BARNOFF: LOVE. LIFE.

Ruhák, amiket imádnak a lepkék. Mindenkinek volt ilyen. Nekem is, old and melancholic story of mine, amin a lepkék hosszasan elidőztek. Csodás csak állni a napon, érezni, ahogy finoman kapaszkodnak a szövetbe, gyönyörű szárnyaikon rejtelmes jeleket fürkészve. A pillangókat motívumként, a szabadság jelképeként régóta használó Tamara Barnoff médiaművész, designer legújabb kollekciója most sem maradt szárnyak nélkül, a változás az, hogy a korábban a ruhákon időző szépségek most az ékszerek közé reppentek, és gyűrű formáját öltöttték. Három gyűrű, akár három személyiség, három életkor, három stádium. Fekete, arany, ezüst. A Birds of Paradise pedig a tavasz/nyár kollekció címe már.

A grúz származású, tizenegy éve Magyarországon élő Tamara újonnan megnyílt üzletébe a Stylwalker Night keretében látogattunk el, ahol őt és lányát, a vele közösen kiállító Sophie Magalashvili-t is üdvözölhettük. A boltíves, magas, patinás épület egybenyitott tereiben helyet foglaló üzlet a nyers falak, a barátságos félhomály, a ruhák és a képek színeinek kisugárzása miatt igen otthonos hangulatot áraszt. Jó érzés bemenni, elmerülni és elindulni utunkra ebben a mesevilágban.

Megtaláljuk a korábbi kollekciók néhány fantasztikus példányát. A korábbi, electro swinggel alágyújtott nagy mulatság, a rockandroll nyár, a  Chopin-el karonfogva elmesélt mese, a mítosz mélységeibe és magasságaiba repítő haute couture kollekciók (2011: Early Spring Tales, Hungarian Tales about Women Vol.I., Tales about Flowers Vol.I.)  csodálatos világa nem egykönnyen elemezhető. Gazdagok motívumokban: rózsák, szívek, jellegzetes, puha szárnyszerű rátétek, pillangók, hatalmas, bóbitaszerű fejdíszek, a matyó minták újragondolt, finom, puffos ruhaujjak vagy geometriai minták közé rejtett változatai jellemzik őket. A hatalmas, szintén a magyar, de a bolgár népviseletből is ismert párta, diadém, gyöngyös koszorúk, olykor több kilós fejdíszek  franciásan finom, lebegő virágszirmokból álló koronákká alakulnak.

 A 2013-as őszi-téli kollekció a  sötétből  a fény felé  való magányos vándorlás hangulatát idézi, a halott pillangók és a kopár  természet  fehér, fekete, jégkék színeiben játszik.  We Were There a címe, tüllökkel, vastag bőrövekkel, elasztikus anyagokkal, a ruhákon ülő fekete pillangókkal (Alive, Light), vagy az ötvenes évek legromantikusabb díváinak sziluettjét idéző kabátjaival (Breath) káprázatos, akár a csillagos téli éjjel.

Ismét női témát dolgoz fel a 2013-as tavaszi-nyári Women’ s Silence címűkollekció. Milyenek a nők? A magyar nők? Nőiesek, elfogadóak, érzékenyek és tudnak szeretni… Tamara szerint, ahogy választott otthona, Budapest sem csak a felszínen szép számára, hanem apró részleteiben is kivételesen gyönyörű. (In: Hegyek és tengerek között)

És Tamara a titkok, a valódi érzések nyomában jár. A kollekció felidézett egy kort, amelyet néha elképzelünk, ahol a nők nem csacsogással, hanem csendjükkel és tökéletes megjelenésükkel hódítanak: halvány mályva A-vonalú, köralapú térd alá érő szoknyák csipkedíszítésű, zsinórral fogott, buggyosan a szoknyába tűrhető hófehér  ingek  (Summer Sun, So On), aranyszínű elasztikus leggings lovaglóruhába oltott vajszín, barna és arany kabát, finomság és arányérzék. A Good Morning Mamma minden, amit egy nyári wamp eleganciában elképzelhet, mellig felérő slicc középen, görög szobrok tökélye a ruha ráncaiban, ujjatlan, szürke kövek színét idéző anyaga, csakúgy, mint a We Know Something-é, a fantáziadús hajtások, vágások következtében mintha élne, és életben tart ezáltal bennünket is.

A 2013/14 őszi-tavaszi ready to wear kollekció (Women with Invisible Feelings) finom sziluettjei és éles mértani szegélyei, mélybarna, narancs, fekete, bordó melegséget árasztó kötött szövetei,  a küzdőt, a vagányt, a bennünk lakó flaneur-t is megmutató (Pilot sorozat) darabjai a nők nem olyan könnyen megfejthető, olykor szándékosan titkolt, mélységes érzelmeiről, nyugalomra való vágyáról,  rejtett erejéről mesélnek.

Az anyagokkal való bánásmód is sokat mond a tervezőről: szereti meghagyni az egyes textilek szabad, eldolgozatlan széleit, esését, mint a Long nagy, alul lekerekített zsebekkel, laza, finom gallérral ellátott darabjain. Ha viszont be kell szegni, le kell varrni az anyagot, az csak  a finomság és kímélet jegyében történhet. Hány sor varrás fér el egymás mellett anélkül, hogy az anyag elveszítse karakterét, merevvé és élettelenné váljon? Legalább olyan fontos ez a kérdés, mint hogy szabadnak és szépnek érzed-e magad egy ruhában, hogy úgy érzed-e, a tiéd. Mert ez a cél. S hogy kinek mi a szabadság? „Az ember akkor szép, ha találkozik önmagával, és elfogadja azt, amit talál – ez ennyire egyszerű.”- mondta egyszer Tamara, aki a Nyitottak vagyunk kampányban is szerepet vállalt, s az élet értelméről, az önmagunkkal vívott csatáról, a beszűkülő személyes térről és még sok filozofikus kérdésről beszélt.

Most, hogy  a lepkék a kiegészítőkre kerültek, madarak jelennek meg a Birds of Paradise c. legújabb tavaszi-nyári kollekcióban. A színek a citromsárgától a piroson keresztül a tengerkékig vibrálnak, s a nagyszerű, puha, pamut, plüss, pamut-viszkóz, len-farmer anyagok kedves minimalizmussal idézik fel a tollak egymásra hajlását, a szárnyak szerkezetét. Miniszoknyák, mellények, egyszerű szabású drapp szövetnadrágok, és miniruhák, hegyes gallér, nyakig begombolt  kissé fiús ingek, cipzáras, ötletes kiskabátok, flokon miniruha retro vonalakkal, mint mindig, csodás sortok, húzott, drapp hosszúszoknya, egyenes vonalú felső kabát, egymásra hajtott elülső részekkel puha, nyomott és hímzett kiskabátok. A cím nyomán, én felszínes, sokkal harsányabb kollekciót képzeltem el, de sem harsány, sem hangos, sem rikító madarakat nem fogtok találni az üzletben. ifejezetten visszafogott, néhol egészen puritán vonalakra bukkanhatunk idén. Sophie kedves, madaras képén a couture kollekció mellett egy fiatal lány fürdik. Kis papagáj a feje búbján. Nem rikácsol. Ti se tegyétek.

 

A kollekció elérhető:
Barnoff Flagship Store
József Attila utca 24.
Budapest 1051
________________________________

fotó: Várfi István 
smink: Magyar Eszter 
fodrász: Sándor Anna
stylist assistant: Pap Évi 
Model: Sára Keck

www.barnoff.com

http://www.facebook.com/Barnoff.official

Szöveg: Laura

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s