Lágyság és karakteresség – Fibula: BALANCE

Sokféleképp keressük a kapcsolatot a múlttal, és nagyon tudunk örülni régi fotóknak, rajzoknak, festményeknek. Különös a képekkel való kapcsolatunk. Őrizzük, felvesszük, elégetjük, megesszük őket. Ott vannak a bőrünkön, a tárcánkban, a szívünkben, a ruháinkon. Néha szelektálni kell, mert kiderül, hogy valamelyik veszélyes az egészségre, kiment a divatból vagy meguntuk. Tapasztalat, hogy a megunt és eldobott képek, tárgyak, akármik, egy idő után borzalmasan elkezdenek hiányozni, s akkor az ember rettentően bánja már, hogy megvált tőlük. Jobb  inkább megtartani, új keretbe tenni, vagy ahogy a FIBULA két tervezője a RECLOTHES nemzetközi pályázatán, és a RECIKLI-BICIKLI pályázaton I. helyezést elért projektjeivel tette: a régi bringakerekekből, selejtes kötelekből, szecessziós és sci-fi képeket idéző fantasztikus jelmez-ruhákat készítve, valahogy visszaforgatni őket az életünkbe.

Egyre több olyan divatstúdió van már Magyarországon, amely komplexen közelít a divathoz, képzőművészeti és designszempontok szerint is tekint darabjaira. Ez sok mindent jelent: környzettudatosságtól, praktikumot, a hagyományos szép/rút, amúgy is rozzant kategóriáinak megkérdőjelezését, empátiát, s kapcsolatok keresését a múlt nagy alkotóival.

Amikor a  design és a divat, na meg a színesfilm (mint három jó barát) ismerkedni kezdett, a húszas években, a művészet pedig az ipari formatervezés, és a mindennapok területére a tömegcikkgyártás révén belépett, máig tartó kretaív folyamat vette kezdetét. Ahelyett, hogy ennek a szép, olykor persze nevetséges, de általában heroikus és hatalmas energiákat megkívánó folyamatnak a sokat bírált kilengéseit vizsgálnánk, nézzük meg, hogyan eleveníti meg és építi be a FIBULA stúdió az egyik nagy mesternek, a világhírű Moholy Nagy László festményeinek, gondolatainak világát legújabb, 2014 tavasz/nyár kollekciójába.

A FIBULA, Kránitz Orsolya és Nagy Dorottya 2012-ben alapított márkája  a tradicionális és  a kortárs design-nal, s ezek magyar és világvonatkozásaival foglalkozik. A fibula latin szó, összekötést, kapcsot jelent, s utal egy nagyon nagyon régi, már a bronzkorban (!) is a ruházkodásban használatos eszközre, a köpenyeket, felsőruhákat felül összetűző kapocsra. A fibula kidolgozottsága, anyaga egyértelműen megmutatta akkoriban is, később is, milyen társadalmi rangja van viselőjének. Mára, mondja két a tervező, a divat egyre inkább az egyéniség kifejeződésének lehetséges helye. A dresscode sok helyen éppolyan szigorúan szabályozza, mit vehetünk fel, mint valaha Bizáncban a törvény, de semmi gáz, amíg az összművészet és a részterületek összhangjában hívő olyan designerek, mint Moholy, melletünk állnak. Klee és Kandinszkij mellett a BAUHAUS egyik meghatározó alkotója, a Gesamtwerk (összmű) eszméjének hirdetője: a művészetek  kretaív érintkezésének, az egymással és a mindennapi élettel való viszonyukból születő új látás és életforma hirdetője. Az ember, állította, ha ez a új életforma megvalósul, átérezheti azt, amit egyébként csak gondolna, az általában elnyomott érzelmi szféra felszabadul, „a  művészet a társadalmi, intellektuális és emocionális lét egyensúlyát igyekszik megteremteni.” A design az ő szemlélete szerint  a művészetnek egy haladottabb formája, amely a gyakorlatban, a családi életben, a várostervezésben, a cicilizált együttélésben érvényesül. A design: viszony. Nem dekoráció, hanem intuitív, a társadalom életét pozitívan befolyásoló alkotás. Emlékezés, kapcsolattartás, innováció.

Az ISKOLÁ-ban található BLACKDOOR SHOWROOM hangulatos műhely-galériájában három napos tavaszi vásár volt néhány napja, ahol a BALANCE, de  a régebbi kollekciók darabjaiból is válogathattunk. A BALANCE kollekció, a korábbiakhoz hasonlóan, egyesíti a két tervező sajátos látásmódját: a logikusan, geometriailag szerkesztett, a konstruktivista látásmódot idéző, inkább egyenesekben, átlókban, átlapolásokban gondolkozót, s a húzott, szabadabban eső finom anyagokban, a húszas évek dinamizmusát, ugyanakkor hangsúlyozott lágy nőiességét hangsúlyozót. A tavalyi őszi/téli kollekció címe WAYS OF LINES, a tavasz/nyár pedig a TOLEDO címet viselte, és szintén kiemelt egy nagyon szép technikát a múltból, a toledo hímzést.

A kollekciók mindig egy másik művészi területról felkért alkotóval együtt születnek, idén a SOIE ESSENTIELLE ékszermárka készített funkcionális, és egyben díszítő kiegészítőket a ruhákhoz.

A burmai longy által is inspirált, a megkötést, az áthajtások rögzítését a Soie nyakláncaira hasonlító, bőrrojtal ellátott selyemből készített zsinórral megoldó darabok ötvözik a Moholy festmények szabad tereket, nyugodt szemlélődést célzó két-három színre redukált (piros, fekete, fehér, olykor narancs) színvilágát e festmények szimmetriát, aranymetszést megbontó, átlós vonalaival. Így például a fehér, “V” nyakkivágású combközépig érő ruha elől áthajtott része hosszabb a másiknál, az áthajtást összefogó zsinór egyben öv is, amely oldalt, egyenes kis vonalként fogja össze a ruhát, tiszta, nyugodt, ugyanakkor trükkös összhatást keltve.

A párhuzamos és átlós vonalak elrendezésével, és rétegeléssel, átlapolásokkal játszik könnyedén az egész kollekció, s ezzel mutatja meg a keleti öltözködés (a longy alapból nagyon egyszerű, de nagyon sokféleképpen lehet felvenni, attól függően, hogyan hajtja valaki), és a nyugati festészet absztrakt konstruktivista irányzatának közös pontjait. A fekete, piros, szürke mini átlapolt színeivel alul Moholy-kép, a felsőrész szintén hasonló színekben a szimmetrikus keleti ruhamegkötéseket idéző nyugodt, finom munka, amely azonban ismét trükkös: a megkötést szimbolizáló szimmetria a piros és az alatta lévő fehér darabon láthatóvá teszi a megkötés lényegét, konstruktivista módon mutatva a szerkezetet magát.

A fekete mellény újfent lágy és karakteres egyszerre: megdöntött perspektíva az alsó részen (emlékeztek a Moholy fotogramokra?), a szelíd, érzéki kihajtott gallér pedig igazából nem is gallér, inkább olyan, mint egy dallam, egyensúlyt teremtő ritmus. Egyrészes, a nyakrészt Soie zsinórral tartó, a szoknyarészen szintén aszimmetrikus vonalakon alapuló ruha is található a kollecióban, amely talán a hagyományos alsószoknyára is tesz utalást az alul vékony sávban látható fehér réteggel, ugyanakkor egy kibilentett Moholy-perspekítvában. Találunk szintén a longi struktúráját idéző kényelmes, bő fehér nadrágot és ugyanebben a színben hasonlóképpen átlapolt szoknyát, fekete, az átlapolást megismétlő formával. A férfi felsők fekete, kék, fehér pólók és kapucnis felsők, vidám, sportos, szintén absztrakt, háromszögeket egymásra építő mintákkal, fekete, térdközépig érő, elöl áthajtott nadrággal, és egy nagyon kedves fehér inggel, amely a fergeteges századelő bohém festőtanoncait juttatja eszünkbe. Összességében a kollekció a könnyed, de minden milliméterében átgondolt, finom darabok egymást kiegészítő gyűjtemény, amelyet szívesen egy az egyben átemelnék a gardróbomba.

A geomtria sohasem hiányzott a divatból, tehát semmiképpen sem nosztalgikus a kollekció, ne is ejtsünk könnyet a konstruktivizmusért (most tudtam meg, hogy a megbánás, a remény, s az emlékezés könnyei is mind más-más mintázatúak, talán ebből is lesz egy kollekció egyszer), hanem öltözzünk  képekbe. Vagy táncoljuk el őket!

BALANCE lookbook fotók:

PHOTO: Balázs Máté
MAKE-UP: Vozák Tímea
HAIR: Károlyi Márk
MODELS: Laura (OMG Modell Management) & Máté
JEWELRY: Soie Essentielle

Szöveg: Laura

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s