Phaidra Plan

Phaidra, az athéni királynő. A márka és a kollekció címe (Waterproof) által felidézett vízálló görög Istennő csillogó képével barátkoztam éppen,  aztán a  Ferenc körút 2-4-ben frissen felavatott PHAIDRA Showroom bemutakozó estéjére belépve egy pillanatra a kései nyolcvanas évek szintipopjának vizuális világába kerültem: méretes, átlátszó plexigallér és derékvédő, szép, hosszú, zselézett loboncok,  vörös rúzs, fekete napszemüvegek, pokerfaces, ezüst bikinik, lila tulipánok és kék sütemények.  Kint zuhogott az eső, a vendégek pezsgőt ittak,  Great Gatsby és Ella Fitzgerald adott randevút egymásnak, a modellek csendben készülődtek, és nem volt tuctuc.

Tisza Viktória 2012 óta jelentkezik nyári fürdőruhakollekcióival is, 2013-ban a hónap tervezője volt a WAMP szavazatai alapján, munkáiról többek között beszámolt már  a British Vogue és a Glamour UK.   A korai dívás, majd modernebb stílustól továbblépve most nyakban és hónaljban hatalmas V-kivágású csillogó úszódresszeket;  hajtásokkal, extra, függőlegesen elhelyzett varrásokkal ellátott, vízálló anyagokból készült, kosztümökre emlékeztető darabokat mutatott be.  Sok nagyon fiatal vevője van, fiatalabbak, mint gondolta volna, ami biztosan meglep egy tervezőt. A mostani darabok úgy tűnik, e a fiatal rajongótábor kedvéért készültek, az ő kedvükért ilyen bájosan retró, s egyben az űrkorszakot idéző a kollekció.

Olyan szintén kitűnő, magyar tervezők idei fürdőruha kollekcióitól eltérően, mint a geek fashion-ra specializálódott, vicces ThePussPuss, vagy a harsogóan élénk, életteli Feelinkita, vagy az elegáns Magistral a PHAIDRA úgy vetkőztet és öltöztet minket, hogy nem luxus-kastélyt, tengerpartot, esetleg számtechtermet, hanem nagy női ikonokat, kult-sztorikat vizionál mögénk, illetve belénk. Nem azt mondom, hogy a Beach Bunny Sexy Swimwear nem ezt teszi: csak másként.

Tiszai Viki magának a fürdőruhának a szerepét látja másképpen, mint sok ruhatervezők: a ruhadarabok,  a hazai utcai viseletek, fürdőruhák szerinte sokszor feleslegesen sokat mutatnak, és sokszor feleslegesen lemeztelenítenek, kiszolgáltatottá tesznek minket. Ezért darabjai szeretnének öltöztetni, a kényelmes felöltözöttség érzését nyújtani, de nem csupán fizikai, hanem lelki értelemben is. Ide köthető a név is, PHAIDRA, egyrészt az örök női-re, a klasszikusra, másrészt az exkluzivitásra való utalásként.

A designerek nagy vallomástevők és bátrak, bevallják legtitkosabb vágyainkat, helyettünk. A PHAIDRA korábbi, az egyiptomi uralkodónőt idéző NOFRE és PYRAMIDE darabjai, vagy a 2012-es MONROE, HEPBURN, illetve a kis Hableányt és a sellőmítoszt újraformáló MERMAID, és a már fürdőruha-ruha hibrideknek látszó, de még ruhának megmaradó BARDOT sorozat erotikus, kiemelt csípővonalakkal, a rekonstrukció/újraértelmezés érzékeny területén a  nagy kezdeti lépést megtéve a  nagy női ikonok mindennapjainkban ható  mágneses vonzerejére hívták fel a figyelmet. Arra, hogy ha már egyszer bennünk laknak, legyünk velük boldogok. Ekkoriban a nők személyiségét a minták összetettségével állította párhuzamba, hiszen előbbi néha egészen egyszerűen és könnyen értelmezhető, néha, akár a bonyolult mintázatok, nagy türelmet igényel. Az akkori vintage stílusú darabokhoz hasonlóan a későbbi, 2013-mas NILE kollekcióban a rétegzés, hajtások, egy vagy többszínű anyagok, csomózások mind ezekre a párhuzamokra utalnak. Fogjuk fel végre – kéri a tervezőnő -, hogy nemcsak a pasiknak kell öltöznünk, hanem legalább ugyanannyira magunknak is. Megélni és élvezni kell saját nőiességünket egy olyan ruhában, bikiniben, amelyben valóban önmagunknak, saját intim világunk örömteli lakójának érezzük magunkat, „akár egyedül fürdőzve, otthon, a kádban.”  Lehet, hogy első hallásra furcsa, de megéri elgondolkozni ezen az üzeneten.

Viki mostani show-ja megidézett egy modern, még épp csak megkezdett álmot: gyengéd zongorafutamokra muttatják be a modellek, a futurisztikus műanyagkiegészítőkkel, vízlepergető anyagból készült egy és két részes darabokat. Kedvencem a plexigalléros, és a kék egyszerű egyrészes, mindegyik másként provokáló, míg a melleket oldalt csaknem szabadon hagyó, elől mélyen V-alakban kivágott egyrészes olyan szép és finom, amilyen maga a prezentáló modell, Ági. Úszni meg ki akarna ebben a dresszben? A Lili által sneakers-szel hordott kétrészes, plexipántos fehér bikini úgy néztem, akár már egy igen kiskorún is jól állna. 14-15 évesek, bátran felpróbálhatjátok.

A panel és sablonnőiesség kultuszának ápolása helyett választott valódi, élő, érző erotika és elegancia,  amely a bemutatóból, s a tervező  korábbi munkáiból egyaránt árad, most egyrészt a már említett plexi-korszak ironikusan felfogott formakincséből (vállat takaró átlátszó gallér, hajtott zsebek, patentok), másrészt a sportúszódresszek testhez tapadó, a végletekig áramvonalas formáiból, és a korábbi kollekciókból már ismert szexi, fényes, sőt még fényesebb anyagainak (fehér, ezüst, kék) inspirációiból táplálkozik. Noha a kollekció továbbviszi a 2013-as filozófiát, amely szerint a nő személyisége nem csupán a szépséges felszínből, hanem annak mélyebb rétegeiből, és különleges mintázataiból áll, a mostani darabok keményebbek, „harcosabbak”, nyersebbek a korábbiaknál – mintha a tervezőnő most másképp látná a női nemet.

Sok újdonságra számíthatunk tőle a jövőben, tervei szerint ugyanis saját varrodát és horgoldát is szeretne létrehozni, olyan nőknek, akiknek valamiért nehezebb sorsuk miatt ez a kreatív  munka megszépíthetné, könnyebbé tehetné az életét. Cél még a nemzetközi  viszonteladói hálózat is. Biztos vagyok  benne, hogy fog tervezni jelmezeket, fogjuk látni filmekben és színpadokon a ruháit. Igazi példaképpé válhat azok számára, akik odafigyelnek, mit, miért vesznek fel, vagy mit miért nem. S neki is vannak ikonjai, akikhez hű. Talán egyszer majd elmeséli, kik ők.

„Példaképeim azok, akik elég bátrak ahhoz, hogy felvállalják azt, amit valóban szeretnének az életben, és ezért mindent megtesznek. Panaszkodás helyett dolgoznak, türelemmel megkeresik, hogy mi az, amit szeretettel és odaadással tudnak csinálni. Mindenben igyekeznek meglátni a szépet, a jót, az inspirálót, ugyanakkor kritikusak tudnak maradni saját magukkal szemben, és magasra helyezik a mércét.”

A kollekció darabjai a One Fashion-ben, a Garden Studio-ban es a Wonderlab-ben lesznek kaphatóak.

Fotók: Réka Vajda Photography

Modellek: Ágnes, Lili, Noémi, Soraya @Art Models
Make-up: Eszter Galambos
Bags and blue shoes: Judit Takács design
Cupcakes and cakepops: Kopenka

www.phaidra.hu

facebook.com/phaidracrovacou

Szöveg: Laura

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s