Báli ruhákról álmodom… – Charles James kiállítás nyílt New Yorkban!

Az 1971 óta évente megrendezett gála idén május 5-én nyitotta meg szokásos módon a Metropolitan Museum of Art’s Costume Institute aktuális divatkiállítását New Yorkban a két éves felújítási szünet után. A MET gála egyébként New York páratlan szociális eseményei közé tartozik, melynek 1995 óta Anna Wintour az elnöke. A bál célja elsősorban adománygyűjtés a MET Costume Institute javára. A party minden évben egy adott téma köré épül, ami azt jelenti, hogy a rendezvényen részt vevő sztároknak a meghatározott tematika szerint illik ruhát, frizurát és sminket választani.

A főszerkesztőasszony 2014-ben Charles James: Beyond fashion irányvonalat határozta meg, azért is, mert James életművének kiállítása tekinthető meg 2014. május 8-tól a MET első emeletén és a Michelle Obama által megnyitott vadonatúj Anna Wintour Costume Centerben.

Charles James-t Amerika első divattervezőjeként tartják számon (holott angol születésű). A kiállítás a tervezési folyamatra összpontosít, arra, hogy milyen módon születtek meg az alkotások, milyen tudományhoz fordult a tervező, hogy ihletet merítsen a csodálatos báli ruhák tervezésénél. Charles a természettudományok és művészeti ágak – szobrászat, geometria, matematika – halmazán áthaladva, azokból meghatározó inspirációt gyűjtve kezdett hozzá a produkciós folyamathoz. Minden egyes ruhájára műalkotásként tekintett, megjelenítésükkel gyakran felrúgva a divat szakmában szigorúan meghatározott évszakok szerinti ütemezést.

Mindemellett James szerette kihangsúlyozni a női test kanyarulatait is. A tervező egyértelműen a korábban már említett báli ruhák mesterien megmunkált formáiról lett híres, melyeket fontos anatómiai irányelveket figyelembe véve alakított, amik aztán új formát adtak a női vonalaknak. Nevezetessé váltak spirál-vágott ruhái, szalagos köpenyei, kabátjai, valamint fehér, szatén, tűzött kabátkái és a puffok is.

A MET gála társelnöke, Sarah Jessica Parker egy hasonló ruhát viselt, – Oscar de la Renta-tól – mint amelyet  James legmesésebb ruhái közé sorolnak. A lóherét mintázó ruhát a tervező Austine Hearst riporternek készítette anno.

Sok más híresség James ruháihoz hasonló stílusúban érkezett a MET gálára. Szembetűnő például Zoe Saldana Michael Kors ruhája és a designer által korábban tervezett fekete, pántos hátú dressz közötti párhuzam.

 A kb. hetvenöt szignifikáns kiállított darab mellett vázlatrajzok, mintadarabok, félig kész művek színesítik a tárlatot, illetve alkotói munkájába videó animációk által is betekintést nyerhetünk.

A kiállítás 2014. május 08. – augusztus 10. között tekinthető meg itt:

The Metropolitan Museum of Art

Fifth Ave. at 82nd St. (5 Av/82 St)

Manhattan, NY 10028

 _________________________________________

Képek: vogue.co.uk, stylenews.peoplestylewatch.com, metmuseum.org

Szöveg: Anita

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s