepback

Asszimetrikus ruha és zakó: Daige, leggings: a modell sajátja, nyaklánc: (H&M) a stylist sajátja
Miniruha, kapucnis dzseki: Kerényi Virág, cipő: Nike, a modell sajátja, nyaklánc, karkötők: (H&M és ASOS) a stylist sajátja
Miniruha, kapucnis dzseki: Kerényi Virág, cipő: Nike, a modell sajátja, nyaklánc, karkötők: (H&M és ASOS) a stylist sajátja
Kapucnis dzseki: Kerényi Virág, maxiszoknya: Daige
Kapucnis dzseki: Kerényi Virág, maxiszoknya: Daige
Maxiszoknya: Daige, pántos felső: NUBU, a stylist sajátja
Farmer ruha: Daige, nyaklánc, karkötők, leggings: (H&M és ASOS) a stylist sajátja

 

Photographer: Vajda Réka

Model: DJ Ren

Styling: Kocsis Lilla

Hair: Csajkovszky Tímea @ Circle Line Hair

Makeup: Szilágyi Diána

Köszönjük a ruhákat a Daigenek és Kerényi Virágnak, a kiegészítőket pedig a Soie Essentielle-nek!

____________________________________________

Sorozatunk korábbi anyagait itt és itt tudjátok meghallgatni. A projekt koordinátora: Kocsis Lilla.

One thought on “Mix ’n Match #3 – DJ Ren special mix for Rebellive

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s