Kate Moss a Topshopnak pózolt és tervezett – újra!

Mindannyian jól ismerjük Kate Mosst, aki már sok-sok éve a divatvilág egyik legmegosztóbb személyiségeként tevékenykedik, ám botrányaitól és nem mindig helyénvaló viselkedésétől eltekintve kétségkívül van helye a szakmában, mind modellként, mind – ahogy azt ismét bebizonyította – tervezőként és divatdiktátorként.

Az angol Topshopot sem kell bemutatni senkinek, hiszen üzleteik a világ 31 országában megtalálhatóak (nagy sajnálatomra Magyarországon egyelőre nem) és rengeteg híresség viseli előszeretettel a márka darabjait hivatalos eseményeken vagy akár vörös szőnyeges megjelenések alkalmával. Az angol fast fashion bolthálózat ismertségét és elismertségét növelte az olyan híres designerekkel való kollaboráció, mint Alexander McQueen, Jonathan Saunders vagy Christopher Kane. A Topshop egyik legnagyobb dobása mégis a Kate Moss-szal folytatott közös munka volt, először 2007-ben, ezt követően 2010-ben, s a nagy sikerre való tekintettel idén újra. Bár sokan megkérdőjelezik a legújabb közös kollekció létjogosultságát, valamint az interneten olvasható vélemények sem kifejezetten pozitívak, szerintem az elkészült alkotások jól visszaadják mind a Topshop márkáról, mind a botrányhős modellről alkotott elképzeléseket: mindezt a legjobb értelemben.

Negatívumként tudnám azonban felhozni, hogy a végeredmény nem sokban tér el Kate eddigi munkáitól. Nem próbál új irányba elmenni, a jól bevált és kedvelt formákat, színeket, mintákat alkalmazza; a divatszakma elengedhetetlen hozzávalóit, az új megoldásokra való törekvést és az extravaganciát mintha hírből sem ismerné (legalábbis ami az általa tervezett kollekciót illeti). Terveit egyébként saját ruhásszekrényének tartalma inspirálta, így a Topshop oldalán böngészve olyan érzésünk lehet, mintha a szupermodell gardróbjában sétálnánk – amit, valljuk be, sokan kipróbálnánk egyszer.

De hogy ne csak beszéljek a ruhákról, összegyűjtöttem a kollekció néhány darabját stílus szerint csoportosítva. Képviseltetik magukat az elegánsabb eseményeken, koktélpartikon való megjelenésre alkalmas darabok; ezek egyszerű szabását figyelemfelkeltő ezüst árnyalatok, különleges anyagok – szatén, lamé – és flitterek gazdag használata ellensúlyozza. A legtöbb darab tökéletes arra is, hogy átbulizzuk bennük az éjszakát.

A legvidámabb darabok a fesztivál-inspirálta bohó, hippis, fiatalos nyári ruhácskák, tunikák és playsuitok.

A fesztiválos outfitektől már csak egy kis lépés a vagányabb, punkosabb irányú street style, ami szintén nem áll távol a modelltől. Néhány általa tervezett darabban is megjelennek a „motoros” stílus elemei, a bőranyagok, a rojtok és a fekete szín minden mennyiségben.

A kollekció nagy része viselhető azok számára is, akik nem mozognak Kate Moss-szal azonos körökben – ami sokunkra igaz -, így harmonizál a Topshop ready-to-wear koncepciójával. Ennek köszönhetően mindenki bátran kattinthat az „add to bag” ikonokra a Topshop weboldalán, ahonnan a szupermodell nevével fémjelzett ruhák megrendelhetőek. Bár meghökkentő újításokról, korszakalkotó ötletekről nem beszélhetünk a kollekció kapcsán, a lényeg úgyis a viselhetőség.

A ruhák egyébként igazán „topshoposra” sikeredtek: tükrözik a márka fiatalos, street fashion központú, enyhén bohém mivoltát. A kollekció bemutatására készült fotók – amelyeken természetesen Kate szerepel – már önmagukban is erőteljes marketingeszközként funkcionálnak: könnyedén hitetik el a közönséggel, hogy az összeállításokat mindenki magabiztosan viselheti. Engem meggyőzött.

http://www.topshop.com

Képek innen, szöveg: Alexandra

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s