Az álmodozó jókislányoktól a fenséges amazonokig – Sminktrendek 2014 ősz/tél

New York, Párizs, London, Milánó, Sydney, Tokió és még sorolhatnánk… A fashion weekek örök körforgása sosem ér véget – szerencsénkre, így mindig van honnan inspirálódni. A 2014-15-ös őszi-téli kifutókon látott kollekciókat már kiveséztük, viszont a sminkekről még nem volt szó, így összeválogattuk, milyen trendeket figyelhettünk meg idén.

Álmodozó jókislányok

DnG_MIL5

A hagyományos női szépséget preferáló nagy divatmárkák kifutóin bájosan kislányos, több esetben a ’60-as évek szempillamániájából táplálkozó sminkeket láthattunk. A Dolce & Gabbanánál és a Versace-nél a porcelánbőrt cicás szemeket kreáló finom tusvonal és natúr rózsaszín száj egészítette ki, a Valentino backstage-ében a tökéletesített bőr fiatalos frissessége mellett a szemek szürkéskék púdertől váltak álmodozóvá, míg Diane Von Furstenbergnél egyenesen cukorrózsaszínnel érték el a jókislányos megjelenést. A Guccinál és a Rochasnál pedig a felső- és az alsó szemhéjon egyaránt műszempillákat alkalmaztak a sminkesek a retro babás hatáshoz.

A Nanushka kifutóján látott bájos, natúran kislányos smink szeplőivel, hangsúlyos szempilláival organikusan illeszkedik a nemzetközi trendek irányvonalába, természetes módon egészíti ki a puha anyagokkal dolgozó, casual kollekciót.

A MAC sminkesei a tökéletes, naturális hatású bőrt gazdag hidratálással és precíz tökéletesítéssel érték el. Először a Prep + Prime Moisture Infusion és Studio Moisture krémekkel táplálták a modellek arcbőrét, erre került a hibátlan alapot varázsoló Matchmaster alapozó és a bőrhibákat tökéletesen elfedő Prolongwear korrektor, a makeup fókusza, a ternészetes hatású szeplők pedig fröcsköléssel kerültek az arcbőrre. A natúr hatású sminknél fontos az alapozás után az arc fényének visszaadása, melyet Strobe liquid krémmel értek el a sminkesek. A szemekre Groundwork és Layin’ low színű Prolongwear paint potokkal festettek lágy árnyékot, a babás smink elengedhetetlen kellékét, a hatalmas szempillákat pedig False lashes Extreme Black szempillaspirállal hangsúlyozták. Az ajkak zamatos harmatosságát a Mineralize lipglass Lovingly yours és Be nice árnyalatai adták.

Természetes fényjáték

Givenchy1

A casual kollekcióiról híres Isabel Marant-nál éppúgy dívott a naturális smink, mint a szuperelegáns Giambattista Valli-nál, Prabal Gurung-nál, Jason Wu-nál, a minimalista Narciso Rodriguez-nél, a szexi Balmain-nél, az extramodern Proenza Schouler-nél, vagy az amerikai sportos elegancia megtestesítőinél, Michael Kors-nál és Ralph Lauren-nél, és a Marni bájosan furcsa lányai sem maradhattak ki a sorból. Minden modellnek természetes hatású bőrt álmodtak meg a sminkmesterek, melyet a megfelelő fány-árnyék hatásokra való rájátszással tettek tökéletessé. A Givenchy-nél, a Fendinél és az Alexander McQueen-nél volt erőteljesen megfigyelhető ez a trend, ahol erőteljes, a használt natúrszínek miatt mégis lágy kontúrozással emelték ki az arccsontokat, illetve a szemeket, a járomcsontra pedig highlighter került.

A Toni&Guy Fashion Weeken a Je Suis Belle kifutóján látott smink integrálódott a nemzetközi természetes hatású makeup trendbe.

A JSB-nél a MAC sminkmesterei a ruhákon látott prizmatikus fényjátékot a highlighterként applikált plasztik pöttyök segítségével emelték a kreativitás következő szintjére, melyek csillogó ékkövekként verték vissza a stúdiólámpák fényét a Dorottya Palotában. Az arc a Mineralize Moisture-ral történt üde, hidratált hatású alapozásától maradt naturális, a szemeket a Pro Longwear paint pot Chrome angel árnyalata emelte ki és a Bootblack színű Liquid Liner tus és a Zoom Waterfast Black Lash spirállal drámaira festett szempillák tették igézővé. Az ajkakra a a dús, természetes, nőies hatás elérése érdekében a Cremestick liner kontúr Summerfruit és a Mineralize rich lipstick Dreaminess árnyalata került.

Metálfényű füst

Dior_zold

Igen prominens trendet alkotott a 2014 őszi/téli kifutókon a metálfényű csillogás előtérbe kerülése a szemeken, sőt a Rodarte esetében a szájakon is. A színek palettája a Donna Karan-nál látott klasszikus szürke smokeytól egészen az elegáns liquid hatású türkiz és smaragd Diorig terjedt. Pat McGrath a Diornál látott szemek földöntúli hatását hagyományosan a színházi sminkeknél használt latexbe paskolt pigmentekkel érte el, Altuzarránál Tom Pecheux citromszínű, metálfényű 3D glittert alkalmazott a szikrázó szemekhez; a Rodarte-nál feltűnt sötét, mályvásbarna füstöt James Kaliardos egészen a szemöldökcsontig húzta színfelhőt simítva a modellek szemhéjára, melyet a furcsán cuki retrohatás elérése érdekében barna és rózsaszín glitterszájak egészítettek ki.

Van viszont a hétköznapokban is hordható változata a metálfényű trendnek, Holly Fultonnál és Issey Miyake-nél szolidabb verziót láthattuk, a sminkmesterek bronz tusvonallal varázsoltak ragyogó szemeket, de aki visszafogott, mégis szuperelegáns hatást kíván elérni, kövesse a USE kifutóján látott modern füstös szem elkészítésére vonatkozó irányelveket.

USE_makeup_high

A USE backstage-ében a MAC sminkesei a szemet a Mineralize Charged Water szemkrémmel készítették elő, majd a Fluidline Rich ground árnyalatát használva bázisul erőteljesen körbesatírozták a Feline tónusú Kohl power szemceruzával, erre kerültek a metálos szemhéjpúderek. A púderek közül az Eyeshadow Coppering, a Pro Longwear vonal Hot paprika, illetve a Mineralize blush pirosító Love thing árnyalatát használták, majd a drámai hatást fokozandó az alsó és felső belső kontúrt az éjfekete Feline ceruzával emelték ki, illetve egy extranőies #36-os számú műszempillával koronázták meg a lookot. Hogy a metálcsillogású szemekről ne vonja el semmi a figyelmet, az arcra a púderes, matt hatás eléréséért a Studio tech alapozó került, az ajkakra pedig a finom púderárnyalatú Kinda sexy matt rúzst paskolták a sminkmesterek.

Naturális festészet

SydneyFW_KarlaSpetic

A designerek művészeti inspirációból táplálkozó kollekcióit a párizsi, a londoni, a tokiói és a sydney-i Fashion Weekeken is modern, az inspirációforrásra visszautaló smink egészítette ki, a sminkmesterek a szemeket artisztikus ecsetvonásokkal díszítették. A Desigualnál, Karla Spetic-nél, Beth Bridge-nél és a Chanel pre-fall bemutatóján arannyal készítették a millió dolláros festményeket a modellek arcára, míg a Tokyoban bemutató Tambourine-nél és a londoni Thomas Tait-nél primőr színeket, kéket, pirosat alkalmaztak. Showját a párizsi divathéten prezentáló Masha Ma éterien modern kollekcióját a szemeken vékony fehér ecsetvonások egészítették ki.

A NUBU-nál látott hangsúlyos, látszólag egy hatalmas festőecsettel, széles ecsetvonásokkal festett szemsmink utalt a kollekció művészi ihetettségére.

NUBU_makeup_high

A ruhákon is megjelenő szürke, fehér, kék vagy fahéj színeket monokróm jelleggel, naiv ecsetvonásokkal a MAC 204-es shader ecsettel festették, illetve a pillákra is ugyanezeket a színeket használták. Az arcbőrt a Strobe liquid hidratálóval tették ragyogóvá, és hogy az életteli sugárzó fény megmaradjon, a Prep + prime transparent finishing púderrel légies mozdulatokkal kizárólag stratégiai pontokon mattították az arcot, melyet a Prep + prime beauty balmmal egységesítettek. Az ajkakra a finom, természetes hatású Brave színű rúzs került, hogy semmi ne vonhassa el a figyelmet a központi motívumról.

Grafikus vonalak

Anthony Vaccarello
Anthony Vaccarello

Az artisztikus vonalak szolidabb, egyben geometrikusabb formában jelentek meg a klasszikus tusvonal újraértelmezéseként az őszi/téli kifutókon. Láthattunk a hagyományoshoz közel álló, attól csak finoman eltérő cicaszemet a Rag and Bone-nál, fecskefarkszerű duplaflicket az Ellery-nél és Carmen Marc Valvo-nál, triplát James Molloy-nál, egészen a szemzugba feljebb emeltet By Johhnynál, és extrém, geometrikus fekete foltszerű makeupot Dries Van Noten backstage-ében. Az egyik legérdekesebb szemsminket mégis Anthony Vaccarello catwalkján láthattuk, Tom Pecheux a fogselyem kreatív felhasználásával alkotta meg a modern lookot.

A Toni&Guy Fashion Weeken ANDA kollekciójához tartozó smink integrálódott a grafikus trendbe, annak geometrikus továbbgondolásával hozták létre a MAC sminkesei a meghökkentően modern minimalista makeupot.

A Blacktrack színű Fluidline tussal a #212-es és a #209-es ecseteket használva derékszöget húztak a szemhéjra, majd annak belső felét befelé satírozva érték el a kívánt geometrikusan feltűnő hatást. A pillák a szögletesség és a maszkulin jegyek megtartása miatt festetlenül maradtak, így a figyelem teljesen a rendhagyó tusvonal formájára öszpontosulhatott. A szemöldököt a tusvonal felső vonalához és az arc formájához illesztve kiegyenesítették, az ajkak színét a Pro longwear rúzs Soft shell árnyalatával tompították. A grafikus szemeket ellensúlyozva az arcot a Complete comfort cream-mel előkészítve a makeup artistok üde, friss bőrállapotot hoztak létre, majd a Mineralize skinfinish alapozóval és a Studio finish concealerrel egységes, egyszínű, árnyékolás nélküli bőrszínt festettek, melyet Blot powderrel könnyedén mattítottak.

Fenséges amazonok

simone-rocha-lfw

A Pucci és Simone Rocha kifutóján extrémebb make-upokat láthattunk, homlokcsontra festett aranyszín ragyogta be a modellek arcát, akik primitív, és egyben fenséges amazoni külsőt kaptak a fényűzően modern smink által. Az arc többi része naturális maradt, hogy a hangsúly teljes mértékben a rebellis festésre irányulhasson.

Hazai berkekben Szegedi Kata kifutóján láttunk hasonlót, a MAC sminkesei viszont arany helyett kék árnyalatokban fürdették meg a modellek homlokát, melyet a Cream color base „Luna” árnyalatával értek el, erre az Atlantic blue égkék színét vitték fel a különleges hatás elérése érdekében.

A szemöldökhangsúlyos sminket kiegészítendő a szempillákra is intenzív, tiszta kék szín került a False Lashes Blue charge spirál által, az ajkak az Utterly delicious mineralize rúzs hatására puha narancsszínben tündököltek. A bőr a Face and Body alapozótól maradt üde és organikus, egyben lágy és tökéletes. Ti melyik sminket vállalnátok be?

_________________________________________________________

Képek forrása: style.com, vogue.com, Fashion Week Budapest, MAC tumblr, Backstage képek: Vajda Réka, nyitókép: Jámbor Zsófia

Szöveg: Lilla

One thought on “Az álmodozó jókislányoktól a fenséges amazonokig – Sminktrendek 2014 ősz/tél

  1. A feljebb vitt tusvonalakat tuti,de gondolom vidéken hülyének néznének, ha így festeném ki magam, bár lehet nem kéne vele foglalkozni. Tetszenek azok a sminkek is, amik ilyen mélyenülővé teszik a szemeket. Az arany is nagyon bejön, és a sápasztó rózsaszínes smink!
    Látom rúzsok annyira nem voltak.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s